Szegedi Tudományegyetem, Állam- és Jogtudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Együttműködés a Sanghaji Politikatudományi és Jogi Egyetemmel

web1

2012. július 3-án együttműködési szerződést írt alá az SZTE és a Sanghaji Politikatudományi és Jogi Egyetem, amelynek keretében oktatási és kutatási együttműködést kezd a két intézmény: októberben megérkezik az első tíz kínai hallgató is az ÁJTK-ra.

– Házi csúcsot döntött a Szegedi Tudományegyetem: az első tárgyalások 2011 októberében kezdődtek Sanghaiban, és kevesebb mint egy év alatt megszületett a kézzelfogható eredmény, mert Szegeden aláírtuk az SZTE és a SHUPL közötti megállapodást, így aztán a kínai kollégák már kezdhetnek is csomagolni. A két intézmény közötti együttműködésre számtalan lehetőség kínálkozik, az kiterjed több karra is – fogalmazott Szabó Gábor. Az SZTE rektora elmondta: a kínai egyetem érdeklődik például a szociológia iránt, amit nem a jogi karon oktatnak. Most azonban a jogi programokkal, az Európa-tanulmányokkal indul az SZTE és a SHUPL közti együttműködés. – A kooperáció alapja, hogy a két intézmény karaktere szerencsésen egészíti ki egymást – így a rektor. Kiemelte: a sanghaji universitas fiatal, de dinamikusan fejlődik, és érdeklődik a nagy hagyományokkal rendelkező Szegedi Tudományegyetem, illetve annak jogi kara iránt.

A kínai kapcsolat bővítése illeszkedik az SZTE intézményfejlesztési stratégiájába, amelynek központi eleme az idegen nyelvű oktatás bővítése és ezzel a külföldi hallgatóknak a szegedi egyetemre vonzása – tette hozzá a rektor. A szerződés aláírási ceremóniája után tartott sajtótájékoztatón elmondta: a tavalyi kínai kapcsolatfelvételben és annak fejlesztésében jelentős Ujhelyi István, az Országgyűlés alelnökének a szerepe, aki kezdeményezője az SZTE Konfuciusz Intézete alapításának. Az SZTE rektora kifejtette: Szeged érdeke is, hogy valamiféle kínai kikötővé váljon. A Tisza-parti város számára ugyanis kitörési pont az oktatás és gazdaság terén létrejövő kínai-magyar együttműködés.

web2 web3 web4

Az egyetemi hírarchívum jelentése


A fotókat Iványi Aurél készítette.