Bezár

Hírarchívum

Zenés december a Tehetségponttól a Somogyi-könyvtárban

Zenés december a Tehetségponttól a Somogyi-könyvtárban

2012. december 10.
3 perc

December 12-én 17 órától adventi hangversenyt adnak az SZTE Tehetségpont fiatal művészei a Somogyi-könyvtárban. Az ingyenes koncert a könnyed, vidám operettdallamoktól a meghitt korálmuzsikáig szép élményt ígér minden érdeklődőnek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A december 12-i hangversenyen több, a Művészetek Palotájában is már bemutatkozott hallgató közreműködik. Így például Lukács Angéla, aki Kálmán Imre és Lehár Ferenc egy-egy operettjéből énekel részletet – tavaly önálló esten is fellépett már a Somogyiban, óriási sikerrel. Franck Prelúdium és koráljával érkezik a kiváló zongoraművész, Szabó Éva, Bach E-dúr Menuetjéből játszik gitáron Hartl Bence, mazurka és polkadallamokat gitározik Kovács Viktóra. Csajkovszkij Évszakok című darabjából a Decembert énekli el Huszár Anita, Surján Noémi pedig Spohr c-moll klarinétversenyével érkezik.

 

Fellépések egész decemberben

Nem ez az egyetlen zenés történés az év utolsó hónapjában a Tehetségpont művészeitől a Somogyiban. December 19-én a könyvtár hagyományosan meghirdetett szenior novellaíró pályázatának eredményhirdetését szintén színesítik a fiatalok, illetve Temesi Ferenc Bartók című regényének bemutatóján, december 21-én igazi kis keresztmetszetet adnak a bartóki életműből zenei betéteikkel a tehetségpontos művészek.

 

Könyvtár és tehetséggondozás

A két szervezet együttműködése ezentúl még szorosabbá válik, ugyanis együttműködési megállapodást kötött november végén a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár az SZTE Tehetségponttal.

– Az egyetem jó eredményeket felmutató, szorgalmas hallgatóit patronáló SZTE Tehetségpont nem végezhetné sikeresen tevékenységét olyan, a fiatalok segítésére nyitott intézmények nélkül, mint amilyen a Somogyi-könyvtár, mely számos megmutatkozási lehetőséget – mint például zenei fellépések, képzőművészeti kiállítások – biztosít tagjainknak – hangsúlyozta Badó Attila jogászprofesszor, az SZTE Tehetségpont vezetője, a Szegedi Tehetséggondozó Tanács elnöke.

– Szívesen fogadjuk a tehetségeket, hiszen a könyvtárnak mindig is fontos volt az értékteremtés és az értékekhez való hozzáférés segítése. A művészeti részleg az a terep, amely talán a legjobban példázza azt az érzékenységet, ami a könyvtári szakma egészét jellemzi – mondta el a szerződés aláírásakor Palánkainé Sebők Zsuzsanna könyvtárigazgató.

 

A december 12-i hangverseny fellépői:


Hartl Bence
, SZTE ZMK, harmadéves BA hallgató, gitárművész szak

Johann Sebastian Bach: E-dúr Menuet I & II (BWV 1006a)

 

Huszár Anita, SZTE JGYPK, harmadéves BA hallgató, ének-zene szak

Pjotr Iljics Csajkovszkij: Évszakok: December, Op. 37.

 

Kovács Viktória, SZTE ZMK, elsőéves MA hallgató, gitárművész szakirány

Francisco Tárrega: Marieta (mazurka), Gran Vals, Rosita (polka)

 

Lukács Angéla, SZTE ZMK, másodéves MA hallgató, operaének-művész szakirány

Kálmán Imre: A Bajadér – Késtem, de ideértem... (Odette belépője)

Lehár Ferenc: Cigányszerelem – Messze a nagy erdő... (Körösházy Ilona)

 

Surján Noémi, SZTE ZMK, harmadéves BA hallgató, klarinét szak

Louis Spohr: c-moll klarinétverseny, op.26. II. és III. tétel

Kísérő: Káuzli Bálint zongoraművész

 

Szabó Éva, SZTE ZMK, másodéves MA hallgató, zongoraművész szak

César Franck: Prelúdium és korál a „Prelúdium, korál és fúga”-ból

 

M.A.

szte_tehetsegpont_logo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek