Szegedi Tudományegyetem, Állam- és Jogtudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Karunkról  --  Szervezeti felépítés  --  Tanszékek / Intézetek  --  Alkotmányjogi Tanszék  --  Archív

A mi Alapvetésünk hallgatói tanulmánykötet bemutatója

Az Alkotmányjogi Tudományos Diákkör hallgatói által készített, A mi Alapvetésünk című tanulmánykötetet Prof. Dr. Trócsányi László mutatta be a SZAB Székházban.


A mi Alapvetésünk tanulmánykötetnek A mi alkotmányunk című 2006-os könyv adott ihletet, ennek mintájára az Alaptörvény Alapvetés részének minden szakaszát elemezte egy hallgató, valamint interjút készített egy nem jogvégzett személlyel is, így állt össze a kötet, melyhez Prof. Dr. Trócsányi László írt ajánlást.


A huszonegy tanulmány különböző szempontok szerint mutatja be a változásokat és a lehetséges következményeket. A Pólay Elemér Alapítvány Lectiones Iuridicae sorozatának új darabja már a második hallgatói tanulmánykötete az Alkotmányjogi TDK-nak, az első 2011-ben jelent meg Kérdőív az alkotmányozásról címmel. Mindig nagy öröm, ha a hallgatók aktívan részt vesznek a kutatómunkában, hiszen az alkotmányjogi rendszer változásai valóban számos szempontból kínálnak vizsgálati lehetőséget, izgalmas elemzési szempontokat.


A tanulmánykötet lapjain pedig nemcsak az alkotmányjogi aspektusok jelentek meg az elemzés során, hanem egy olyan látásmód is bemutatásra került, amelyből kitűnik, hogy "MI, A MAGYAR NEMZET TAGJAI" mit is olvasunk ki az Alaptörvény soraiból, és mik is a mi alapvetéseink.tankot3

tankot1

tankot3