Szegedi Tudományegyetem, Állam- és Jogtudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek  --  Hírek  --  ÁJTK hírarchívum  --  ÁJTK 2013. Június

Betűvetésben termékenyek a jogi kar oktatói

Az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar oktatóinak elmúlt évben megjelent köteteit mutatták be a Jogi Kari Könyvünnepen június 27-én.

2013. június 27.

– Az immáron hagyományossá lett könyvünnep valóban ünnep, és bemutatkozás is egyben a szerzőnek, a műnek. Szép visszatekintés és összegzés arra vonatkozóan, hogy az elmúlt egy évben ezek a művek is napvilágot láttak – fogalmazott köszöntőbeszédében Szabó Imre, az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar dékánja. A Jogi Kari Könyvünnepet idén harmadik alkalommal rendezték meg Karsai Krisztina, az SZTE ÁJTK közkapcsolati dékánhelyettesének ötlete nyomán. A rendezvényen minden évben hagyományosan a kar oktatóinak elmúlt esztendőben megjelent köteteit mutatják be, hármat külön recenzióval.

 

Recenzió három kötetről

P1070669 Korábban szórványos könyvbemutatókat tartottunk, de úgy éreztük, ez szétforgácsolja az érdeklődést, ezért döntöttünk az évente egyszer megrendezett könyvünnep mellett – hallottuk Karsai Krisztinától, aki elmondta: a három kiemelt kötet kiválasztásakor törekedtek arra, hogy különböző jogterületekről szóljanak. Elárulta: általában olyan kollégákat kérnek fel a recenzió megtartására, akik nem az SZTE oktatói, így objektív mércén keresztül mutatják be a könyveket.

 

A kötetek kiválasztásakor több szempontot is figyelembe vesznek a szervezők. Paritást próbálnak biztosítani a közjog, a magánjog és a történeti jogtudományok vagy egyéb határterületek között. Igyekeznek bemutatni a tapasztalt, nagynevű professzorok munkáit, de pályakezdő kollégákat is választanak, hogy a lehetőséggel bátorítsák őket, és megerősítsék abban a tudatban: érdemes volt a kötetért dolgozniuk.

 

Terítéken Molnár Imre, Fantoly Zsanett, Ember Alex Frigyes munkái

Ez alkalommal Molnár Imre „A locatio conductio a klasszikus kori római jogban” című kötetét Sáry Pál, a Miskolci Egyetem docense mutatta be. Molnár Imre a kar egyik legelismertebb alakja, emeritus professzora. Közel öt évtizede tanít a Szegedi Tudományegyetemen. Szakterületén, a római jogban pedig európai hírű tudós. Sáry Pál hosszan méltatta a kötetet, és minden kollégáját arra buzdította, hogy olvassa el.

 

Fantoly Zsanett a Büntetőjogi Tanszék docense. A büntetőtárgyalási rendszerekkel kapcsolatban folytatott jog-összehasonlító kutatást, ennek az eredményeit publikálta „A büntető tárgyalási rendszerek sajátosságai és a büntető eljárás hatékonysága” című könyvében, melyről Hack Péter, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem egyetemi docense beszélt.

 

Jogi_kar_konyvunnep
Betűvetésben termékenyek a jogi kar oktatói - GALÉRIA


Ember Alex Frigyes
a Munkajogi Tanszék docense. A közelmúltban szerezte meg a tudományos fokozatát. Doktori disszertációját dolgozta fel, így jelent meg „Az üzemi baleset” című monográfia. Ember Alex Frigyes a munkajog és a szociális jog témakörben dolgozik. Mivel ezeken a területeken nem igen jelennek meg hasonló könyvek, a kar munkatársai nagyon büszkék a kötetre, melyet Kun Attila, Károli Gáspár Református Egyetem tanszékvezető egyetemi docense méltatott.

 

Angol nyelvű kiadványok, olvasmány CD-n

A kari társalgóban felállított polcon közel ötven kötetet mutattak még be a szervezők. A munkák a polgári jogtól a büntetőjogon át a nemzetközi jogig sok témakört érintenek. Van köztük tankönyv, példatár, tanulást segítő fogalomtár, monográfia, esetgyűjtemény, joggyakorlat-elemzés, tanulmánykötet, konferenciakötet. Érdekesség, hogy idén angol nyelvű könyveket és CD formátumú olvasmányt is kiadtak a jogi karon.

 

A köteteket a kar kabinetjében és a szegedi könyvesboltokban is megvásárolhatják az érdeklődők.

 

Bobkó Anna