Szegedi Tudományegyetem, Állam- és Jogtudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek  --  Hírek  --  ÁJTK hírarchívum  --  ÁJTK 2012. Április

3 nap, 5 kontinens, 130 résztvevő= SzeMUN 2012

szemun_front

Idén harmadszor került sor a Szegedi ENSZ Modellezés (Szeged Model United Nations) megszervezésére, melyre közel 130 résztvevő érkezett az összes lakott földrészről

 

2012. április 16.

Ki ne szeretné kipróbálni egy diplomata munkáját, azok közül, akik érdeklődnek a nemzetközi kapcsolatok iránt? Ez a konferencia lehetőséget nyújt a hallgatóknak, hogy gyakorlati betekintést nyerjenek az Egyesült Nemzetek Szervezetének működésébe. A résztvevők először önállóan, egy-egy bizottságban, mint országok képviselői tárgyalnak és vitáznak az adott témáról, majd a második nap délutánjától delegációkat alkotva vesznek részt a Közgyűlésen. Az idei hat bizottságban folyt lázasan a munka, az elnökök szerint a delegáltak jól felkészültek és komoly viták alakultak ki, annak ellenére, hogy, néhány résztvevőt leszámítva, senki nem az anyanyelvén szólalt fel.

 

A korábbi évek sikereit bizonyítja, hogy idén már több fontos személy is értesült a konferencia létezéséről és jelenlétével tisztelte meg azt. A nyitóünnepségen megjelent Hóvári János, globális ügyekért felelős államtitkár-helyettes, a Közgyűlés megnyitásánál pedig Tisovszky János, a bécsi ENSZ Információs Szolgálat igazgatója tartott beszédet. Mindketten kifejtették, hogy remek kezdeményezésnek tartják ezt a rendezvényt és a töretlen sikereket látva támogatásukról biztosították.

 

A napi több órás stresszhelyzet, érvelés és taktikázás nem meglepő módon kimeríti a résztvevőket. A problémát különböző kötetlen programok beiktatásával sikerült orvosolni, úgy, mint éjszakai fürdőzés, kerti sütögetés és az elmaradhatatlan záró buli. Idén újdonságnak számított a Szemun News napilap, melyből a párhuzamos bizottságokban folyó munkákról tájékozódhattak a résztvevők, valamint a nagyobb létszámú szervezőgárda, aminek köszönhetően minden olajozottan működött.

 

Szervezőként természetesen más egy ilyen konferencián való részvétel hangulata, de teljes mértékben megéri a sok munka, amikor távoli országok fiaival és lányaival beszélgethetek és meghallgathatom a személyes véleményeiket.

 

Amikor a részvétel okáról faggattam a vendégeket, legtöbben az olcsó regisztrációs díjat és a magyar kultúra iránti kíváncsiságukat említették. Ismét bizonyosságot nyert emellett, hogy egy sikeres rendezvény mindenkinek jó, kezdve a Szegedi Tudományegyetemtől és hallgatóitól, a más egyetemek képviselőin át, egészen az ország külföldi megítéléséig.

 

Összességében véve a konferencia a várt sikereket hozta, a visszajelzések pozitívak, a résztvevők elégedettek, a szervezők kimerültek. Ezek után viszont nem lehet megállni, mint ahogy a mondás is tartja, a harmadik után jár még ráadás.


Szabó Tönki Albert


szemun2_182szemun3_051

szemun3_110 szemun3_018

szemun2_104szemunOpen2_114