Szegedi Tudományegyetem, Állam- és Jogtudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek  --  Hírek  --  ÁJTK hírarchívum  --  ÁJTK 2012. Február

Szegedi joghallgatók az EMC² - WTO angol nyelvű perbeszédversenyen

WTO_MCC_2012_-_A_szegedi_csapat

Az „EMC² ELSA Moot Court Competition on WTO Law” 2011-2012 perbeszédverseny szóbeli európai fordulójára 2012. március 5-9. között került sor Maastrichtban, Hollandiában, ahol az ÁJTK hallgatói sikerrel álltak helyt.

2012. március 23.

AZ ELSA International szervezésében 10. alkalommal került megrendezésre az egyik legnehezebbnek tartott nemzetközi angol nyelvű perbeszédverseny, az EMC², melynek célja a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) jogában való elmélyedés a szervezet vitarendezési eljárásának modellezésével. A versenyen való részvételre Magyarországról évek óta csak az SZTE ÁJTK csapata vállalkozik, és a verseny nehézségét mutatja, hogy Európából is csak mintegy 25 csapat teljesíti a szóbeli fordulóra való továbbjutás feltételeit. A Nemzetközi Magánjogi Tanszék által, a Nemzetközi Magán- és Gazdasági Jogi TDK keretei között felkészített szegedi joghallgató-csapat az írásbeli beadvány megküldése után léphetett tovább a szóbeli fordulóra. Az csapat tagjai: Krizsán Brigitta, Kovács Anna Kaarina, Kávássy Tamás és Kereki Ádám, felkészítőjük: Dr. Császár Mátyás.

 

A csapat októbertől, a verseny jogesetének kihirdetésétől, januárig a jogesetben szereplő két fiktív állam (idén Arachland és Zeltonia) írásbeli beadványainak elkészítésén dolgozott. A jogestek mindig olyan aktuális jogi problémákat dolgoznak fel, melyekre maga a Kereskedelmi Világszervezet is keresi a választ, most az ún. Doha fordulóban. Az idei jogeset fő jogkérdései a következők voltak: a kétoldalú nemzetközi egyezmények alapján létrejött szabadkereskedelmi övezetek legitimálják-e a legnagyobb kedvezmény elvének áttörését, a védőintézkedés és a kiegyenlítő vám jogossága valamint a környezetvédelmi szempontok megjelenése és kezelése a globális kereskedelmi egyezményes joganyagban.

 

WTO_MCC_2012_-_Panel_elott_2A két írásbeli beadvány elfogadása után osztották be az európai csapatokat vagy a maastricht-i vagy a münster-i fordulóba. A szegedi csapat az írásbeli fordulóban igen sikeres volt, hiszen az írásbeli beadványunkat a Maastrichtban versenyző 12 csapat közül összesítésben a 2. legjobbként rangsorolták.

 

A verseny első napján sorsolásra került sor, hogy kiderüljön, a csapatok milyen sorrendben és ki ellen adják elő érvelésüket a modellezett WTO vitarendezési panel előtt, az egyik ellenfél ellen kérelmezői (quasi felperesi), egy másik ellenfél ellen pedig panaszolti (quasi alperesi) pozícióban. A panelek tagjai neves és elismert WTO jogászok voltak, akiknek egy része a WTO-nál dolgozik, sőt Fellebbviteli Tanács tagok is, úgy mint Peter van de Bossche, Ricardo Ramírez-Hernández és Shotaro Oshima.

 

A 12 csapatból 4 csapat juthatott tovább az elődöntőkbe, amelyeket a verseny utolsó napjának délelőttjén rendeztek, délután pedig a döntőt. A szegedi csapat a sorsoláson két erős csapattal került össze, akik végül be is kerültek az elődöntőkbe, és egyikük nyerte meg az egész maastricht-i fordulót. A szegedi csapat tehát helytállt az erős mezőnyben, de az elődöntőbe sajnos nem jutott be.

 

WTO MCC 2012
Képgaléria

Maga a verseny és szervezése rendkívül magas színvonalú volt, Maastricht gyönyörű, patinás városa pedig ideális helyszínül szolgált. A panelek tagjai saját bevallásuk szerint is keménykezűen faggatták a csapatokat, hiszen néha el is felejtették, hogy joghallgatókról van szó. A verseny alatt, kihasználva a neves WTO jogászok jelenlétét, egy konferenciára is sor került, ahol a joghallgatók tovább mélyíthették tudásukat. Összességében egy nemzetközi színvonalú perbeszédversenyen vehettünk részt, amelyen - a sikeres írásbeli forduló után - az erős, többnyire angol nyelvű mesterképzésben nemzetközi gazdasági jogot tanuló, több esetben angol anyanyelvű hallgatókból összeállt csapatok között  sikeresen helytálltunk. A versenyen rengeteg tapasztalatot szereztünk, amelyek felhasználásával a következő években talán a szóbeli fordulókon is az írásbeli eredményünkhöz hasonló sikereket érhet el a szegedi csapat.

 

 

Kovács Anna Kaarina - Krizsán Brigitta - Kávássy Tamás - Kereki Ádám 

A perbeszédverseny honlapja: www.elsamootcourt.org