Bezár

Hírarchívum

tehetseggondozo_kiemelt

Az SZTE részvételével indul tehetséggondozó program Szentesen

Az SZTE részvételével indul tehetséggondozó program Szentesen

2012. november 14.
4 perc

Szellemi tőkéjével támogatja a szentesi középiskolások továbbtanulási, majd elhelyezkedési esélyeit növelő kezdeményezést a Szegedi Tudományegyetem.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Különleges tehetséggondozó program életre hívását jelentették be Szentesen november 14-én. A Csongrád megyei város önkormányzata, a település vállalkozói és a Szegedi Tudományegyetem együttműködésében intenzív képzés indul a 11. és 12. osztályos középiskolás diákok számára annak érdekében, hogy biztosítsa a tehetséges fiatalok jövőbe történő befektetésének sikerességét.

A Studium Generale elnevezésű programmal a város érettségire és felvételire készülő diákságát kívánják segíteni – mondta el Szentes polgármestere. Szirbik Imre hozzáfűzte: az motiválta őket, hogy sokan komolyan szeretnék megalapozni a jövőjüket egyetemi tanulmányaikkal, de a tehetségük mellett anyagi forrásuk nincs a felkészülésre, illetve a felsőoktatásban való részvételre. Szentes őket kívánja most felkarolni. Helyi cégek és vállalkozók – köztük a Hungerit Zrt., a Metalcom Zrt., az Árpád-Agrár Zrt., a Délkertész, a HK Ceram Kft. – az önkormányzattal közösen tízmillió forintot adnak össze a projekt sikeres működéséhez. Tóth Tibor programvezető ismertette: a program keretében hat tantárgyból lehetséges az intenzív felkészülés, matematikából, fizikából, biológiából, kémiából (hiszen a jelenlegi irányokat szemlélve elsősorban a reál értelmiséget erősítenék), valamint közgazdasági alapismeretekből és mérnöki-műszaki alapismeretekből. A Studium Generaléba bekapcsolódók emellett az idegen nyelvekben is elmélyülhetnek, hogy nyelvvizsgához juthassanak.

 

A Szegedi Tudományegyetem a maga hatalmas tudásbázisával vállalt szerepet. Az universitas feladatait Homoki-Nagy Mária oktatási rektorhelyettes vázolta. – Az SZTE mindig is hangsúlyozta, hogy a Dél-Alföld tudásközpontja akar lenni, felelősséget vállalva a régióért, nem téve különbséget kis- és nagyobb települések között. Mi is tisztában vagyunk azzal, hogy anyagi okok miatt ma nem könnyű továbbtanulni, a tehetségeket ténylegesen arra a pályára juttatni, amit megérdemelnek, ezért is döntött úgy az SZTE Szabó Gábor akadémikus, rektor úr maximális támogatásával, hogy bekapcsolódik Szentes ezen egyedülálló projektjébe. Az egyetem elsődlegesen a tudás megszerzéséhez, a felvételihez, majd a felsőoktatásban való érvényesüléshez kívánja hozzásegíteni a fiatalokat a maga szellemi tőkéjével – emelte ki a professzor asszony. A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy a szentesi középiskolák, valamint az egyetem oktatói közös tananyagokat, tematikákat dolgoznak ki 11-12. évfolyamosok számára, melyek segítik tehetségük kibontakoztatását, illetve biztosítják az egyetemi induláshoz szükséges tudást, s alapot teremtenek a piacképes diploma megszerzéséhez.

A tantervek kidolgozása persze önmagában még nem elég – folytatta Homoki-Nagy Mária –, éppen ezért az SZTE a legnemesebb értelemben vett élményekhez is hozzá kívánja juttatni a fiatal tehetségeket. – Alkalmanként kisebb-nagyobb csoportokban különböző laborjainkba visszük majd el a diákokat, hogy testközelből ismerkedjenek meg a tudományos kutatások nagyszerűségével. Emellett olyan néhány napos, illetve hetes táborokat szervezünk, ahol az ifjak az idősebb diákokkal, valamint leendő egyetemi oktatóikkal is személyesen találkozhatnak – árulta el az oktatási rektorhelyettes. Egyúttal megköszönte a szentesieknek, hogy részt vettek az SZTE által szervezett Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen. Mint mondta, a településről érkező diákok sikeres szereplése is bizonyíték rá: a helyi közösség megérdemli, hogy kitörési lehetőséget kapjon. – Nem titkoljuk, szeretnénk, ha később hozzánk, a Szegedi Tudományegyetemre jönnének, de ha olyan irányt választanak, mely nincs benne portfóliónkban, akkor is örömmel segítjük őket, hiszen a tehetségek felkarolása az egész ország érdeke – szögezte le a professzor asszony, aki szerint a most induló programmal olyan diákok kaphatnak támogatást, akikre az országnak szüksége van, akik a gazdasági életben fontos munkát tudnak majd végezni családjuk és az ország jövője érdekében.

 

A résztvevő diákoknak egyébként óránként „egy gömb fagylalt árával” kell hozzájárulniuk a tanulmányi költségekhez, amit később az egyetem harmadik félévére való beiratkozás után, tankönyvtámogatás formájában visszakapnak. A munkában öt szentesi középiskola vesz részt. A 2013. január 7-től induló programba a városban tanuló összes diák bekapcsolódhat, nem feltétel a szentesi lakcím, s azok a helyi fiatalok is beadhatják a jelentkezést ez év november végéig, akik más városban tanulnak. Az oktatás januárban kezdődik.

 

SZTEinfo


Tehetseggondozo_program_Szentesen galéria
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek