Szegedi Tudományegyetem, Állam- és Jogtudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Rendezvények

Kasza Péter Ferenc: Jogi alapfogalmak és a foci 5.

banner

A "Szegedi jogi kar - egy karnyújtásnyira" című előadássorozat keretében 2011. január 24-én a Tömörkény István Gimnáziumban elhangzott előadás szerkesztett változata.

5. Mi a büntetés célja?

A szabálykönyv a sárga lap alkalmazásánál sem a büntető, megtorló (bíráskodó) jelleget helyezi előtérbe, hanem figyelmeztetésnek (jövőre kiható jellegűnek) tekinti.

A világbajnoki döntőt vezető angol Howard Webbet is azért éri a legtöbb kritika, hogy a kiosztott nyolc sárga kártyával sem tudta megfogni a hollandok durva játékát. Pedig arra számítani lehetett, elég Van Bommelnek az elődöntőben elkövetett, szintén sárga lapos szabálytalanságát megfigyelni:A döntő legvitatottabb jelenete Nigel de Jong kiállításának elmaradása az alábbi durva szabálytalanság miatt.Megnézve a holland válogatott vb statisztikáit, láthatjuk, hogy de Jong nem tartozott a legdurvább játékosok közé.

netherlands

Van Bommel annál inkább. Ő mégsem mulasztott egy meccset sem a 17 szabálytalansága dacára.


Van Bommel


És az is szembeszökő, hogy de Jongnak a döntőben a Xabi Alonso lerúgása volt az egyedüli szabálytalansága. Az ő esetében a figyelmeztetés ezek szerint elérte a célját.


De Jong


Kontrasztként nézzük a korábban felhozott Thomas Müllert, aki hat meccsen összesen szabálytalankodott annyit, mint Van Bommel a döntőben. (És ebben benne van az argentínok elleni kezezés is!)


Müller


Joggal merül fel a kérdés: ha a sárga lap célja a figyelmeztetés, akkor miért büntették Müllert a két sárga kártya miatt egy meccses eltiltással.


«
Előző
1. Miért Spanyolország lett a világbajnok? »
Következő
2. Játékszabály: jog vagy erkölcs?
3. És a fair play?
4. Bíráskodás vagy játékvezetés?
5. Mi a büntetés célja?
6. Mi múlik rajta?
7. Ennyire egyértelmű?