Szegedi Tudományegyetem, Állam- és Jogtudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Karunkról  --  Szervezeti felépítés  --  Tanszékek / Intézetek  --  Alkotmányjogi Tanszék  --  Archív

A magyar alkotmányosság európai visszhangjai egy diplomata egyetemi tanár szemével - beszélgetés Prof. Dr. Trócsányi Lászlóval

Az Alkotmányjogi TDK március 27-ei ülésén karunk egyetemi tanárát, Prof. Dr. Trócsányi Lászlót Sulyok Márton kérdezte az Alaptörvény megalkotásának és módosításainak európai fogadtatásáról.
 


 

Az Alkotmányjogi TDK március 27-ei ülésén karunk egyetemi tanárát, Prof. Dr. Trócsányi Lászlót Sulyok Márton kérdezte az Alaptörvény megalkotásának és módosításainak európai fogadtatásáról.

Trócsányi László elmondta, hogy az elmúlt 4 év során három különböző pozícióból (alkotmányjogot oktató egyetemi tanár, Velencei Bizottság póttagja, nagykövet) kísérhette figyelemmel hazánk alkotmányjogi történetének eme jelentős időszakát. Hozzátette, hogy mivel ezek a szerepkörök más-más elvárásokat támasztanak az egyénnel szemben, lehetősége nyílt több nézőpontból egy összetett képet alkotni a hazai történésekről.

Az előadásból megtudhattuk, milyen visszhang övezte az Alaptörvény elfogadásának, illetve módosításainak körülményeit. Szó volt továbbá olyan neuralgikus pontokról, mint a klerikális jelleg, a Nemzeti Hitvallás vagy az Alaptv.-re jellemző „közösségi” gondolkodásmód.

Bepillantást nyerhettünk az Európai Unió és az Európa Tanács gyakorlatába is. Professzor Úr kiemelte, hogy melyek voltak azok a jogszabály módosítások, amelyek az Európai Unió figyelmét Magyarországra irányították (pl.: bírák nyugdíjazása). Részletes ismertetést hallhattunk az Európa Tanács Parlamenti Közgyűléséről, valamint a Velencei Bizottság működéséről is.

Az ülésen a nagyszámú hallgatóság között helyet foglaltak karunk oktatói is, akik értékes hozzászólásaikkal segítették elő a téma minél részletesebb megismerését.Trócsányi-előadás