Szegedi Tudományegyetem, Állam- és Jogtudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Kapcsolataink  --  Akikre büszkék vagyunk  --  Tanulmányi versenyek  --  Perbeszédversenyek idegen nyelven  --  ELSA Moot Court Competition - EMC2

ELSA Moot Court Competition - EMC2 2008.

Az ELSA Nemzetközi Perbeszédversenyének nemzeti fordulóját karunk csapata nyerte. A csapat tagjai: Deilinger Viktória, Juhász Péter.
 

Szegedi csapat nyerte az országos fordulót

 

Múlt havi számunkban interjút olvashattatok Deilinger Viktóriával és Juhász Péterrel az ELSA Nemzetközi Perbeszédversenyének nemzeti fordulójáról, amelyre a szegedi csapat tagjaiként készültek. Nos, a nemzeti forduló azóta lezajlott, nem is akármilyen eredményességgel karunk csapata számára. De hogy ez mit is jelent pontosan, azt maguktól az illetékesektől tudhatjuk most meg.

 

Milyen eredménnyel zárult számotokra a nemzeti forduló?

Juhász Péter: Kemény küzdelem után győzedelmeskedtünk az országos fordulón. Idén debreceni és budapesti csapatokkal került szembe a szegedi csapat. A debreceniek két fővel képviselték az egyetemüket; közülük Antalóczy Adrienn kapta a legjobb szónok díját. Az ELTE csapata négy fős volt.

Győzelmetekhez ezúton is gratulálni szeretnénk. Röviden össze tudnád foglalni, hogyan vezetett az utatok a győzelemig a versenyen?

Deilinger Viktória: 2007. november 15-ig kellett nevezni a versenyre. Elkezdtünk készülni az előre megadott, angol nyelvű jogeset alapján. Nem csak a verseny témájául szolgáló fiktív jogesetet kellett áttanulmányozni, hanem az összes kapcsolódó precedens értékű esetet (pl: Mexico-TeleCom, US-Gambling) és az idevonatkozó nemzetközi szabályozást (pl.: GATS – Általános Egyezmény a Szolgáltatások Kereskedelméről) is. A felkészülés során a Nemzetközi Magánjogi Tanszék oktatóihoz fordulhattunk segítségért. 2008. január 14-ig kellett leadni az írásbeli beadványokat (mind a „felperes”, mind az „alperes” oldaláról).

J. P.: Az írásbeli munkánk összesen hatvan oldalt tett ki. Ezt követően a perbeszédek szóbeli előadására készültünk, illetve igyekeztünk a potenciális kérdésekre felkészülni.

El tudnád mesélni dióhéjban a verseny témájául szolgált jogesetet?

J.P.: Két WTO-tagország, Digiland és Teleland közötti fiktív jogvita adta a verseny témáját. Digiland, mint fejlett ország sérelmezte, hogy Teleland – a fejlődő ország – a szomszédos országok telekommunikációs szolgáltatásaiért felszámolt díjaival összehasonlítva nyolcszor magasabb díjakat alkalmaz. Digiland állítása szerint Teleland több helyütt megsértette a GATS rendelkezéseit, illetve a saját nemzetközi vállalásait.

Hol és hogyan került pontosan megrendezésre a verseny?

Deilinger Viktória: A budapesti szervezőbizottság rendkívül patinás helyszínt biztosított a versenynek: Budapesten a Pollack Mihály téren található Festetics palota Andrássy termében került megrendezésre az országos forduló. Az ünnepélyes megnyitót követően sorsolással döntötték el, hogy melyik csapat, ki ellen és melyik „térfélen” kezd. Mi lettünk a „B” csapat. Először alperesként a pesti csapattal kerültünk össze, majd felperesként a debreceni csapattal. Perbeszédeinket 35 percben mondhattuk el. A bírák rendkívül érdekes, elgondolkodtató kérdéseket tettek fel. Ezután került sor a „rebuttal”-ra, amikor is reagáltunk az ellenérdekű fél érveire. Rendkívüli élmény volt ez számunkra, ugyanis nem csak az angol nyelvet kellett élesben használni, hanem szónoki képességeinket is csiszolhattuk.

Kik voltak végül a bírák?

D. V.: A WTO vitarendezési rendszernek megfelelően három tagú Panel bírálta el a szóbeli előadást és korábban az írásbeli beadványokat. A Panel elnöke Dr. Hanák András volt, aki az ELTE egyetemi tanára, illetve elismert, nemzetközi ügyekkel foglalkozó ügyvéd. A Panel tagjai pedig Dr. Fekete Balázs és Dr. Szilágyi Pál, mindketten a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karáról. A Panel rendkívüli szakértelmet és felkészültséget tanúsított. Számtalan kérdéssel készültek az írásbeli beadványok és az eset alapján.

Mennyi időt vett igénybe a felkészülésetek a versenyre?

J.P.: Elég sok időt töltöttünk a készüléssel. Az említett esetek átlagban 200-300 oldalt tesznek ki darabonként. Ezért a jövőre nézve azoknak javasoljuk a versenyen való indulást, akik nem csak versenyképes angol nyelvtudással, kommunikációs képességgel rendelkeznek, de megfelelő mennyiségű időt és energiát is bele tudnak fektetni.

Hogyan tovább ezek után?

D. V.: Az országos fordulón elért győzelmünkkel továbbjutottunk a verseny európai fordulójára.

J. P.: Ezt 2008. március 13. és 18. között Kolozsváron szervezik meg. Jelenleg nagy erőkkel készülünk a nemzetközi megmérettetésre.

Milyen esélyeket látsz a regionális fordulóban?

D. V.: Az eddigi tapasztalatok alapján angol anyanyelvűek kerülnek ki a genfi világfordulóra, viszont igyekszünk minden tőlünk telhetőt megtenni, hogy a Szegedi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Kara minél jobb helyezést érjen el.

 

Köszönöm szépen a beszélgetést.

 

Sok sikert szeretnénk kívánni az áprilisi kolozsvári regionális fordulóra is nektek. Remélhetőleg sikerrel jártok egyetemünk hírnevének további öregbítésében. Akiknek felkeltette érdeklődését a verseny, azok ne habozzanak jövőre nevezni, hiszen mint azt láthatjuk, valóban rendkívüli lehetőségekkel kecsegtet a részvétel.

 

Vékony Dávid

ELSA Szeged Egyesület

 

(A cikk a Magyar Közöny 2008. évi márciusi számában jelent meg - 15. old.)

 

A verseny részletes leírása