Szegedi Tudományegyetem, Állam- és Jogtudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Karunkról  --  Szervezeti felépítés  --  Tanszékek / Intézetek  --  Büntetőjogi és Büntető Eljárásjogi Tanszék  --  Események és hírek

Rendhagyó latin óra középiskolásoknak

Latin „jogász módra”: Rendhagyó jogi latin óra az Orosházi Táncsics Mihály Tehetséggondozó Gimnázium, Szakközépiskola, Általános Iskola és Kollégiumban, Kupeczki Nóra doktoranda (ÁJTK) vezetésével

A Táncsics Mihály Gimnázium egy új tehetséggondozó programot indított el ez év őszétől, amely során a latin nyelvi versenyekre való felkészülés megkönnyítését tűzték ki célul, illetve ezúton kívánják bemutatni, hogy milyen szakmákban válhat hasznossá a gimnáziumban megszerzett latinos műveltség. E programsorozat keretében olyan, saját szakterületükön kiváló és egyben segítői kompetenciákkal is rendelkező fiatalokat hívtak meg előadóként, akik korábbi latin tanulmányaikat a gimnázium után is hasznosították, ezáltal bemutatva, hogy a mai napig van relevanciája a latinoktatásnak.

 Kep_016

A szakköri foglalkozások öt területre oszthatóak (jog, orvoslás, szociológia, irodalom, kultúrtörténet) mindegyikhez hozzárendelhető egy-egy diákmentor, aki a tanulmányait már befejezte, jelenleg felsőoktatásban tanul és/vagy tanít.

 

Az SZTE-ÁJTK Büntetőjogi- és Büntető Eljárásjogi Tanszékéről dr. Kupecki Nóra (ösztöndíjas PhD. hallgató) kapott felkérést a projekt főmentori posztjára, hogy ezáltal előadásaival elősegítse a program célkitűzéseit, illetve betekintést nyújtson a diákság számára a szegedi jogi képzés rejtelmeibe és válaszoljon a képzéssel kapcsolatos kérdésekre.

A foglalkozások 2013. október-novemberében kerültek megrendezésre, amely során a diákok megismerkedhettek Karunk történetével, jelképeivel és a jogi képzéssel továbbá az előadások zárásaként a nemi bűncselekmények római kori szabályozásának főbb vonalaival. Mindeközben a Digesta egyes részeinek fordításával is megpróbálkozhatott a diákság, illetve jogi relevanciájú latin kifejezéseket, jogelveket is megtanulhattak.

 Kep_015DSC_1393

A programsorozat zárónapja: 2013. április 4., amely Tehetségnap keretében történik. Ezen a napon kerül sor a „Versenyzők klubja összejövetele” rendezvényre, ahol interdiszciplináris keretek között történik majd a szakköri munka bemutatása.

Meghívott vendégek: Dr. Kasza Péter, adjunktus, SZTE BTK Neolatin Tanszék és Dr. Nagyillés János, tanszékvezető egyetemi docens, SZTE-BTK Klasszika Filológia és Neolatin Tanszék, illetve a mentor előadók.