Szegedi Tudományegyetem, Állam- és Jogtudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Oktatás  --  Gyakorlati képzések  --  Jogklinika

Jogklinikusok hálózata?

Jogklinikusok hálózata?


2014. május 27-én az Open Society Justice Initiative és a PILnet támogatásával első alkalommal találkoztak a hazai jogi karokon jogklinikai oktatást szervezők a Közép-Európai Egyetemen. A győri jogi kar kivételével, jelen volt az összes jogi képzőhely oktatója. Egyrészt megismerték a lengyel jogklinikák országos hálózatát, amelyet egy alapítvány segít közös képzési anyagokkal, továbbá akkreditálja az egyes jogi karok jogklinikáját, amennyiben megfelelnek az etikai, szakmai követelményeknek. Minden jogi karon választható tárgyként évek óta bejáratott a rendszer. Csehországban is hasonló a helyzet, azzal az eltéréssel, hogy míg az ügyvédi kamara mindkét országban mára már tolerálja az ingyenes jogi tanácsadásnak ezt a formáját, a kezdeti ellenséges viszonyhoz képest, addig a cseheknél az ingyenes jogsegély szolgálat konkurensnek tekinti, a lengyeleknél azonban ilyen szolgáltatás hiányában még ez sem nehezíti a működést.

Karunkon 2004 óta működik választható stúdiumként, nappali és levelező hallgatóknak, sőt ERASMUS hallgatóknak is, legfeljebb három szemeszteren át a jogklinika, míg a többi jogi karon vagy egyáltalán nem, vagy csak időszakosan, részlegesen működik. A PPKE-n egyáltalán nincs, a KRE-n csak az önkormányzatnál hetente egyszer nyújtott oktatói jogsegély szolgálat működésébe kapcsolódhatna be a hallgatók, a DTE-n és az ELTE-n a street law formáció működik (középiskolákban tartanak a joghallgatók jogismereti előadásokat, illetve a bagi cigánytelepen és börtönökben segítik néhány család jogvédelmét). A PTE egy éve működteti vállalkozóknak, start-up cégeknek szervezett jogklinikáját, a jövőben pedig alapjogi tanácsadást szeretne szervezni. A miskolciak korábban aktív büntetőjogi és antidiszkriminációs jogklinikája tetszhalott állapotban van. A CEU-n működik ugyan a jogklinika mint oktatási alternatíva, de éppen a nemzetközi hallgatói összetétel miatt még két azonos országból való sincs egy-egy csoportban, így csak nemzetközi jogi ügyekről és panaszokról lehet szó, amely nem jellemző ügyfélköre a pro bono és a szociális igazságosságot célzó programoknak, kivéve az emberi jogi jogsértéseket, ha már nincs nemzeti jogorvoslatra esély.

Ezért bátran jelenthetjük, hogy a szegediek ebben is kiemelkednek a mezőnyből.

A találkozót követően megindulhat a hírcsere, az együttműködés az oktatók, tutor tanárok között. Ezt nehezíti, hogy mindenütt kapcsolt munkakörben végzik e feladatukat, így nincs megfelelő ember a hálózatépítésre, valamint a nemzetközi együttműködésre. Az ENCLE a jogklinikák hálózatába persze bekapcsolódhatunk, onnan átvehető a tudás, de a helyi társadalmi és egyetemi közeg támogatása nélkül ez elszigetelt marad. Első lépésként tehát a képzési kínálatba kell minél jobban beépíteni az alternatív formákat, kiemelten a jogklinikai képzést, ahol a diákok valódi ügyfelekkel és jogi kérdésekkel találkoznak, megértik a legfontosabb etikai szabályokat, felismerik saját képességeik és felelősségük határait.

Ha kíváncsi vagy, hol működik még a térségben jogklinika, keressed a térképen http://encle.org/membership-directories/map


Tóth Judit