Szegedi Tudományegyetem, Állam- és Jogtudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Rendezvények  --  Előadások

Kasza Péter Ferenc: Jogi alapfogalmak és a foci

Előadásomban egy közismert területről, a labdarúgásból vett példákon keresztül kívánom bemutatni a jog néhány alapfogalmát. Elsődlegesen azt, hogy miben tér el a jog más szabályrendszerektől, így a jogszerűség és az igazságosság mentén az erkölcstől. Érdemes megvizsgálni, hogy a labdarúgás játékszabályai mennyiben viselnek magukon erkölcsi és mennyiben jogi jegyeket. Miként helyezhető el a fair play ebben a kettősségben? Mi a különbség az objektív és a szubjektív felelősség között? A jog különbséget tesz szándékosság és gondatlanság között is, vajon ugyanez mennyiben figyelhető meg a foci szabálykönyvében? Milyen következményei lehetnek egy szándékos, durva szabálytalanságnak és valóban arányban állnak-e ezek a játékvezetők által kötelezően alkalmazandó más büntetésekkel.

 

 

Dr. Kasza Péter Ferenc: Általános iskolásként még sportújságírónak készült, végül jogász lett belőle. Jelenleg a Közigazgatási és Pénzügyi Jogi Tanszéken dolgozik.

2008 tavaszán tartott nyolc órás maratoni előadásával megdöntötte Badár Sándor egyfolytában-beszélési rekordját, így jelenleg ebben a „sportágban” országos csúcstartó.


Sajtóvisszhang: Focizni a jog gyepén (Szeged Ma)