Szegedi Tudományegyetem, Állam- és Jogtudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek  --  Hírek  --  Útinapló

Jogászok és filmesek Isztambulban - a tudomány és a művészet szintézise

honlap

Az isztambuli egyetem jogi kara 2011. szeptember 23. és 30. között „Crime and Punishment” címmel szervezett nemzetközi filmfesztivált.

2011. október 05.

Az isztambuli egyetem jogi kara 2011. szeptember 23. és 30. között „Crime and Punishment” címmel szervezett nemzetközi filmfesztivált. Mit jelent a bűncselekmény fogalma? Milyen a megfelelő büntetés? Ezek a kérdések a kezdetektől foglalkoztatták a modern társadalmakat, éppen ezért sűrűn váltak nemcsak a (büntető)jogot értők, illetve azt művelők közötti diskurzus tárgyává, de a művészet, különösen a filmipar meghatározó tematikáivá. Az idén induló és a szervezők reményei szerint évente megrendezésre kerülő nemzetközi filmfesztivál első témája a katonai puccsok, a múltfeldolgozás és a történelmi igazságtétel volt. A társadalom és az azt alkotó egyének valamennyien hurcolják a múltban – utóbbiak esetében esetleg generációkkal korábban - szerzett sebeket. Az emberi jogok megsértése katonai merényletek és diktatúrák kiépítése által a színészek, filmesek, producerek, rendezők mellett nem csak a jogtudósok, elméleti és gyakorlati jogászok érdeklődésére tartott számot Isztambulban, hanem az egyetemi hallgatók és az „utca embere” számára is tanúságos vagy éppen katartikus élményt nyújtó lehetett egy-egy akadémiai előadás vagy akár film, amely a jogállami értékek erőszakos felszámolásával foglalkozott.

feszt2Ahogyan záróbeszédében Rade Serbedzija, a szerb származású és Hollywoodban világhíressé vált színész, aki maga is személyes résztvevője és elszenvedője volt a délszláv háború véres eseményeinek, elmondta: „A világon sok helyen támadnak egymásra nemzetek fiai, Istenre vagy egyéb fennkölt eszmére hivatkozva. Nem hiszem, hogy lenne olyan Isten, aki örömmel venné, ha a nevében belháborút szítanának és egymást ölnék hívei.” „Ahhoz, hogy az egyetemes emberi jogok érvényre juthassanak, elkerülhetetlen szembe néznünk a múltban elkövetett hibáinkkal, csak így biztosítható a jogállami garanciarendszer.”- tette hozzá Adem Sözüer, az isztambuli jogi kar dékánja.

Karunkról Dr. Karsai Krisztina és Dr. Fantoly Zsanett (SZTE ÁJTK Büntetőjogi és Büntető Eljárásjogi Tanszék) „Múltfeldolgozás Magyarországon – lassan és izzadva” címmel tartott előadásukkal képviselték hazánkat. Az előadók szóltak – többek között – az 1956-os sortűz-perek büntetőjogi megítéléséről, az 1989/90-es rendszerváltást követő átvilágítási rendelkezésekről, illetve az állambiztonsági szervek megfigyelési aktáiba történő betekintési engedélyezésről magánszemélyek számára. Emellett mindkét oktató tantárgyi előadásokat tartott török és más külföldi Erasmus hallgatók számára a büntető anyagi jog (Introduction to the Hungarian Criminal Law) és a büntető eljárásjog (Criminal Procedural Systems and the Article 6 of the European Convention of Human Rights) köréből.

Szeptember utolsó hetében az Isztambuli Egyetem a tudomány és a művészet fellegvárává vált és ehhez Karunk büntetőjogászai is hozzájárultak.

 

A fesztivál honlapja idekatt


Az Isztambuli Egyetem főkapuja

feszt3