Szegedi Tudományegyetem, Állam- és Jogtudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Karunkról  --  Szervezeti felépítés  --  Tanszékek / Intézetek  --  Alkotmányjogi Tanszék  --  Archív

Jeffrey P. Aiken előadása Szegeden

A University of Wisconsin adjunct professzora tartott előadást az Alkotmányjogi Tanszék szervezésében.

2013. november 7-én az Alkotmányjogi Tanszék meghívásában Karunkon tartott előadást Jeffrey P. Aiken (University of Wisconsin, adjunct professor; ügyvéd, Whyte Hirschboeck Dudek LLP). Előadásának címe "Update on Recent Cases in Front of the United States Supreme Court" volt.

Bár az előadás angol nyelven, tolmácsolás nélkül hangzott el, az előadó által használt prezentáció, illetve a páratlan előadásmód a megértést jelentősen elősegítette.

Az előadás főbb témái a következők voltak: választottbíráskodás és csoportos perek, DNS szabadalmak, külföldi szerzői jog hatálya alá tartozó művek viszonteladása, választói regisztráció, jogellenes házkutatás és lefoglalás (privacy), azonos neműek házassága.

Az aktualitások és a gyakorlati élet a hallgatók körében mindig nagy érdeklődésre tart számot, amely most különösen igaz volt. A csütörtök esti időpont ellenére valamennyi évfolyamból jelentős számú hallgató vett részt az előadáson.

Az előadó az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága elé került legújabb ügyek (pl.: AT & T Mobility LLC v. Conception LLC; Maryland v. King; U.S. v. Windsor) ismertetésével mutatta be az egyes témákat. A rendkívül közvetlen és szemléletes előadásmódnak köszönhetően olyan fogalmakhoz kerülhettünk közelebb, mint a class action, a firs sale copyright doctrine, a privacy vagy az unreasonable search and seizure.

jpa3