Bezár

Hírarchívum

Indul a „kultúrcsempészet”

Indul a „kultúrcsempészet”

2012. október 05.
3 perc

„Számunkra a kultúra lett a csempészet tárgya, a túlélés eszköze”- vallják a Szeged-Szabadka Kultúrcsempész Sínbusz Fesztivál szervezői. De nincs szó illegális tevékenységről: október 4. és 6. között városnézéssel, kiállításokkal, utazással egybekötött zenés-irodalmi rendezvénysorozatot tartanak – az SZTE-sek közreműködésével.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Kep_061„A sínbuszt az egykori Jugoszlávia kapta kárpótlásul Németországtól a második világháború után. S akkoriban talán senki sem gondolt még arra, hogy egy napon ez a mára szinte hősies küzdelemmel gördülő járgány irodalmárokat, zenészeket, képzőművészeket, művészbarátokat, magyar és szerb kulturális krémet és szószt fog szállítani Szegedre és Szabadkára” – olvasható a Kultúrcsempész Sínbusz Fesztivál bemutatkozásában. Nem illegális tevékenységre szólítja fel azonban a Tisza-parti szervezőcsapat a résztvevőket: határon átnyúló, összművészeti rendezvénysorozatra csábítják az érdeklődőket október 4. és 6. között, amelynek fellépői és szervezői között képviseltetik magukat a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) oktatói és a hallgatói.

 

Az 5. születésnapját ünneplő program különlegessége, hogy a két testvérváros különböző helyszínei mellett az őket összekötő Ezüst Nyílon, azaz a vonat és busz „kutyulékaként” számon tartott járművön is zajlanak a művészeti események. A határon ingázó sínbuszt az egykori Jugoszlávia kárpótlásul kapta Németországtól a II. világháború után, amely később, a ’90-es években azonban a csempészet fő eszköze lett.

 

Kep_016A Szeged-Szabadka Kultúrcsempész Sínbusz Fesztivál is erre emlékezik, de most igyekszik „irodalmárokat, zenészeket, képzőművészeket, művészbarátokat, magyar és szerb kulturális krémet és szószt” szállítani a két város között. A rendezvény programjában így felolvasóként részt vesz többek között Erdős Virág, Áfra János , Szálinger Balázs, Zoran Ilić, Dejan Matić. A zenei élményekről a Meander, Torma Béla és a Wooden Ambulance gondoskodik majd, de a színházat sem kell nélkülöznie a „csempészeknek”: Metanoia Artopédia Orthopaid rövüjével várja szombaton a Szegedre érkezőket.

 

A hétvége így a határokon innen és túl is számos programot tartogat az utazni vágyóknak. Azaz:

 

„V. Kultúrcsempész Sínbusz Fesztivál

Jubileum. Ötödik fordulatszámon az örömünnep. A Szeged és Szabadka között közlekedő sínbuszon: felolvasások, koncertek, színházak, csirkészek és babonavadászok, bálnatündérek és kortárs rántották. Luxus-menü: Pácolt Arisztotelész és Joyce-saláta.

Hasznos információk: http://www.facebook.com/notes/kultúrcsempész-sínbusz/hasznos-infók/500329913313474



Október 4. Jazz Kocsma Szeged
20:00 Yowie (USA) koncert belépő: 400 Ft.

Október 5.: Sínbuszos utazás Szegedről Szabadkára
A zenei és irodalmi műsorok a városok várótermében és a sínbuszon.

10:30 – Agyvesztés és felolvasások a vasútállomás közeli Tóth-vendéglőben (www.etterem.hu/112). Zene: Meander!

11:53: „Indul a sínbusz, csökken a nimbusz!” (T. J.)
Tervezett fellépők: Erdős Virág (Budapest), Németh Zoltán (Szlovákia), Váradi Nagy Pál (Kolozsvár, Románia), Szálinger Balázs (Budapest), Benedek Miklós (Szerbia), Zoran Ilić (Szerbia), Alen Mešković (Koppenhága, Dánia), Áfra János (Debrecen), Szombathy Bálint (Budapest).
Zene: Meander (Szeged).


Délutáni városnéző séta a 2K nyomában Szabadkán.

20 óra: Studio 11. Szabadka
Lakatos István képregénykiállítása, megnyitja: Aaron Blumm.
Tóth Kína Hegyifalu (Budapest), Médeia fiai (Szeged) koncertek, Studio 11. Szabadka


Október 6.: Sínbuszos utazás Szabadkáról Szegedre

13:00: Felolvasás, közben Torma Béla lobogó hajjal gitározik.

14:35: Indul a sínbusz, zöldül a mirtusz!
Felolvasnak: Dejan Matić (Belgrád, Szerbia), Barlog Károly (Budapest), Nagy Ildikó Noémi (Budapest), Papp Sándor Zsigmond (Budapest), Izsó Zita (Budapest), Siniša Soćanin (Belgrád, Szerbia), Dragana Mladenović (Pancsova, Szerbia), Tóbiás Krisztián (Balatonfüred).
Zene: Wooden Ambulance (Szabadka).

A sinón: Szombathy Bálint Áttörés című videoperformansza élőben!

19 óra Grand Café, Szeged
Színház: Metanoia Artopédia: Orthopaid rövü című esemény

20:00 Jazz kocsma, Szeged
Koncert: Wooden Ambulance

Jegy és szállás infó:
kulturcsempesz.blogspot.com
facebook.com/sinbusz

Jegyinfó: http://www.facebook.com/events/508250845869991/?context=create

 

SZTEinfo


5SINBUSZ

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek