Szegedi Tudományegyetem, Állam- és Jogtudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Karunkról  --  Szervezeti felépítés  --  Tanszékek / Intézetek  --  Munkaügyi Kapcsolatok és Társadalombiztosítási Képzések Intézete  --  Tehetséggondozás  --  Konferenciák/ Szakmai versenyek  --  Munkajogi és Szociális Jogi Tanszék által szervezett konferenciák  --  French – Hungarian Joint Erasmus Seminar

Sorbonne-i hallgatók az SZTE Állam- és Jogtudományi Karán

DSCF2018

2013. május 8-11. között került sor a Munkajogi és Szociális Jogi Tanszék által szervezett „French – Hungarian Joint Erasmus Seminar II” megvalósítására.  

A szociális jogi témájú szakmai programokon részt vettek a tanszék munkatársai, Ph.D hallgatói valamint a párizsi Sorbonne Egyetem 20 végzős jogász hallgatója és professzoruk Dr. Francis Kessler. A szeminárium elsődleges célja az volt, hogy megismertesse a hallgatókkal a két ország szociális rendszereinek hasonlóságait valamint eltéréseit illetve, hogy a két egyetem közötti kapcsolatot elmélyítse és megerősítse. Az idei évben a workshop fő témája a nyugdíjbiztosítási rendszerek és nyugdíjellátások voltak.


A három napos rendezvény alatt előadásokat hallhattunk a következő témákban mind francia mind magyar előadóktól angol nyelven:


- A nyugdíjak koordinációja – 883/2004 EK rendelet (Coordination of pensions in Regulation 883/2004: Francis Kessler)
- AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2003/41/EK IRÁNYELVE (2003. június 3.) a foglalkoztatói nyugellátást szolgáltató intézmények tevékenységéről és felügyeletéről (The Directive 2003/41/EC of the European Parliament and of the Council of 3 June 2003 on “the activities and supervision of institutions for occupational retirement provisions”: Flora GRUAU – Karim DEBZA)
- A Tanács 98/49/EK irányelve (1998. június 29.) a Közösségen belül mozgó munkavállalók és önálló vállalkozók kiegészítő nyugdíjra való jogosultságának védelméről (COUNCIL DIRECTIVE 98/49/EC of 29 June 1998 - on the safeguarding of supplementary pension rights of employed and self-employed persons moving within the European Union : CATOIRE Cyrille and REILHAC Hélène)
- A francia nyugdíjrendszer (The French basic pension system : Elise GOMERIEL – Pierre-Edouard BRUYERE)
- Önkéntes kiegészítő nyugdíjrendszerek (VOLUNTARY SUPPLEMENTAL PENSION SCHEMES: Sarah HOCINI, Alexandra BELKACEM )
- Az idősgondozás és a nyugdíj kapcsolata (Connection Elderly Care - Pension: Dr. Lajkó Dóra)
- TrESS Projekt bemutatása (TRESS Project Lecture: Berki Gabriella)
- Társadalombiztosítási információk elektronikus cseréje az Európai Unióban (Electronic Exchange of Social Security Information in EU: Prof. Dr. Hajdú József)
- Kiegészítő időskori nyugdíjak (Complementary old age pensions: Lados Dóra)


A szakmai program mellett jutott idő a kikapcsolódásra is. Egy városnéző körút keretében ismertettük meg Szeged legfőbb nevezetességeit, történelmi eseményeit. Lukács Adrienn (III. évfolyamos jogász hallgató) tartott bemutató előadást a város történetéről, melynek keretében a belvárosban megnéztük az egyetem főépületét, a Széchenyi teret, majd a szegedi Városházát. A szakmai beszámolókat követően egy esti séta keretében látogattunk el a Dóm térre, a Móra Ferenc Múzeumhoz, majd az UV kapun keresztül a Hősök kapujához. A harmadik napon a szeminárium zárása után kirándulást tettünk a kiskunfélegyházi börtönmúzeumba, majd Bugacra, ahol megismerkedtünk az Alföld jellegzetes állatvilágával és egy felejthetetlen lovas kocsikázással és csikósbemutatóval tettük igazán emlékezetessé vendégeink számára ezt a néhány napot.


2013-05-08_14.35.462013-05-10_16.13.09