Szegedi Tudományegyetem, Állam- és Jogtudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Karunkról  --  Szervezeti felépítés  --  Tanszékek / Intézetek  --  Agrárjogi és Környezetvédelmi Jogi Tanszék  --  Munkatársak, elérhetőségek

Dr. Kardos Mária

Jogtanácsos

Oktatott tantárgy: környezetvédelmi jog

 

ÖNÉLETRAJZ

Név: Dr. Kardos Mária

Születési adatok: 1954. november 01., Óföldeák

Lakcím: Kecskemét, Zsálya u. 5.

Iskoláim:

- 1961 - 1969. Általános Iskola, Makó

- 1969 – 1973. József Attila Gimnázium, Makó

- 1973 – 1978. József Attila Tudományegyetem, Állam- és Jogtudományi Kar, Szeged (summa cum laude minősítés)

Szakképesítéseim:

- jogi szakvizsga 1982.

- középfokú könyvelői képesítés 1992.

- környezetvédelmi szakjogász 2002.

Munkahelyeim:

Az egyetem befejezése után a Bács-Kiskun Megyei Zöldért Vállalathoz kerültem jogi előadóként. A következő évtől kezdődően már Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatalánál dolgoztam 12 éven át. A testületi munkával kapcsolatos szervezési és jogi feladatokat láttam el. A főállású anyaként eltöltött néhány év után kezdődött meg 1995-től az a szakmai tevékenységem, mely egyértelmű szakosodást jelent. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósághoz kerülve – ahol jelenleg is hatósági osztályvezetőként ill. jogtanácsosként dolgozom – elsősorban a környezetvédelmi joggal, azon belül is a természetvédelmi jogi szabályozással, annak gyakorlatával foglalkozom.

Az 1998/99-es tanévtől kezdődően óraadóként közreműködöm az Agrárjogi és Környezetvédelmi Jogi Tanszék felkérésére. A környezetvédelmi jog tantárgyon belül a természetvédelmi jog fejezetet adom elő a nappali tagozatos hallgatóknak. A „meghívott előadó” címet 1999-ben kaptam meg az Egyetemi Tanácstól. 2002-től a Tanszék fakultatív tantárgyai közül a „Természetvédelmi jog a gyakorlatban” tantárgyat adom elő a nappali tagozatos hallgatóknak, illetve az előadottakat kollokviumon kérem számon a hallgatóktól. Természetvédelmi jogi tárgyú szakdolgozatok konzulensi feladatait is ellátom, ha szükséges.

Publikációk:

- tanulmányok a Környezetvédelmi Minisztérium kiadványaiban, oktatási segédanyagaiban (természetvédelem, állatvédelem)

- tanulmányok a Complex CD Jogtár Pluszban (természetvédelem, környezetvédelem)

- tanulmányok természetvédelmi egyesületek kiadványaiban (természetvédelem, Natura 2000)