Szegedi Tudományegyetem, Állam- és Jogtudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Karunkról  --  Szervezeti felépítés  --  Tanszékek / Intézetek  --  Munkajogi és Szociális jogi Tanszék  --  Tanulmányi versenyek  --  Jogesetmegoldó és Perbeszédverseny a Munkajogi és Szociális jogi Tanszéken

Országos Munkajogi Jogesetmegoldó- és Perbeszédverseny

2010. február 15.

Immáron hagyománnyá vált, hogy minden évben megrendezik az Országos Munkajogi Jogesetmegoldó- és Perbeszédversenyt.

A versenyre az egyes egyetemek egy-egy – három hallgatóból álló - csapatot nevezhetnek be. A verseny a következőként zajlik: a diákok különböző munkajogi jogeseteket kapnak, amelyen fel van tüntetve, hogy felperest, alperest, vagy bírót kell eljátszaniuk egy bírósági tárgyaláson. Ezek után tankönyvek, jogszabályok és DVD-jogtár segítségének igénybevételével kb. 2-3 óra alatt készülhetnek fel a hallgatók a „tárgyalásra” és készíthetik el a perbeszédeket.

Egy „tárgyaláson” három különböző egyetem diákjai kerülnek össze, amelynek keretében elsőként a felperes ismerteti kereseti kérelmét, majd az alperes ellenkérelmét, a végén pedig a bíró ítéletet hirdet. A zsűri a perbeszédversenyt rendező egyetem tanáraiból, meghívott munkaügyi bírókból, illetve ügyvédekből szokott állni. Elsősorban a hallgatók előadásmódját, érvelését pontozzák, és ezek alapján állapítják meg, hogy az összeredményt tekintve melyik egyetem milyen helyezést ért el.

A zsűri ezen kívül különdíjjal jutalmazza a legjobb felperest, alperest és bírót.

 

A háromfős csapat kiválasztása a Munkajogi és Szociális Jogi Tanszéken megtartott „előselejtező” keretében történik meg, ahol a diákok – a perbeszédversenyhez hasonlóan – felperesi, alperesi és bírói szerepben játsszák el és oldják meg az általunk kiválasztott jogeseteket. A három legjobb hallgató indulhat az országos versenyen.

 

A verseny elsőként a 2006-os évben a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán került megrendezésre a perbeszédverseny, ahol egyetemünk hallgatói kimagasló eredményeket értek el.

Az SZTE ÁJK háromfős csapata – Berki Gabriella, Dékány Kinga és Farkas Tibor - a második helyet szerezte meg egyetemünknek, Dékány Kinga pedig megkapta a legjobb bírónak járó díjat is.

 

2009-ben a győri Széchenyi István Egyetem csapata nyerte meg a versenyt, ezért 2010-ben Győr lesz a verseny házigazdája.