Szegedi Tudományegyetem, Állam- és Jogtudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Rendezvények  --  Előadások

Mezei Péter: „Zene-szerzés” és jog, avagy a szerzői jog a mindennapokban (file-cserebere)

Talán nem is tudjuk, vagy észre sem vesszük, de a mindennapokban nagyon sok cselekményünk érintheti a szerzői jog világát. Ha csatlakozunk az internetre és a világhálóról letöltünk egy dalt vagy egy filmet, könnyen lehet, sőt nagyon valószínű, hogy mások jogait sértjük meg ezzel. Sok a tévhit és a félreértés a fájlcserélésnek nevezett jelenséggel kapcsolatban.

Vajon jogsértést követek el azzal, ha egy torrentet letöltök a Pirate Bay oldaláról, vagy megosztom valamelyik albumomat egy DC hubon?

Rossz egyáltalán ez, vagy sokkal inkább az információhoz hozzájutás új módjának tekinthető? Milyen eszközökkel kívánnak a jogosultak és a nemzeti parlamentek fellépni ezzel a jelenséggel szemben? Vajon figyelik-e a jogvédő szervezetek, hogy mit is csinálok az interneten? Elképzelhető, hogy a rendőrség egyszer csak bekopogtasson az ajtónkon, mondván, hogy a számítógépért jöttek?

 

Dr. Mezei Péter az Összehasonlító Jogi Intézet oktatójaként kurzusain különböző külföldi jogrendszerek világába próbál betekintést engedni. Fő kutatási területe a szerzői jog, leginkább a digitális technológiák által felvetett kérdésekre fókuszálva. Doktori értekezését a fájlcseréléssel és a digitális samplinggel kapcsolatos jogi kérdésekről védte meg 2009 szeptemberében, áttekintve, hogy miként rendezi e technológiák sorsát a magyar, az amerikai és a német szerzői jog. Ezekről a témákról Szegeden, valamint több országban (így Finnországban, az Egyesült Államokban, illetve Franciaországban) tartott, illetve fog tartani vendégelőadásokat. Az Összehasonlító Jogi Intézet munkatársaként vezeti az Amerikai Jogi Szakértői és Szakfordítói Képzést, illetve intézeti felelőse az Erasmus hallgatói mobilitásnak.