Szegedi Tudományegyetem, Állam- és Jogtudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Karunkról  --  Szervezeti felépítés  --  Tanszékek / Intézetek  --  Munkajogi és Szociális jogi Tanszék  --  Nemzetközi kapcsolatok  --  Erasmus  --  Párizs

Párizs, Franciaország

2010. február 15.

Párizs, Franciaország

 

Párizs (Paris) Franciaország fővárosa. Az ország északi részén a Szajna folyó partján terül el, az Île-de-France régió (vagy Région Parisienne) szívében. Párizs Európa egyik legnépesebb városa.

 

SZÁLLÁS

 

Szállást NEM biztosít az egyetem. Érdemes megpróbálni a CIUP kollégiumainak egyikébe pályázni: a magyar hallgatóknak a Párizsi Magyar Intézeten keresztül nagyobb esély van a bejutásra. Ennek a szervezését időben (még tavasszal) el kell kezdeni. Albérletet szerezni – főleg egy félévre – nagyon nehéz, és igen költséges. A szállásra havonta – attól függően, hogy kollégiumi szobáról vagy albérletről van szó, hol található, mekkora stb.- 300-500 eurót kell számolni. Lehetőség van lakhatási támogatásra is, ami kb. 70-150 euró havonta.

 

ÉTKEZÉS

 

Az étkezés jól megoldott, a város nagyon sok pontján, így az egyetem közelében is működnek a CROUS által üzemeltetett egyetemi étkezők, ahol egy kiadós menü 2.70 euró. Ez nagyon olcsónak számít, és tényleg megfelelő minőségű.

 

A KÖLTSÉGEKRŐL – AVAGY MIRE ELÉG A 350 EURÓ?

 

A szálláson kívül (havi 3-500 euró) havonta körülbelül 350-400 euróból lehet tisztességesen kijönni, tekintve, hogy Párizs az egyik legdrágább város Európában. (Az arányok kedvéért pl. egy havi metróbérlet 52 euró). Tehát az Erasmus-ösztöndíj és amit az egyetem ad mellé, jó esetben a szállásra elegendő.

 

AZ EGYETEMRŐL

 

Nagyon fontos, hogy a Paris1-en 3+2-es rendszer működik, tehát 3 év alapképzés, majd 2 év specializáció. A szegedi egyetemről jövő diákok a munkajogi (+szociális jogi) specializacióra mehetnek.

Fontos, hogy a hallgató akkor is M1 azaz masterképzés első évébe kerül, ha otthon még csak harmadéves. Egy félévben legalább 15 kreditet kell összegyűjteni, egy tantárgy átlagosan 4 kreditet ár.

 

AZ EGYETEMI KÖVETELMÉNYEKRŐL ÁLTALÁBAN

 

A főtantárgyak mellet (pl. francia szociális jog, európai munkajog, összehasonlító munkajog...) más tanszékek órakínálatából is lehet válogatni, de ez a lehetőség nem korlátlan, csak a munkajogi specializáció által megadott listán szereplő órák közül lehet választani! Ugyanis is itt már master-specializaciórol van szó. De van lehetőség pl. nemzetközi magánjog, EU-jog vagy éppen francia polgári jog tanulására is. Kivételesen a listán nem szereplő meghirdetett órák közül is fel lehet venni egyet, ilyen pl. a nemzetközi közjog.

 

Egy félévben érdemes egy főtantárgyhoz tartozó TD-t (travaux dirigés), azaz szemináriumot is felvenni. Így lehetőség nyílik a főtantárgy jobb és alaposabb megértésére. De tudni kell, hogy a francia rendszerben a TD-re elég sokat kell készülni, határozatokat olvasni, beadandókat szerkeszteni, ami nem könnyű, de mindenesetre kihívás.

 

A vizsgáztatás módja teljesen változó, egyáltalán nem biztos, hogy a vizsga szóban történik. Ezt mindig az adott tanár dönti el, gyakran ugyanazt a vizsgát, ugyanannyi idő alatt íratják meg az erasmusosokkal is, mint a frankofon hallgatókkal. Tehát a hiedelmekkel ellentétben tanulni kell, mert nem nagyon veszik figyelembe a "különleges statusunkat".

 

Fontos! A meghirdetett vizsgaidőszakkal ellentétben a vizsgák általában rögtön kezdődnek a szorgalmi időszak után, tehát nem hagynak heteket a felkészülésre!

 

A tanév kezdete előtt az Erasmus-hallgatóknak 2 hetes felkészítő nyelvkurzust tartanak (minden este 2 óra), ami elég magas színvonalú. A tanév során lehetőség van francia órát is felvenni, ami 2-3 kreditet ér, a hatékonysága elég változó, a létszámtól és a tanártól függően. Ahhoz, hogy a hallgató érdemben eredményeket érjen el, tehát tényleg értse az órát, tudjon jegyzetelni, és a vizsga is sikerüljön, középfokú nyelvtudás mindenkeppen szükséges, de ennél inkább magasabb!!!

 5Epulet3Epulet4Epulet-belul2

HASZNOS LINKEK

 

Sorbonne, Paris, Panthéon: http://www.univ-paris1.fr/, http://www.univ-paris1.fr/ufr/ufr01/, http://www.univ-paris1.fr/ufr/ufr12/

Menza, lakás, francia tanulás, tippek külföldi diákoknak, a városról stb.: http://www.crous-paris.fr/, ttp://www.etudiantdeparis.fr/ressources/24, http://www.paris.fr/portail/english/Portal.lut?page_id=8141

Szobabérlés: http://www.ciup.fr/lang_en.htm