Szegedi Tudományegyetem, Állam- és Jogtudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Rendezvények

Kasza Péter Ferenc: Jogi alapfogalmak és a foci 6.

banner

A "Szegedi jogi kar - egy karnyújtásnyira" című előadássorozat keretében 2011. január 24-én a Tömörkény István Gimnáziumban elhangzott előadás szerkesztett változata.

6. Mi múlik rajta?

Én továbbra is tartom magam ahhoz, hogy Müller eltiltása miatt nem tudták a németek hozni az addigi formájukat az elődöntőben, és nem lettek világbajnokok.


Az megint más kérdés, hogy 1986-ban az argentínok csak az alábbi eset miatt nyerték volna a tornát. Egy biztos, "Isten keze" közrejátszott abban, hogy 2-1-re legyőzték Angliát.És egy másik hasonló szituáció egy nemzetet, Írorzságot tett tönkre. Henry kezezése nyomán az írek nem jutottak ki Dél-Afrikába. És ennek nem csak a játékosok lelkére volt negatív hatása.A 2008-as Eb kapcsán közgazdászok kiszámolták, hogy miylen negatív hatásai voltak az angol gazdaságra a háromorszlánosok sikertelen selejtezőbeli szereplésének. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy hány fogadót érintett előnyösen vagy hátrányosan egyetlen bírói döntés, amellyel az ír-francia selejtező eredménye nem 1-es, hanem x lett.


Henry ugyanúgy negatív hős, mint Suarez. Az ő kezezése miatt került újra napirendre a videóbíró. Vajon mi történne, ha minden szituációt vissza lehetne játszani?


«
Előző
1. Miért Spanyolország lett a világbajnok? »
Következő
2. Játékszabály: jog vagy erkölcs?
3. És a fair play?
4. Bíráskodás vagy játékvezetés?
5. Mi a büntetés célja?
6. Mi múlik rajta?
7. Ennyire egyértelmű?