Szegedi Tudományegyetem, Állam- és Jogtudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Karunkról  --  Szervezeti felépítés  --  Tanszékek / Intézetek  --  Munkajogi és Szociális jogi Tanszék  --  Nemzetközi kapcsolatok  --  Erasmus  --  Bordeaux

Bordeaux, Franciaország

2010. február 15.

Bordeaux, Franciaország

 

Bordeaux délnyugat-franciaországi település Gironde megyében, Aquitánia régióban, klasszikus egyetemi város.

 

SZÁLLÁS

 

Még a kiutazás előtt időben felveszik velünk a kapcsolatot, nyomtatványokat küldenek, hogy igényelünk-e kollégiumi férőhelyet. Ez 120 euróba kerül, viszont van lakhatási támogatás, (CAF), így 40 euró körüli összeggel csökken a költség. A kollégiumok nagyon közel vannak a jogi karhoz. Én kollégiumban laktam 8 hónapot. Különösebb gond nem merült fel. Személy szerint nem ajánlanám az albérletet. Egyrészt kényelmesebb a közlekedést tekintve, másrészt lényegesen olcsóbb az albérlethez képest, harmadrészt pedig a legtöbb erasmusos kollégista, azaz a közösségi élet ott zajlik. Két gyakorlat megjegyzés: az ágynemű kimerül egy hengerpárnában, illetve nincsen hűtő.

 

ÉTKEZÉS

 

A campuson (az egyetem területén) kb. 6 egyetemi étkezde van, 2,80 euró egy ebéd, aminek a minősége –mennyisége általában jónak mondható. Érdemes étkezési ”kupont” venni, mert így nem kell az aprót keresgélni a pénztárnál.

 

A KÖLTSÉGEKRŐL – AVAGY MIRE ELÉG A 350 EURÓ?

 

A 2005/2006-os tanévre 250 (a második félévtől 270)+80 euró volt az ERASMUS-program által biztosított költségtérítés, ami lényegében csak a legszükségesebbek fedezésére elegendő.

Az ösztöndíj tényleg nem  sok, de számolásom szerint körülbelül annyit kellet saját zsebből hozzátenni a támogatáshoz, mint amennyit egyébként is költök itthon. A szupermarketben gyakorlatilag minden annyiba kerül, mint itthon, az viszont sokkal drágább, ha az ember beül egy étterembe vagy bárba.

 

Még annyit érdemes megemlíteni, hogy az egyetemen is odafigyelnek a külföldi hallgatókra, többször volt állófogadással egybekötött Erasmus-összejövetel, Erasmus-kirándulást szerveztek, stb. De maga a város is szereti a diákokat, nagyon jó lehetőségek vannak: például lehet ingyen biciklit bérelni és azzal közlekedni, a diákok hihetetlen kedvezményeket kapnak a színházjegyekből, sőt, október végén szerveztek egy „diáknapot”, ahol végigmutogatták a város nevezetességeit, kaptunk ebédet, este beengedtek a városházára és megkínáltak igazi finom vörösborral, majd nagyszabású brazil koncerten táncolhattunk a főtéren, szabadtéren.

 

AZ EGYETEMI KÖVETELMÉNYEKRŐL ÁLTALÁBAN

 

A tantárgyakat 20 kredit értékben kell felvenni, aminek egyben tartalmazni kell egy ”travaux diriges” (TD), vagyis gyakorlattal meghirdetett tantárgyat is.

Az órákat alapvetően két csoportba lehet osztani, vagy az ún ”licence” vagy az ún. ”master” képzésen belül vannak meghirdetve. A ”master-keret” már az erősen specializált órákat tartalmazza, szóval nyelvi és tárgyi előképzettség nélkül erősen meggondolandó az ilyen kurzusok felvétele. (Például felvettem ”master 1-en” belül a ”Droit du marche interieur” tárgyat, ami Közösségi anyagi jogként fordítható, mert Szegeden már hallgattam Európa-jogot.)

A tantárgyakat vegyesen, a licence és a masters órákból is fel lehet venni.

Kiérkezés előtt időben egy részletes tájékoztató brossurát küldenek minden hallgatónak, ami a tantárgyak teljes listáját tartalmazza.

 

Azok az Erasmusos hallgatók, akik két félévet töltenek kint, három lehetőség közül választhatnak: a legegyszerűbb az egyszerű kreditelismeréses rendszer. Erre igaz az, hogy egy TD (gyakorlat) kötelező és az összes órából lehet válogatni- nekem még alsóbb éves tárgyam is volt, de ehhez külön engedélyre volt szükségem Szegedről.

A következő „középkategóriás” lehetőség a két félév után ad valamilyen oklevelet is, de ez sokkal kötöttebb, kisebb a választási lehetőség és 2 TD-t kell felvenni, amikre az jellemző, hogy minden hétre minimum 4 nagyon hosszú újságcikket kell elolvasni és készíteni jogesetmegoldást/kommentárt vagy valami hasonlót. Nekem egy TD-m volt, de az önmagában heti 6-8 órás munkát jelentett. Szóval nem feltétlenül ajánlanék belőle többet is.

A harmadik lehetőség, hogy nemzeti diplomát csináljon az ember. Ezt nagyon kevesen választják, mert gyakorlatilag anyanyelvi szintű nyelvtudás szükséges hozzá, és semmiféle megkülönböztetésben nem részesítik a külföldi hallgatókat.

Egyébként viszont (az első két rendszernél) az Erasmusosok külön teremben vizsgáztak, ugyanazokat a kérdéseket kaptuk, mint a francia diákok, de 1/3-dal több időnk volt rá és használhattunk kétnyelvű szótárat. Egyébként az a hír járta, hogy Bordeaux-ban nem illik az Erasmusosokat megbuktatni, de a gyakorlatban nagyon sokaknak nem sikerültek vizsgáik.

Én nem kaptam előzetesen tantárgylistát, csak a megérkezés után, de bőven volt idő kiválasztani a tárgyakat és jelentkezni rájuk: még be is tudtunk menni minden órára megnézni, hogy tetszik-e vagy sem.

 

Az előadások általában két blokkban vannak, az oktatók érthetően beszélnek. Érdemes az órákra bejárni, s bár az elején nehézségek merülhetnek fel, mégis nagyon sokat lehet tanulni. (Ajánlom Loic Grard professzor kurzusait, mert ő kifejezetten figyel az Erasmus-hallgatókra) Ajánlatos részletes jegyzeteket készíteni.

 

A politológus master képzés órái (Master1- mention sciences politiques) kifejezetten tetszettek. Érdekesek, a francia politikai életről szólnak és ott egy összeszokott kis csapat található, akik ismerik egymást, szólnak egymáshoz, nagyon jó a hangulat és nyitottak is, ott tényleg mindig jól éreztem magam.

 

Lehetőség van áthallgatni a többi karra is, bár szükséges egy kis adminisztráció, de nagyon érdekes órákat lehet találni például a politológiai intézetben, vagy akár a bölcsészkaron.

 

A francia nyelvkurzus nagyon hasznos, érdekes, igazán eredeti egyéni feladatok is vannak, nagyon jó a hangulat. A franciaóra kötelező, kreditértéke is van, de nem számít bele a kötelező keretbe. Én Gerard Oyhammberry csoportjában voltam, és csakis felsőfokon tudok nyilatkozni az órák színvonaláról.

 

HASZNOS LINKEK

Bordeaux-i Montesquieu Egyetem http://www.afrilex.u-bordeaux.fr/indexNew.html