Bezár

Hírarchívum

Az aszályról és annak hatásairól tanácskoztak a SZAB-székházban

Az aszályról és annak hatásairól tanácskoztak a SZAB-székházban

2012. november 20.
2 perc

„Időjárási szélsőségek” címmel tartotta tudományos ülését november 15-én a SZAB Föld- és Környezettudományi Szakbizottsága. Az esemény különlegességét fokozta, hogy a testület új elnököt is választott.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Izgalmas témáról, az aszályról, a szárazodásról és annak hatásairól tartottak előadásokat a SZAB Föld- és Környezettudományi Szakbizottsága szervezésében.

Először Blanka Viktória, az SZTE geográfus szakos PhD-hallgatója adott átfogó előrejelzést a Magyarországot sújtó aszály lehetséges kimeneteleiről. Az általa bemutatott klímamodellek segítették a jövő megismerését, melyek szerint az elkövetkezendőkben a mostani csapadékátlag sokkal kevesebb nap alatt fog leesni, és nyaranta több hőhullám is várható. Őt követte Kozák Péter, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója, bemutatva az előrejelzés, megelőzés és védekezés eszköztárát az aszály által érintett alsó-tiszai vízgyűjtőkön. A sort Barta Károly, az SZTE TTIK Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék adjunktusa zárta, aki ismertette azt a kísérletet, amely a széleróziós tevékenységet volt hivatott mérni. A mesterségesen létrehozott szélcsatornát csupasz és kukoricás földön egyaránt tesztelték, így fedezve fel, hogy a közhiedelemmel ellentétben a talaj menti cserjés nem mindig működhet szélfogóként.

Megnyitó beszéde után Mészáros Rezső akadémikus, az SZTE TTIK Gazdaság- és Társadalomföldrajzi Tanszék professzora lemondott szakbizottsági elnöki tisztségéről. Utódául Rakonczai Jánost, az SZTE TTIK Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék egyetemi docensét választották meg. Az új elnök elmondta, az elkövetkezendőkben arra fog törekedni, hogy több tartalommal és előadással jelentkezzen a bizottság, amivel megmozgathatják az embereket.

 

Ő. T.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek