Bezár

Hírarchívum

Fiatal tehetségek Szegeden: Szalai Tamás csillagász

Fiatal tehetségek Szegeden: Szalai Tamás csillagász

2012. október 26.
2 perc

Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány több mint 10 millió forint anyagi támogatással és többféle szolgáltatást nyújtva patronálta a tehetségeket az elmúlt 11 évben, akikből egymást segítő, együttműködő közösséget is szervez. E közösség egyik tagja, a kétszeres Sófi-ösztöndíjas csillagász, Szalai Tamás mutatkozik be az érdeklődőknek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aki ismeri a csillagok titkait címmel október 26-án (péntek) 17 órától a szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár, Klubteremben mutatkozik be Szalai Tamás csillagász. A SZTE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék, kétszeres Sófi-ösztöndíjassal Szalay István, a Közéleti Kávéház Kuratóriumi elnöke, és Arany Mihály újságíró beszélget.

 

Szalai Tamás 1985-ben született Sopronban, középiskolai tanulmányait a helyi Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnáziumban végezte. 2003-tól az SZTE TTIK hallgatója, ahol 2008-ban szerzett csillagász oklevelet. Doktori tanulmányait 2008 és 2011 között végezte, jelenleg az SZTE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék doktorjelölt kutatója. Témavezetője: Dr. Vinkó József. Munkája során többek között a Spitzer infravörös űrtávcső, a 9,2 méter átmérőjű HET és SALT távcsövek adatait használta; emellett saját méréseket végzett az ausztráliai Siding Spring-i Obszervatórium, az MTA CSFK Piszkés-tetői Obszervatóriuma és a Szegedi Csillagvizsgáló távcsöveivel. Szakmai látogatáson vett részt a bostoni Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Kutatóközpontban, a Sydney-i Egyetemen és a Texasi Egyetemen, Austinban. A kutató- és oktatómunka mellett a tudományos ismeretterjesztésben is aktívan szerepet vállal. Rendszeresen tart előadásokat és távcsöves bemutatókat. A hirek.csillagaszat.hu csillagászati szakportál aktív szerzője, valamint az MCSE Meteor folyóiratának szerkesztőbizottsági tagja. 2005 és 2010 között a soproni Fényi Gyula Csillagászati Szabadegyetem, 2011-ben az SZTE TTIK Energia Szabadegyetem főszervezője. 2011 óta az SZTE TTIK közkapcsolati titkára és a Fizikus Tanszékcsoport közkapcsolati felelőse. 12 referált angol nyelvű cikkben társszerző (ebből háromnak első szerzője), továbbá négy konferenciakiadvány, három konferenciaposzter, 14 magyar nyelvű ismeretterjesztő cikk és egy elektronikus tananyag társszerzője. Eredményeit eddig három nemzetközi konferencián (Garching, Nikko, Tátralomnic) és budapesti konferenciákon ismertette.

Tanulmányi és kutatási eredményei révén három alkalommal nyerte el a Köztársasági Ösztöndíjat és Szeged Város Ösztöndíját. Tevékenységeit 2007-ben a „Sopron Város Ifjú Tehetsége”, 2008-ban „Az SZTE TTIK Kiváló Hallgatója” díjjal ismerték el. 2010-ben dolgozatával első díjat nyert az MTA SZAB pályázatán. Kiemelt megtiszteltetésként élte meg, hogy egymást követő két alkalommal (2007, 2008) is egyike lehettet a Sófi József Alapítvány fődíját elnyerő hallgatóknak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek