Szegedi Tudományegyetem, Állam- és Jogtudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek  --  Hírek  --  ÁJTK hírarchívum  --  ÁJTK 2011. November

Elsöprő szegedi siker az országos jogesetmegoldó és activity-versenyen

jogeset_1

2011. november 17-én az ELTE adott otthont a IV. Országos Polgári Jogi Jogesetmegoldó Versenynek és Activity Versenynek, ahol Karunkat a jogesetmegoldó versenyen Balog Balázs és Juhász Tibor, az Activity versenyen pedig Bali Orsolya, Masa Gabriella és Nagy Ágnes IV. évfolyamos hallgatók képviselték.

 

2011. november 24.

A jogesetmegoldó versenyen a résztvevőknek egy csavaros jogesetet kellett megoldaniuk a „kulantéria” elnevezésű marketingfogással kapcsolatban, amely elsősorban a hibás teljesítés, jótállás, szavatosság, szerződéskötés, szerződésmódosítás, a felek között lehetséges jogviszonyok problematikáját, valamit a polgári jogi kártérítési felelősséget feszegette. A zsűri elnöke dr. Solt Pál (1990 és 2002 között a Legfelsőbb Bíróság elnöke), további két tagja pedig dr. Éless Tamás és dr. Győrfi-Tóth Péter ügyvédek, az ELTE oktatói voltak.

A nyolc jogi kar összesen tizenhat versenyzője húzás után foglalta el felperesi, illetve alperesi pozícióját: ugyanazon kar két versenyzője nem lehetett ugyanazon felperesi-alperesi párban. Az ötven perces felkészülési időt követően a feleknek hat-hat perc állt a rendelkezésére a keresetlevél, illetve az érdemi ellenkérelem előadására, amelyet követően további két-két percben viszontválaszra volt lehetőség, majd a zsűri esetleges kérdései következtek. Karunk mindkét versenyzője felperesi pozícióban vágott neki a jogesetmegoldó- és perbeszédversenynek, amelyen végül Juhász Tibor második, Balog Balázs pedig első helyezést ért el. Nyereményeik között szerepelt többek között az évente megrendezésre kerülő bécsi kártérítési és biztosítási jogi konferencia következő, 2012 tavaszán megrendezésre kerülő konferenciájára szóló meghívó és belépő, valamint értékes könyvvásárlási utalványok.

A zsűri külön-külön értékelte a jogi probléma felismerését, az arra vonatkozó szabályok megtalálását, a perbeszéd logikai felépítését, a retorikát, valamint az ellenfél előadására adott reakciókat. A jogeset megoldására számos megoldási javaslat érkezett, ezek közül a zsűri a szegedi versenyzők megoldásait találta a legmeggyőzőbbnek és legfelkészültebbnek, külön kiemelve az első helyezett megoldásának teljes koherenciáját, pontos felépítését, továbbá a többi versenyző által elfeledett elemek beépítését a megoldásba.

Az Országos Polgári Jogi Activityn hét jogi kar legjobbjai mérték össze tudásukat a klasszikus Activity szabályainak megfelelően. Így tehát a csapatok tagjainak sorban ki kellett állniuk a mutogatás, rajzolás és körülírás próbáit és rávezetni csapattársaikat a helyes polgári jogi fogalomra.

A szegedi delegáció felkészülése során rövid idő leforgása alatt végigvette az egykoron Szegeden megrendezett országos forduló kártyáit, majd az eredményesség érdekében és a Budapestig tartó monoton vonatozás izgalmasabbá tételének céljából bonyolultabbnál bonyolultabb feladványokat ötlöttünk ki egymás számára, hogy minden eshetőségre felkészüljünk. Az utazóközönség számára látványosságot jelentő vonaton tartott „edzés” ellenére már a döntő első körének feladványa is meglepetést okozott az elsőként porondra lépő mutogató csapattagnak, hiszen a „méhraj befogása” egyszer sem szerepelt a felkészülés során elmutogatandó fogalmak között. A polgári jogban nem túl gyakori jogalanyként előforduló szúnyogok és legyek után, a föld méhének kincsein keresztül végül a lelkes kis csapat időn belül eljutott a helyes megoldásig, és a következő két kör során is rekordidőn belül érkezett a megfejtés. A csapat erejéből nem egy „rablásra” is futotta, így az utolsó körben – a magas pontértékű feladványainak köszönhetően – végig vezető ELTE csapatától is sikerült 2 pontot zsákmányolni, melynek köszönhetően végül 1 ponttal lemaradva a 2. helyen végeztünk.

A zsűri elnöke, dr. Szegedi András eredményhirdetése után pedig a nap "fénypontja", egy állófogadás várt minden lelkes résztvevőre, ahol már mindenki megnyugodva, mosolyogva fogyasztotta el a finomságokat.

P1010153P1010161