Szegedi Tudományegyetem, Állam- és Jogtudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek  --  Hírek  --  ÁJTK legújabb hírek

Elmélyedtünk Kína csodás világában

Konyvtari_delutan

Az SZTE Konfuciusz Intézet jóvoltából a kínai szokásokat, tradíciókat, embert és magát az országot ismerhették meg jobban azok, akik április 24-én, 25-én részt vettek az SZTE TIK aulájában rendezett Könyvtári Délutánon.

2013. április 26.

Tradicionális kínai esküvői ruhában is fotózkodhattak azok, akik ellátogattak az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ Aulájába, az SZTE Konfuciusz Intézet és az SZTE Klebelsberg Kuno Könyvtára által rendezett programra.

 

Tradicionális esküvői ruha

– Modern, fehér esküvői ruhában is kimondják a párok a boldogító igent, de tradicionális ruhát is öltenek. Ebben kínálják meg a szülőket teával. A piros és az arany a jólétet szimbolizálja, a sárkány a szerencsét – magyarázta Szentmártoni Lívia, az intézet magyar igazgatója, akitől megtudtuk: Szegeden 13 kínai egyetemista tanul, többségük a jogi karon. A magyar hallgatók közül pedig 400 tanul kínaiul. A Konfuciusz Intézet oktatóitól a TIK-ben megtanulhattunk néhány hagyományos kínai írásjegyet: például az életet és az embert jelentő ábrákat is megfesthettük. Megmutatták, hogy kell helyesen fogni az evőpálcikákat. Gyakorolhattunk is: bab- és sárgaborsó szemeket kellett egyik tálkából a másikba csipegetni. Kiderült: a Szegeden élő kínaiak nem szívesen esznek magyar ételeket, inkább főznek magunkat otthon – saját ízlésüknek megfelelő kínai ételeket.

 

Kínai kultúra és gasztronómia

Autentikus bemutatót láttunk egy teaszertartásról, majd meg is kóstolhattuk a zöld teát. Meghallgattuk a Klebelsberg-könyvtár mIsidore-kórusát, amely kínai dalokat is előadott.

Teszteltük tudásunkat papíralapú kvízek kitöltésével a kínai étkezés, kultúra, a modern kori Kína témakörökben. Az érdeklődők kétszáz forintért vásárolhattak könyveket a börzén. Az alkotó kedvűek is kiélhették magukat: könyvborítókból lehetett kollázst készíteni. A műveket ki is állították a TIK-ben, a legjobbak készítői ajándékot kapnak. Egy érdekes kiállítást is megnézhettek az olvasók: a „Misszió a hadiösvényeken” című tárlaton a magyar ferencesek tárgyi emlékeit állították ki, köztük klumpát, porcelán vázát, legyezőt, imafüzért. A kiállítást Kálmán Peregrin művészettörténész, a Mátraverebély-Szentkúti ferences rendház házfőnöke nyitotta meg.

 

Az érdeklődők ízelítőt láthattak a Klebelsberg-könyvtár keleti gyűjteményének anyagából is, és előadást hallhattak a dropa kőkorongokról, Marco Polo keleti utazásairól, valamint a tarimi múmiákról.

 

A kvízjátékok megoldásait és a nyertesek nevét a könyvtár honlapján nézhetik meg az érdeklődők április 29-től. http://ww2.bibl.u-szeged.hu/index.php

 

A Konfuciusz Intézet elkövetkezendő programjairól bővebb információt találnak itt: http://www.konfuciuszintezet.u-szeged.hu/

 

SZTEinfo