Szegedi Tudományegyetem, Állam- és Jogtudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Karunkról  --  Szervezeti felépítés  --  Tanszékek / Intézetek  --  Munkajogi és Szociális jogi Tanszék  --  Rendezvények, konferenciák  --  Céglátogatás 2017-ben

Tiszavárkony

Tanulmányi kirándulásunk utolsó állomása Tiszavárkony Község Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala volt.

PMH

A csoportunkat Hegedűs István, a község polgármestere fogadta. A polgármester úr elsőként bemutatta a települést. Az 1500 fő körüli község tekintetében pozitívumként emelhető ki, hogy a demográfiai adatok alapján nem minősül elöregedő településnek. Szolnok közelségéből adódóan a fiatalok az alacsony ingatlanárak miatt egyre több lakást vásárolnak meg.

PMH2

A település lakói közül nagyarányú az ingázók száma főleg Szolnokra, de van, aki a kecskeméti Mercedes Gyárba is eljár dolgozni.


Az önkormányzat által ellátandó feladatok végrehajtásában nagy szerepe van a közfoglalkoztatásnak. Negatívumként megjegyezte, hogy egyre nehezebb megfelelő személyeket találni a különböző munkakörök betöltésére. A munkák megszervezése nagy erőfeszítést igényel, hiszen a közfoglalkoztatott munkavállalókat nehéz teljesítményorientált munkavégzésre ösztönözni. Hegedűs István polgármester úr elmondta, hogy a közfoglalkoztatottakat azonban folyamatosan ösztönzi arra, hogy ne ragadjanak meg ezen a szinten, hanem próbáljanak meg visszalépni az aktív munka világába. Gyakorlati példákkal mutatta be ezen foglalkoztatási típus problémáit.

PMH3

(Készítette: Németh Nelli)