Szegedi Tudományegyetem, Állam- és Jogtudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Karunkról  --  Szervezeti felépítés  --  Tanszékek / Intézetek  --  Munkajogi és Szociális jogi Tanszék  --  Nemzetközi kapcsolatok  --  Erasmus  --  Halle

Halle (an der Saale), Németország

2010. február 15.

Halle (an der Saale), Németország

összefoglaló Neszmélyi Zsolttól

 

 

Halle (an der Saale) Sachsen-Anhalt tartomány déli részén fekvő gyönyörű német város. Noha a tartomány fővárosa Magdeburg, Halle – mintegy 230 ezer lakosával – a legnagyobb város Szász-Anhaltban.

 

UTAZÁS

 

Halle Magyarországról többféleképpen is megközelíthető. Utazhatunk repülővel (Berlinig), busszal (Lipcséig) vagy akár vonattal is (2 átszállással Drezdában és Lipcsében). Akármelyiket választjuk, arra érdemes ügyelni, hogy már jóval korábban vegyük meg a menetjegyet, mert így sokkal olcsóbb. Ha valakinek van rá lehetősége, akkor utazás szempontjából az a legjobb, ha autóval kiviszik, mert így több dolgot tud magával vinni és jóval kevesebbet kell majd kint ezekre költenie (pl. asztali lámpa, edények, függöny, nyomtató stb.). A HÖK kiutazási támogatást biztosít, de ezt autóval történő utazás esetében nem lehet igénybe venni.

 

SZÁLLÁS

 

Két lehetőség közül választhatunk. Vagy jelentkezünk valamelyik kollégiumba vagy bérelünk egy szobát egy lakóközösségben (WG Zimmer). Mindkét esetben nagyon kulturált körülmények között lakhatunk. Kollégium esetében érdemes minél hamarabb elküldeni a jelentkezési lapot, mert így az elsőként megjelölt szálláson lesz helyünk. Joghallgatóként a kollégiumi alaplakbérből 25%-os kedvezményre vagyunk jogosultak (kb. 25 euró). Ezt a támogatást a kari tutor hallgatók intézik. Főszabály szerint egy vagy kéthavi kaució letételére vagyunk kötelesek.

 

ÉTKEZÉS

 

Az élelmiszerek körülbelül ugyanabban az árban mozognak Halléban, mint Magyarországon. A városban több menza is található, a legnagyobb a jogi kar épületétől 10 percre. Egyik sem drága, az ételek pedig jó minőségűek.

 

A KÖLTSÉGEKRŐL – AVAGY MIRE ELÉG A 350 EURÓ?

 

500 euróból kényelmesen lehet kijönni havonta úgy, hogy ebben benne van a szálláson és a mindennapi szükségleteken kívül a kirándulásokra és a szórakozásra költött összeg is. A 2009/2010-es tanévben az Erasmus ösztöndíj és az SZTE-től kapott támogatás összesen havi 400 euró volt. Németországban több helyen sem a Visa-t, sem a MasterCard-ot nem fogadják el, ezért megéri kint bankszámlát nyitni.

 

AZ EGYETEMRŐL

 

A jogi kar a belváros szívében található, közel a tanszékekhez illetve az AUDMAX-hoz. A jogi kar könyvtára a kari épületben van, ami úgynevezett Present-Bibliothek: kölcsönzésre nincsen lehetőség, de a könyvtárnak van éjszakai nyitva tartása.

 

Az egyetemre való beilleszkedést a jogi karon két tutor hallgató segíti. Ők már első nap körbevezettek bennünket az egyetemen, megmutatták a könyvtárat, valamint a beiratkozás után elvittek minket a legjobb belvárosi menzára is. Bármilyen tanulmányi ügyben érdemes először hozzájuk fordulni.

 

Még a félév elején a jogi kar koordinátora, Prof. Dr. Armin Höland egy közös bemutatkozó teázásra invitálta a külföldi joghallgatókat. (Ez olyan jól sikerült, hogy meghívott minket egy lipcsei konferenciára, amelynek keretén belül eljutottunk a német LB egyik büntető tanácsának épületébe, valamint a Német Szövetségi Legfelsőbb Bíróságra is.)

 

AZ EGYETEMI KÖVETELMÉNYEKRŐL ÁLTALÁBAN

 

15 kreditnyi órát kell felvenni félévenként, ebből 70%-nak kell jogi tárgynak lennie. Az órarend összeállításánál érdemes a nyelvtudásunknak legmegfelelőbb kurzusokat választani. Általánosságban elmondható, hogy legkönnyebben az elsőéves, bevezető jellegű (Einführung in…) kurzusok és a fakultatív tantárgyak teljesíthetőek. A kurzusokra az első héten/hetekben az előadás vagy a gyakorlati óra után személyesen az oktatóknál jelentkezhetünk. Nagyon jó arcfelismerő képességgel rendelkeznek, ezért ügyeljünk arra, hogy mi is felismerjük őket bármilyen élethelyzetben. Minden tárgyból lehetőségünk van választani a német diákok számára kötelező írásbeli és az erasmusos szóbeli vizsga közül. Utóbbi esetben egyéni követelményeknek kell megfelelnünk.

 

„ERASMUS ÉLET”

 

Halle kiváló földrajzi fekvésének köszönhetően nagyszerűen alkalmas arra, hogy egy vagy többnapos kirándulásokat tegyünk. Érdemes Sachsen-Anhalt Ticketet venni, mert ezzel 5 fő egy teljes napon át utazhat Sachsen-Anhalton (Magdeburg, Dessau, Merseburg, Wittenberg) kívül Szászországban (Lipcse, Drezda, Meissen, Szász-Svájc) és Türingiában (Erfurt, Eisenach, Jéna, Weimar) is. Ennek ára 30 euró, azaz fejenként 6 euróra jön ki. Csak összehasonlításképpen: ugyanennyibe kerül egy Halle-Lipcse (25 km) csak oda útra szóló jegy is.

 

Az erasmusos tutorok minden félévben szerveznek közös többnapos kirándulásokat (a téli szemeszterben Berlinbe és Drezdába mentünk; a nyári félévben pedig túrákon vehettünk részt). Ezekre kiemelten ajánlott jelentkezni, már csak azért is, mert a töredékébe kerülnek egy egyénileg szervezett útnak. Ezen felül más érdekes hallei programokat is kínálnak, mint pl. a nemzeti estek, opera- és színházlátogatás vagy a csokoládémúzeum megtekintése.

Halléban sok a látnivaló (pl. Németország egyetlen só múzeuma, a Saline vagy a liverpooli utáni legnagyobb Beatles múzeum). Ezekre a beiratkozásnál kapott kuponokkal mehetünk be.

 

Halléban, rengeteg kocsmát és diszkót fogunk megismerni. Minden héten, szerdán Stammtisch néven közös erasmusos kocsmázásban lehet részünk, természetesen mindig más helyen.

 3-Kurort_Raten5-Halle7-kolln747083361_1601215_2010

HASZNOS LINKEK

 

Kollégiumok: http://www.studentenwerk-halle.de/index.php?id=112021000069

Menzák aktuális ajánlatai: http://www.studentenwerk-halle.de/?id=155026888360

WG: http://www.studenten-wg.de,  http://www.wg-gesucht.de

Tömegközlekedés: http://www.havag.com/

Egyetemi honlap:  http://www.uni-halle.de

Egyetemi sportközpont: http://www.usz.uni-halle.de/webpage/index.htm

Helyi etr (studip): http://studip.uni-halle.de

Kedvenc szórakozóhelyem: http://www.diebels-am-haendelhaus.de