Szegedi Tudományegyetem, Állam- és Jogtudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Karunkról  --  Szervezeti felépítés  --  Tanszékek / Intézetek  --  Nemzetközi Magánjogi Tanszék  --  Tanszéki hírek, aktualitások
Tanszéki hírek, aktualitások
Meghívó Peter Hay,amerikai professzor előadására

A Nemzetközi Magán-és Gazdasági Jogi TDK, együttműködésben a Nemzetközi Jogi és Európa-jogi, a Polgári Jogi, Polgári Eljárásjogi és Családi Jogi TDK-val, valamint a Doktori Iskolával szeretettel meghívja Önöket Peter Hay*, az atlantai Emory Egyetem professzorának előadására!

Az előadás témája: Transatlantic Litigation Problems between the EU and US after a Free Trade Agreement


Helye: Jogi Kar, Kari Tanácsterem

Időpont: május 7., 14h

Az előadás nyelve: angol


Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

*Peter Hay az atlantai Emory Egyetem professzor emeritusa, többek között a CEU és a hamburgi Bucerius Egyetem állandó vendégtanára, a freiburgi egyetem tiszteletbeli egyetemi tanára, a Pécsi Tudományegyetem tiszteletbeli doktora.

jogi_plakat_nezo_vegleges

Nemzetközi Magán-és Gazdasági Jogi TDK

brainstormblog-resized-600


Ismét Nemzetközi Magán-és Gazdasági Jogi TDK!

Időpont: március 25. (szerda), 18 óra

Helyszín: Jogi Kar 102


Minden érdeklődőt várunk!

Nemzetközi Magán-és Gazdasági Jogi TDK

TDK5.


Sor kerül a félév második TDK-ülésére.


Időpont: március 11. (szerda), 16h

Helyszín: Jogi Kar, I. emelet, 106-os terem


Minden érdeklődőt várunk!

Nemzetközi Magán-és Gazdasági jogi TDK február 26-án


TDK-kep_1


A Nemzetközi Magánjogi Tanszék megtartja a félév első TDK-ülését.

Helyszín: Jogi Kar, II. emelet, 213-as szoba

Időpont: 2015. február 26., 16h


Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Új ERASMUS helyek a Nemzetközi Magánjogi Tanszék keretében

Kedves Hallgatók!

Ahogy korábban írtuk, 2015-ben bővül a Tanszék által biztosított Erasmus pályázati lehetőségek köre. Az eddigi madridi hely mellett már Nápolyba és Athénba is kiutazhatnak a hallgatók a Tanszéken keresztül. A helyekkel és a pályázással kapcsolatos információkat az ERASMUS menüpont alatt találhatnak. Amennyiben kérdésük merülne fel, írjanak az nmjt@juris.u-szeged.hu e-mail címre.

A Gazdasági Versenyhivatal országos tanulmányi versenyt hirdet

Kedves Hallgatók!

A Gazdasági Versenyhivatal országos tanulmányi versenyt hirdet „Versenyjog Magyarországon és az EU-ban” címmel magyarországi egyetemek és főiskolák nappali tagozatos hallgatói részére. A pályamunkák leadási határideje 2015. június 1. Versennyel kapcsolatos további információkat az alábbi linken találhatnak: GVH-versenyinformációk

Amennyiben a versennyel kapcsolatban kérdésük van, írjanak az nmjt@juris.u-szeged.hu  e-mail címre!

Bővülő Erasmus pályázati lehetőségek 2015-ben

A Nemzetközi Magánjogi Tanszék által biztosított Erasmus-helyek köre 2015-ben bővül. Ezzel kapcsolatban további információkat olvashatnak hamarosan, az „Erasmus” menüpont alatt. Addig is informálódhatnak a jelenlegi, madridi helyről itt.

Csaszar_Matyas_-_Az_Europai_Unio_intezmenyi_jogi_aktusaiMegjelent Császár Mátyás ”Az Európai Unió intézményi jogi aktusai” című könyve, amely az Európai Unió jogforrási rendszerét hiánypótló jelleggel, a teljesség igényével vizsgálja, elemzi és rendszerezi.

Nagy_Csongor

"EU and US Competition Law: Divided in Unity? - The Rule on Restrictive Agreements and Vertical Intra-brand Restraints" címmel

Prof._Dr._Martonyi_JanosA közelmúltban a Jogi Fórum számára Sereg András készített interjút Prof. Dr. Martonyi Jánossal, Karunk kiváló egyetemi tanárával, a Nemzetközi Magánjogi Tanszék alapító professzorával.  

Zaszlok

Dr. Lehóczki Balázs, az Európai Unió Bírósága Sajtó- és Tájékoztatási Osztály munkatársa „Az Európai Unió Bíróságának sajtó- és médiakapcsolatai” címmel tart előadást 2013. október 10-én (csütörtök) 16 órától a Kari Társalgóban (Tisza Lajos krt. 54. III. em.).

 Erasmus-EspaaUniversidad Complutense de Madrid egyetem, Spanyolország, Madrid


Nagy_Csongor_Istvan_-_Nemzetkozi_maganjogA tankönyv első kiadása alig egy éve jelent meg átlátható, egységes rendszerbe foglalva a nemzetközi kollíziós magánjog és a kapcsolódó jogterületek hatályos, uniós és magyar joganyagát, ezzel megbízható támpontot nyújtva az eligazodáshoz a joghallgatóknak és más olvasóknak egyaránt. A nemzetközi magánjog területén azonban azóta is jelentős változások zajlottak le. Több területen léptek hatályba az Európai Unió rendeleti normái tovább szorítva vissza a nemzeti szabályozásokat. Ez tette szükségessé az első kiadás felülvizsgálatát és bővítését, amelynek eredményeként a tankönyv második kiadása lefedi a teljes hatályos joganyagot.

Nemzetkozi_maganjogi_jogesetmegoldo_versenyA Nemzetközi Magánjogi Tanszék a HVG-ORAC Lap- és Könyvkiadó Kft. támogatásával jogesetmegoldó versenyt hirdetett a II. félévre. A megadott jogeset megoldásait 2012. május 13. 24 óráig beérkezőleg vártuk, amely időpontig számos alapos megoldás érkezett.

TIK

A HVG-ORAC a Gazdasági Versenyhivatal és annak Versenykultúra Központja támogatásával ingyenes konferenciát szervez 2012. április 5-én az SZTE Kongresszusi Központban (TIK).

WTO_MCC_2012_-_A_szegedi_csapat

Az „EMC² ELSA Moot Court Competition on WTO Law” 2011-2012 perbeszédverseny szóbeli európai fordulójára 2012. március 5-9. között került sor Maastrichtban, Hollandiában, ahol az ÁJTK hallgatói sikerrel álltak helyt.

VMTDK

Tizedik alkalommal került megrendezésre a Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia (VMTDK) 2011. november 24-27. között Újvidéken, amelyen immár több éves hagyomány folytatásaként az SZTE Állam- és Jogtudományi Karának tanszékei és TDK-i is képviseltették magukat.

OTDK

Az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) honlapján megjelent a XXXI. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) általános részvételi felhívása, benne az Állam- és Jogtudományi Szekcióé is, amelyet 2013 áprilisában Karunk rendez meg Szegeden.

Nemzetközi Magánjogi Tanszék

Kina-Tajvan

2011. november 22-én Dr. Jordán Gyula, az ELTE nyugalmazott egyetemi docense tartott előadást a Kari Társalgóban „Tajvan története és a kínai-tajvani viszony” címmel, amely az Összehasonlító Jogi, az Alkotmányjogi, a Nemzetközi Jogi, a Nemzetközi Kapcsolatok valamint a Nemzetközi Magán – és Gazdasági Jogi TDK-k közös szervezésében valósult meg.

Hallgatoi_versenyekA versenyt a Nemzetközi Magánjogi Tanszék és az ELSA (Európai Joghallgatók Egyesülete) szervezte közösen. Azok a nemzetközi tanulmányok szakos hallgatók vehettek részt, akik a „Bevezetés a nemzetközi gazdasági kapcsolatok jogába” című kurzust látogatták ebben a félévben. A versenyre háromfős csapatokban lehetett jelentkezni. A versenyen a hallgatók a tanórákon elhangzottakra, a kurzushoz kapcsolódó könyvre illetve egyéb ismereteikre támaszkodva oldhattak meg különböző nehézségű feladatokat.

Nemzetközi Magán- és Gazdasági Jogi TDK
SZTE NMGJ TDK

A Nemzetközi Magán- és Gazdasági Jogi TDK-t (SZTE NMGJ TDK) szeretnénk közelebb vinni mindenkihez, aki a kötelező egyetemi oktatáson kívül érdeklődik a nemzetközi magánjog és a nemzetközi gazdasági kapcsolatok joga iránt.

Nemzetkozi_maganjogi_jogesetmegoldo_versenyA Nemzetközi Magánjogi Tanszék a HVG-ORAC Lap- és Könyvkiadó Kft. támogatásával jogesetmegoldó versenyt hirdetett az I. félévre. A megadott jogeset megoldásait 2011. november 15. 24 óráig beérkezőleg vártuk, amely időpontig számos alapos megoldás érkezett.

NMGJ_TDKA Nemzetközi Magán- és Gazdasági Jogi TDK következő ülését 2011. november 9-én, szerdán, 18 órától tartja a Tanszék melletti könyvtárban (Rákóczi tér III. em. 315.), amelyen Dr. Gombos Katalin Ph.D., Nemzetközi Jogi és Európa-jogi Tanszék egyetemi docense illetve a Szegedi Ítélőtábla bírája tart előadást „Nemzetközi magánjogi ügyek a gyakorló bíró szemével?” témában. Az előadást vita és beszélgetés követi. Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

NMGJ TDKA Nemzetközi Magán- és Gazdasági Jogi TDK következő ülését „A finn piac különlegességei: a postai szolgáltatás piacnyitása és az internet, mint egyetemes szolgáltatás” témában 2011. október 19-én, szerdán, 16 órától tartja a Tanszék melletti könyvtárban (Rákóczi tér III. em. 315.). A témában előadást tart Kovács Anna Kaarina V. éves joghallgató, tanszéki demonstrátor. Az előadást vita és beszélgetés követi. Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

NMGJ TDKA Nemzetközi Magán- és Gazdasági Jogi TDK 2011. október 5-én, szerdán, 16 órakor tartja alakuló ülését a Tanszék melletti könyvtárban (Rákóczi tér 1., III. em. 318.). Minden érdeklődőt szeretettel várunk.