Szegedi Tudományegyetem, Állam- és Jogtudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek  --  Hírek  --  ÁJTK legújabb hírek

A bíróképzés megújításáról is tanácskoztak a tudomány ünnepén

szegedi_itelotabla_kiemelt

Az egyetemi jogászoktatás és a bírói szakma közötti együttműködésről is szó esett a Magyar Bírói Egyesület és a Szegedi Ítélőtábla 2014. november 21-én tartott közös ünnepi ülésén.

2014. november 25.

A Szegedi Tudományegyetem is képviseltette magát a Magyar Bírói Egyesület (MAIBE) és a Szegedi Ítélőtábla 2014. november 21-én tartott közös ünnepi ülésén az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága székházában. „A rendezvényen a Magyar Bírói Egyesület és az Igazságügyi Minisztérium képviselői stratégiai együttműködési megállapodást írtak alá, bemutatták a Szegedi Ítélőtábla történetét feldolgozó könyvsorozat el kötetét.

 


  Középpontban az igazságszolgáltatás


A tanácskozás szervesen illeszkedett a Magyar Bírói Egyesület kétnapos szegedi országos választmányi ülésébe, amelyen az igazságszolgáltatás időszerű kérdéseit tárgyalták meg” – olvasható a Szegedi Ítélőtábla által kiadott sajtóközleményben.

A tanácskozáson felszólalt dr. Makai Lajos, a Magyar Bírói Egyesület Elnöke, dr. Harangozó Attila, a Szegedi Ítélőtábla elnöke, dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, dr. Patyi Gergely, az Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Kapcsolatokért felelős államtitkára, Prof. dr. Karsai Krisztina, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese, dr. Antal Tamás PhD, az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar Európai Jogtörténeti Tanszékének adjunktusa.

 


  A bírák érdekvédelmi szervezete


„Több mint 100 éve, 1907-ben Szegeden alakult meg a magyar bírákat és ügyészeket összefogó első olyan érdekvédelmi, szakmai egyesület, amely az igazságszolgáltatásban dolgozók számára kívánt jobb munkafeltételeket, anyagi és erkölcsi elismerést biztosítani” – emlékeztetett Makai Lajos. „Ez ma is célja a Magyar Bírói Egyesületnek, mint ahogy törekszik arra is, hogy az Országos Bírósági Hivatallal, az Országos Bírói Tanáccsal és az Igazságügyi Minisztériummal is szoros együttműködést alakítson ki az igazságszolgáltatás működésének hatékonyabbá tételében - mindig szem előtt tartva a bírói függetlenség elvének sérthetetlenségét.”

Az elődök által létrehozott értékek megőrzésének és új értékek teremtésének szükségességére is felhívta a figyelmet dr. Harangozó Attila.


Szegedi_Itelotabla_-_MABIE_tanacskozas
A bíróképzés megújításáról is tanácskoztak a tudomány ünnepén - GALÉRIA

 


  Ítélőtáblák a jövő bíróinak képzésért


Az ítélőtáblák szerepét Handó Tünde méltatta: a magyar bírói szervezeten belül, működésükkel gyorsabbá vált az ügyek intézése, és regionális szinten sokat segítenek a jogegység létrehozásában. „Külön is kiemelte a Szegedi Ítélőtábla sokrétű tevékenységét, amely a bíráskodás mellett a Szegedi Tudományegyetemmel kialakított kapcsolat keretében a jövő bíróinak képzésben, a Nyitott bíróságok programhoz kapcsolódva pedig a joggyakorlat mind szélesebb körű megismertetésben is hangsúlyos szerepet vállal magára” – olvasható az Ítélőtábla sajtóközleményében.

Az SZTE oktatási rektorhelyettese, Karsai Krisztina professzor az egyetemi jogászoktatás és a bírói szakma közötti együttműködés fontosságáról beszélt.

Antal Tamás mutatta be a Szegedi Ítélőtábla történetét feldolgozó könyvsorozat első kötetét, amely az 1890 és 1914 közötti időszakot öleli át. Így azokat az éveket is, amikor a Szegedi Királyi Ítélőtábla egyik ideiglenes otthona éppen abban az MTA SZAB székház épületben volt.


 

  Együttműködési dokumentum


„Az együttműködés kulcsszó - hangsúlyozta Patyi Gergely államtitkár. Az Igazságügyi Minisztérium éppen ezért nagy gondot fordít a jogász szakma minden ágával a rendszeres kapcsolattatásra. Többek között annak érdekében teszi ezt, hogy már a jogszabályalkotás folyamatában minél több szakember véleményét ismerhesse meg és az életviszonyoknak legjobban megfelelő törvények születhessenek. Kiemelte: az együttműködés közben is meghatározó vezérelv a bírói függetlenség sérthetetlenségének tiszteletben tartása.” Mindezek elvek alapján jön létre a MABIE és az Igazságügyi Minisztérium közötti stratégiai együttműködési megállapodás.

A dokumentumot Makay Lajos és Patyi Gergely látta elé kézjegyével.


SZTEinfo