Szegedi Tudományegyetem, Állam- és Jogtudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek  --  Hírek  --  ÁJTK hírarchívum  --  ÁJTK 2014. december

Az Állam- és Jogtudományi Kar hallgatóinak sikere az Oxfordi Egyetem versenyén

oxford_nyit

Az SZTE Állam- és Jogtudományi Karának hallgatói képviselték Magyarországot és a Szegedi Tudományegyetemet az Oxfordi Egyetem által szervezett angol nyelvű médiajog perbeszéd versenyen. A megmérettetésről kiváló eredményt elért hallgatóink készítettek beszámolót:

2014. december 17.

Price Media Law Moot Court Programme

 

Ebben az évben ismételten megrendezésre került az Oxfordi Egyetem szervezésében a Price Media Law Moot Court Programme elnevezésű angol nyelvű verseny, amelyen a világ minden országából indulhatnak joghallgatók és tesztelhetik képességeiket a médiajog területén.

A felkészülés során számos kihívással találtuk szemben magunkat, hiszen egy fiktív jogesetben kellett mind az alperesi mind a felperesi oldalon érveket felhozni. A kutatómunka során főként az Emberi Jogok Európai Bíróságának, valamint az amerikai Legfelsőbb Bíróságnak a joggyakorlatában mélyültünk el.

Az ügy érintette az emberi jogokat, azon belül is a szólásszabadság, illetve a vallásszabadság témakörét feszegette, és ehhez kapcsolódott a médiajogi vonatkozású probléma is.

new-6

Az írásbeli beadvány elküldését követően értesültünk a hírről, hogy bejutottunk a közép-kelet-európai fordulóba, amelynek a Belgrádi Egyetem jogi kara adott otthont. A verseny december 5-7. között került megrendezésre és az ismerkedést követően kisorsolták a továbbjutó hét csapat közül, hogy ki melyik oldalon fog állást foglalni. A hétvége folyamán három tárgyaláson vettünk részt, kétszer a felperesi és egyszer az alperesi oldalon képviseltettük magunkat a tárgyalóteremben.

Az első nap programjaként körbevezettek minket a szerb parlament épületében, amely az egyetem közelében helyezkedik el.

new-7

A második napon sor került a szóbeli megmérettetésre, amely rendkívül izgalmasnak bizonyult. A bírók ugyanis nemcsak a perbeszédet értékelték, hanem a jogi tudást, az érvelési technikát, a vitakultúrát, valamint a tények ismeretét is.

Az álláspontok ismertetésére a feleknek 45-45 perc állt rendelkezésére, majd ezután 5-5 percben lehetett reflektálni az ellenfél érvelésére.

Az utolsó napon kihirdették a végeredményt, az első három helyezett jutott tovább Oxfordba, akik már több éve folyamatos résztvevői a versenynek.

new-5

A Polgári Jogi és Polgári Eljárásjogi Tanszék indításában csapatunk rengeteg elismerést és dicséretet kapott a bíróktól, hiszen 4. helyezést sikerült elérnünk már az első alkalommal. Egyetlen csapatként képviselhettük a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karát és egyben egész Magyarországot.

A verseny örök élmény marad mindannyiunk számára.

Négy fős csapatunk tagjai Matuszka Petra, Jerney Leona, Papp Viktória és Fábián Dorina ötödéves hallgatók voltak, a csapat munkáját dr. Varga Imre tanársegéd koordinálta és segítette.

new-9

Ezúton szeretnénk megköszönni a sok támogatást és a felkészülésben való segítséget minden kedves tanárunknak, különösen Dr. Blazovichné Dr. Gellén Klára oktatási dékánhelyettes asszonynak, valamint dr. Pákozdi Zita tanársegéd asszonynak.