Szegedi Tudományegyetem, Állam- és Jogtudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Karunkról  --  Szervezeti felépítés  --  Tanszékek / Intézetek  --  Alkotmányjogi Tanszék  --  Archív

A külügyi életpálya vonzereje és kihívásai - előadás és élménybeszámoló

Kedves Hallgatók!


2012. november 22-én 17:00 órakor Szabó Stefánia a Külügyminisztérium Személyügyi Főosztályának vezetője lesz az Európa-tanulmányok Központ Integrációs Klubjának vendége. Előadásában, melynek címe "Külügyi Karrier - Külügyi Szolgálat" a külügyi életpálya választásában rejlő lehetőségekről fog beszélni, és válaszol az érdeklődők kérdéseire.


Helyszín: SZTE ÁJTK Kari Társalgó (Szeged, Tisza Lajos krt. 54. III. emelet)

Amennyiben rendezvényünk felkeltette érdeklődését, részvételi szándékát az ed@eutk.u-szeged.hu email-címen vagy a 62/544-242 telefonszámon szíveskedjen jelezni.


Az előadás apropóján - egyfajta kedvcsinálóként - osztjuk most meg Önökkel egy hallgatótársul élménybeszámolóját, külügyminisztériumi szakmai gyakorlatáról, és az abban rejlő tapasztalat-szerzési lehetőségekről, sikerekről és kihívásokról. Ahogy ő fogalmazott: "A Külügyminisztériumot minden kedves olyan hallgatótársamnak ajánlani tudom, aki közszférában és/vagy külföldi karrierben gondolkodik... Hajrá!"


Most mi is arra bíztatjuk Önöket, hogy olvassák érdeklődéssel a beszámolót, és ha kérdésük van, akkor jelenjenek meg a rendezvényen!


(A beszámoló teljes szövege a rovat belsejébe kattintva érhető el --->)

Kedves Olvasók! Kedves Hallgatótársaim!


Tóth Bianka negyedéves joghallgató vagyok, és hathetes kötelező szakmai gyakorlatomat a Külügyminisztérium Stratégiai Tervezési Főosztályán töltöttem 2012. augusztus 6. és szeptember 14. között, ahová az Alkotmányjogi Tanszék közvetítésével tavasszal pályáztam.


A Külügyminisztérium gyakornoki programjának sikerét az is mutatja, hogy arra az Európai Uniós Jogi és Belső Piaci Főosztályra, ahova eredetileg pályáztam nem vettek fel, mert fizikailag nem tudtak nekem a többi gyakornok mellett helyet biztosítani. Így végül a Nemzetközi Jogi Főosztályon kötöttem ki, ahonnan már az első napon ideiglenesen egy hétre átküldtek a Stratégiai Tervezési Főosztályra (STRAFO). A STRAFO-n töltött egy hétből végül - saját kérésemre - hat hét lett. Annyira megtetszett az első héten ez a Főosztály, hogy ott maradtam. Nagy szerencsém volt, hogy ilyen poszt(ok)ra helyeztek, mert a főosztályvezetők, osztályvezetők nagyon megértőek és rendesek voltak. Az elvük, hogy a gyakornok ott legyen, ahol neki a legjobb, rajtuk nem múlik.


Mindenképpen meg szeretném jegyezni, hogy a Nemzetközi Jogi Főosztály vezetője - a Nemzetközi Tanulmányok szakon Szegeden is oktató nemzetközi jogász Pákozdi Csaba – nagyon megértő, közvetlen, kedves és segítőkész volt. Lehetőségem volt vele személyesen beszélgetni a terveimről, tanulmányaimról. Nagyon hasznos tanácsokat adott. Rávilágított arra, hogy milyen kompetenciákkal kell bírnia egy friss diplomás pályázónak, ha a külügyi életpályát választja.


Most pár szóban a gyakorlati helyről: a Stratégiai Tervezési Főosztályról. A hivatalos minisztériumi szabályzatok alapján a STRAFO többek között átfogó elemzéseket és távlati terveket készít a magyar külpolitikát érintő fontosabb kérdéskörökben, és javaslatokat, ajánlásokat dolgoz ki egyedi kérdések megoldására. Elősegíti a magyar külpolitika stratégiai céljai, főbb cselekvési irányai, valamint a napi diplomáciai tevékenység közötti összhang megteremtését, szervezi a Minisztérium és a külképviseletek diplomáciai információs tevékenységét, jelentőmunkáját.


A Főosztályon mindenki nagyon kedves, barátságos, segítőkész volt, teljesen családias légkörben dolgozhattam. Egy gyakornoktársam volt, akivel nagyon jó barátok lettünk. A munkaidő reggel 8-tól 17 óráig tart másfél órás ebédszünettel. Mivel a gyakornoki munka velejárója a széleskörű titoktartási kötelezettség is, ezért „sajnos” nem sok részletet árulhatok el a napi munkával kapcsolatban. Minden nap globális híreket figyeltünk angol és német sajtóból, majd az osztályvezető által kiválasztottakat fel kellett dolgoznunk. Emellett a Főosztály munkatársainak segítettünk, amiben kellett. (Pl. heti orientációs összefoglalók megírása és ehhez történő anyaggyűjtés). Természetesen minden, a kezünkből kikerült munkát először a „mentorunk” - Takács Róbert osztályvezető - leellenőrzött. A STRAFO-n töltött hat hét volt életem egyik legjobb hat hete.


Rengeteget tanultam, tapasztaltam. Mint ember és diák is változtam. Érdeklődési köröm nagyon sokat változott (pozitív irányba), és látóköröm tágult. Nagyszerű élmény és hatalmas megtiszteltetés volt - nekem gyakornoknak - volt nagykövetekkel, konzulokkal találkozni, együtt dolgozni és kötetlenül beszélgetni. Hozzájuk is fordulhattunk bármilyen kérdéssel, mindig igyekeztek segíteni.


A Külügyminisztériumot minden kedves olyan hallgatótársamnak ajánlani tudom, aki közszférában és/vagy külföldi karrierben gondolkodik. A magas szintű angol nyelvtudás elengedhetetlen, és nagy előny, ha valaki - mint én is - esetleg Magyarországon kuriózumnak számító, ritka nyelven beszél. Mielőtt kiválasztjátok, hogy hova is jelentkeztek, olvassátok el a KÜM Szervezeti és Működési Szabályzatát. Ebből megtudhatjátok, hogy melyik osztály mivel foglalkozik, majd tetszésetek szerint dönthettek. Hajrá!


Sulyok Márton tanár úrnak pedig ezúton is köszönöm a sok segítséget, támogatást és bíztatást!


Sok sikert kívánok mindenkinek,


Tóth Bianka