Szegedi Tudományegyetem, Állam- és Jogtudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek  --  Hírek  --  ÁJTK hírarchívum  --  ÁJTK 2015. július

Az NTP-TDK-14-0055 sz. pályázat szakmai beszámolója

Az SZTE ÁJTK egyes TDK műhelyeinek támogatása - szakkönyvekkel és tanulmányutakkal

2015. július 29.


nyito_640


A Nemzeti Tehetségprogram keretében 2015-ben kiírt pályázaton az SZTE ÁJTK tanszékei mellett működő TDK-műhelyek 1 millió 300.000 forint támogatást nyertek el. Ebből az összegből számos TDK-műhely hallgatói profitálnak nem csak a TDK-k munkáit elősegítő tárgyi eszközökön és adminisztrációs háttéren keresztül, hanem magyar és idegen nyelvű szakirodalmak beszerzése is megtörtént. Többek között például angol nyelvű büntetőjogi és szerzői jogi tárgyú könyvek is érkeztek a számos, friss hazai szakirodalom mellett. Ez azért nagyszerű fejlemény, mert az intézményi TDK-k kutatható, saját könyvtári állománya nagy segítséget nyújt a hallgatóknak tudományos kutatásaik elmélyítésében.

A Büntetőjogi és Büntetőeljárásjogi Tanszék TDK-műhelyének elmúlt féléves munkáját bemutató kötet is készült az ún. Bosphorus szemináriumról, amely kötet több jelentős, többoldalú együttműködésre épülő jogösszehasonlító projektben született tanulmányokat tartalmaz. Ezeket az írásokat a TDK tehetséges hallgatói, illetve a Tanszék TDK-munkában részt vevő doktoranduszai szerezték.


Két tanulmányút is megvalósult a megpályázott összegből.

Egyrészről, az Alkotmányjogi TDK tehetséges hallgatói Budapesten a Párbeszéd és identitás c. nemzetközi konferenciával egybekötött tanulmányúton vettek részt 2015. április 23-án a Károlyi-Csekonics Palotában, illetve a Parlamentben, ahol előadásokat hallgathattak meg az alkotmányos identitás napjaink alkotmányjogász-társadalmát foglalkoztató kérdéseiről az európai integráció vonatkozásában. A konferencián számos hazai és külföldi politikus, alkotmánybíró valamint elismert alkotmányjogász szakértő tartott előadásokat több idegen nyelven.

Másrészt, a Magyar Jogtörténeti Tanszék tudományos diákköre tanulmányi kirándulást szervezett 2015. június 25-én Székesfehérvárra. Az alkotmánytörténeti tanulmányaikhoz szorosan kapcsolódó Romkert megtekintése során a hallgatók megismerkedhettek a múzeum és a kiállítás történetével, megtekinthették Szent István szarkofágját, az oszáriumot, ahol megtalálhatók a koronázási székhelyen eltemetett királyok földi maradványai. Ezt követően került sor a püspöki palota megtekintésére és a hozzá kapcsolódó múzeum látogatására, ahol a szentekkel kapcsolatos egyházjogi tárlatvezetésen vehettek részt a hallgatók. A hallgatók megtekinthették az egyes szerzetesrendek templomait is, pl.: karmelita templom, ferences templom is a belvárosban. Végül a Budenz Házban pedig egy 19. századi polgári család mindennapi életébe nyerhettek betekintést, ahol jelenleg Ybl-gyűjtemény is megtalálható.


NTP-TDK-14-0055_szakmai_beszamolo_01 NTP-TDK-14-0055_szakmai_beszamolo_02