Szegedi Tudományegyetem, Állam- és Jogtudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek  --  Hírek  --  ÁJTK hírarchívum  --  ÁJTK 2012. November

Amerikai jogászhallgató előadása magyar és kínai jogászhallgatóknak

DSCN6680Donald Stevens, a University of Chicago harmadéves joghallgatója kétórás workshopot tartott az SZTE magyar hallgatóinak, illetve a kínai hallgatók oktatását célzó KAPU program résztvevőinek az amerikai egyetemek felvételi eljárással kapcsolatos pozitív diszkriminációs gyakorlatáról ("affirmative action").

2012. november 22.

Az Összehasonlító Jogi Intézet 2008 és 2010 után 2012-ben harmadjára is vendégül látott egy amerikai egyetemistát, aki szűkebb érdeklődési területéhez tartozó jogi kérdésről tartott előadást az Amerikai jogi Szakértői Képzés, az Angolszász Jogi és Angol Jogi Szakfordítói Szakirányú Továbbképzés, valamint az Állam- és Jogtudományi Kar által szervezett KAPU programban részt vevő kínai hallgatók csoportjának.

DSCN6685Donald Stevens a University of Chicago harmadéves joghallgatójaként Boren ösztöndíjasként érkezett Magyarországra, hogy a magyar nyelvi képességeit fejlessze. Ezzel egy időben felvette a kapcsolatot Dr. Mezei Péterrel is, és szerzői jogi ismereteinek szélesítését is tervbe vette, valamint vállalkozott arra, hogy az Egyesült Államok Szövetségi Legfelsőbb Bíróságának egy rendkívül friss döntéséről workshop keretében számoljon be a hallgatóságnak. (Donald Boren ösztöndíjával kapcsolatban lásd az alábbi cikket.) Donald 2012. november 19-én látogatott Szegedre, s közel 20 főből álló hallgatóság előtt ismertette a Supreme Court Fisher ügyben hozott döntését, mely a University of Texas egyetemi felvételi eljárással kapcsolatos pozitív diszkriminációs gyakorlatával foglalkozott. A két órás foglalkozás keretében a magyar és a kínai hallgatók és kollégák mindezeken túl betekintést nyerhettek a Supreme Court „affirmative action” témakörében kidolgozott joggyakorlatába és érvkészletébe.