Szegedi Tudományegyetem, Állam- és Jogtudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek  --  Hírek  --  ÁJTK hírarchívum  --  ÁJTK 2014. április

Az alkotmányozás dilemmái – bemutatták Trócsányi László új könyvét

konyvbemut_Tro_kiemelt

A SZAB-székházban ünnepélyes keretek közt mutatták be Trócsányi László párizsi nagykövet, az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar professzorának könyvét, amely „Az alkotmányozás dilemmái – alkotmányos identitás és európai integráció” címet viseli. Az eseményen a szerző mellett beszédet mondott Martonyi János professzor, külügyminiszter is.

2014. április 25.

konyvbemut_Tro_MG_8106020A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara, valamint a SZAB Tudósklub Egyesület igen különleges és rangos könyvbemutatót tartott 2014. április 24-én. Az esemény apropóját Trócsányi László, Magyarország párizsi nagykövete, az SZTE ÁJTK Alkotmányjogi Tanszék egyetemi tanára, az SZTE ÁJTK Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézet igazgatójának legújabb könyve szolgáltatta, melynek kapcsán az alkotmányozás dilemmáiról és a közelmúlt közjogi vitáiról beszélgettek az egybegyűltek.


A könyvbemutatóval egybekötött előadáson Trócsányi László mellett meghívott vendég volt Martonyi János, az SZTE ÁJTK Nemzetközi Magánjogi Tanszék 70. születésnapját ünneplő egyetemi tanára, hazánk külügyminisztere is, aki rövid köszöntőt is tartott. – Trócsányi László „Az alkotmányozás dilemmái” című könyve rendkívül időszerű mű – hangsúlyozta, hozzáfűzve, ez a munka rendkívül alapos feldolgozása a magyar alaptörvénynek, amire szükség is van, hiszen rengeteg a félremagyarázás. – Fontos tudni, hogy létezik egy tagállami identitás, ami mögött az alkotmányos identitás is megtalálható – tette hozzá a külügyminiszter annak kapcsán, hogy a könyv az EU integrációs összefüggéseit is megvilágítja. – Ezt a témát tapintattal és tisztelettel kell kezelni, különben az integráció veszélybe kerül – zárta Martonyi János.


Ezt követően a könyv szerzője, Trócsányi László osztott meg néhány gondolatot a könyve kapcsán a közjogi vitákról és az elmúlt idők alkotmányozását érintő dilemmáiról. Elmondása szerint az utóbbi időszak közjogi vitáit dilemmák formájában élte meg, melyek közé az alaptörvényt érintő disputák is tartoznak. – Minden nagy dilemma mögött egy intellektuális vita áll, ahol érvek és ellenérvek csapnak össze – jelentette ki, utalva az olyan problémára, mint az abortusz és a keresztény gyökerek hangsúlyozása, melyek mind a mai napig vitákat gerjesztenek a világban. Trócsányi László beszéde során több példát is hozott az olyan EU-beli gyakorlatokra, melyek azonos vonásokat mutatnak a hazai megoldásokkal, bár hozzátette, hogy a valódi dilemmákat a kontextusok sokszor elfedik.

A nagykövet a nemzeti sajátosságok (történelem, identitás) hangsúlyozása körüli vitákról is szólt. – Magyarország vitákat indított el az EU-ban azzal, hogy a nemzeti identitását ilyen szinten hangsúlyozta – jelentette ki. Ennek szükségszerűségét azzal támasztotta alá, hogy a nemzeti identitás igenis legyen sokszínű; és míg ez más országoknál már jelen van, Magyarország még csak most keresi, és próbálja azt elfogadtatni. – A nemzeti identitás egy memoár, amely kapocs múlt és jövő között – idézett egy francia politikust a diplomata. Előadását végül könyvének mottójával zárta: egy demokratikus társadalomban a problémákat intellektuális vitákkal oldják meg.

Trocsanyi_konyvbemutato_galeria
Az alkotmányozás dilemmái – bemutatták Trócsányi László új könyvét - GALÉRIA


Ezt követően a jelenlévők kérdéseket tehetett fel Trócsányi Lászlónak és Martonyi Jánosnak. A közönség soraiban sokakat érdekelt, hogy a nagykövetnek milyen prekoncepciókkal kellett megküzdenie, illetve milyen a magyarság külföldi megbecsülése. Mások a génmódosított élelmiszereket érintő döntések és a tudósok véleményének kapcsolatát firtatták. Végezetül pedig ünnepélyes keretek között átadták a két előadónak a részvételért járó emléklapot és ezüst emlékérmet.

 

Őszi Tamás

Fotó: Herner Donát