Bezár

Hírarchívum

etiopiai_kiemelt

Etiópiai hangulatok avagy Tamás, Gábor! Még mindig hazavárunk!

Etiópiai hangulatok avagy Tamás, Gábor! Még mindig hazavárunk!

2012. október 26.
2 perc

Az etiópiai tragédiában elhunyt két szegedi tanárra emlékezett a Magyar Földrajzi Társaság Szegedi Osztálya. A megemlékezéssel egybekötött Október 25-i úti beszámolón képeket mutattak és emlékeket idéztek fel az expedíció tagjai.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

IMG_7659Zsúfolásig megtelt az SZTE TIK kongresszusi terme október 25-én, csütörtök délután ötkor. A Magyar Földrajzi Társaság tagjain kívül még helyet foglalt a teremben a földrajz és a világ iránt érdeklődő népes hallgatósereg is. Az előadás témája az egyetem tanárainak idén januárban történt tragikus etiópiai magánexpedíciója volt. Jelen volt az esemény mind az öt túlélője: Vizler Csaba, Winter Zoltán, Szilassi Péter, Gruber László, Puskás Irén.

A nyitó beszéd után, melyet Mucsi László, a Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék docense mondott, Gruber László, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium történelem-földrajz szakos tanára vette át a szót, aki a magánszervezésű expedíción a kezdetektől fogva részt vett. Beszélt az út megszervezéséről, a kezdeti kalandokról és a helyiekkel való ismerkedésről. Jó hangulatú előadását történelmi, földrajzi és néprajzi elemekkel is színezte, mindezt képekkel és videókkal kísérve. Őt Szilassi Péter, az SZTE IMG_7667Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék főiskolai docense követte, aki pár nappal később csatlakozott a csapathoz. A jelenlévők lélegzetelállítóan szép fényképeket láthattak az olyan megörökített Etióp természeti csodákról, mint a Kék-Nílus vízesés vagy a Ras Dashen hegység hágói. A sort Puskás Irén, az SZTE Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék munkatársa zárta, bemutatva a helyi afar nép megpróbáltatássokkal teli életét és az expedíció végső célját, az Erta Ale bazaltvulkánról készült felvételeket. Végezetül pedig egy magasztos képsorral emlékeztek a résztvevők a tragikus módon elhunyt Fábián Tamásra.

A látványos úti beszámolóval a szervezők célja nem a tragédia középpontba állítása volt, hanem hogy megmutassák, az ilyen expedíciók mögött álló komoly felkészülést és szervezést, és ráébresszék az embereket: minden veszélye ellenére Etiópia természeti világa lenyűgözően szép és érdemes arra, hogy felkeressék.

 

Őszi Tamás


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek