Bezár

Hírarchívum

Genomikáról beszél az első Sófi-ösztöndíjas a Közéleti Kávéházban

Genomikáról beszél az első Sófi-ösztöndíjas a Közéleti Kávéházban

2012. november 21.
2 perc

A Fiatal tehetségek Szegeden című, Közéleti Kávéház-sorozat vendége lesz november 21-én Maróti Gergely biológus, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont Genomikai Intézetének kutatási csoportvezetője, aki 2004-ben először nyerte el a Sófi-alapítvány ösztöndíját.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Maróti Gergely elsőként hozta el azt az ösztöndíjat, amit ma már országos szinten jegyeznek. Az immár az SZTE Tehetségpont keretében működő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány első támogatottjának kutatási területe a metagenomika. Mit is jelent ez, mi a jelentősége napjainkban, és hogyan került erre a területre? Minderről hallhatnak az érdeklődők november 21-én 17 órától a Somogyi-könyvtár klubtermében tartott Közéleti Kávéházban. A rendezvény házigazdája Szalay István, a Közéleti Kávéház kuratóriumi elnöke.


Maroti_Gergely_a_Sofi-osztondij_vandorserlegevel_2004_fenykepMaróti Gergely 1978-ban született Kecskeméten, középiskolai tanulmányait a Kecskeméti Református Kollégium Gimnáziumában végezte. 1996-tól a JATE TTK biológus hallgatója, ahol 2001-ben szerzett biológus oklevelet. Doktori tanulmányait 2001 és 2005 között végezte az MTA SZBK Biofizikai Intézetében, és az SZTE Biotechnológiai Tanszékén Kovács Kornél és Rákhely Gábor, két témavezetője mellett. 2005 és 2007 között posztdoktori kutatóként az Egyesült Államokban dolgozott a világ egyik legismertebb genomikai központjában, a Craig Venter Intézetben Rockville-ben. 2007 őszén tért haza az akkor megalakuló Bay Zoltán Kutatási Alapítvány Genomikai Intézetébe, melyet Kondorosi Éva akadémikus hozott létre. Egészen 2012-ig itt dolgozott kutatásvezetőként, 2012-ben a Genomikai Intézet az MTA SZBK-hoz csatlakozott, jelenleg itt folytatja kutatásait. Fő kutatási területe a mikroorganizmus közösségek, szimbiotikus kapcsolatok vizsgálata, mely során a legmodernebb genomikai metodikákat hasznosítja. Számos nemzetközi konferencián prezentálta eredményeit, rendszeresen dolgozik tanácsadóként külföldi kutatóintézetek számára. A kutatómunka mellett oktatási tevékenységet is végez több hazai felsőoktatási egységben, illetve saját projektet vezet a temesvári Politechnika Egyetemen. Több mint 20 referált angol nyelvű cikkben szerző, továbbá számos konferenciakiadvány, poszter, ismeretterjesztő cikk szerzője.

Tanulmányi eredményei alapján Köztársasági Ösztöndíjban, Szeged Város Ösztöndíjában részesült, kutatási eredményeit többek között az Ifjú Biotechnológus Nívódíjjal, illetve az SZTE Sófi József Alapítvány fődíjával értékelték.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek