Szegedi Tudományegyetem, Állam- és Jogtudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Karunkról  --  Szervezeti felépítés  --  Tanszékek / Intézetek  --  Munkajogi és Szociális jogi Tanszék  --  Rendezvények, konferenciák  --  Céglátogatás 2017-ben

Accel Hunland

Accell Group –The Premier Cycle and Fitness Group


AccelKis csoportunk az Accell Hunland Kerékpárgyártó és Értékesítő Kft. gyári területére is ellátogatott, ahol a HR vezető Földiné Rusa Marianna várt bennünket, majd bemutatkozás után egy óriási tárgyalóteremben ismerhettük meg a céget egy előadás keretén belül. A tárgyaló teremben azonnal feltűnt, hogy a falon megjelennek azok a márkák és partnerek, akikkel a vállalat dolgozik, illetve maga a logó is, amely erősíti a vállalat szellemét.

Marianna nagyon szimpatikus volt, beszélt saját tapasztalatairól és az eddigi munkájáról, hogy hogyan építette ki magát a HR osztályt, és Ő maga hogyan boldogul a feladataival. Lelkesedése és elköteleződése mind a tulajdonos, mind a munkavállalók felé azonnal feltűnt.

Elmesélte, hogy a biciklik, amelyeket előállítanak közép és felső kategóriás termékek, amelyek minőségükkel kitűnnek a piacról. Ez egy családbarát munkahely, ahol kifejezetten figyelnek az ünnepekre, a család fontosságára, és ennek érdekében különböző rendezvényeket szerveznek. Legutóbb például egy családi nap volt, ahol a gyerekek bemehettek a megnézni, hogy szüleik mit csinálnak a munkahelyen.

Rengeteg lehetőséget nyújt a munkavállalók számára a vállalat: céges buszjárat, minden napra munkaruha, fizetési előleg, képzések biztosítása, nyelvi képzések biztosítása, kompetencia tréningek, fejlesztések, kiscsoportos beszélgetések, továbbá lehetőség nyílik egy speciális rendszeren keresztül a napi étkezést is lebonyolítani.

A sok pozitívum mellett néhány negatívum is megjelenik; mivel sok kritika érte a céget, amiatt, hogy nem hallgatják meg dolgozóikat - pedig a vezetőség nyitott az ötletekre, csak nem igazán keresték fel őket ilyen témákkal kapcsolatban-, így megoldást kellett találni a problémára, ami egy ún. ötletláda formájában valósult meg, amely arra szolgál, hogy a munkavállalók megoszthassák ötleteiket, gondolataikat. Minden ötlet jutalmazásra kerül még az is, amit a későbbiekben nem hasznosítanak.

Felmerült a szakember hiány kérdése is, a fluktuáció igen nagymértékű, sok munkavállaló magasabb fizetésért másik helyen vállal munkát. Néhány embernek nem megfelelő a kétműszakos rend, a női munkavállalóknak leginkább a család miatt, ez ellen próbálnak tenni, több-kevesebb sikerrel.

Volt szerencsénk a gyártási folyamatokat személyesen, saját szemmel látni a festéstől kezdve a kerekezőn át a végső lépésig. A festés részénél nők dolgoznak, és a gyár területén sok fiatal munkavállalót lehetett látni.

Összességében nagyon élveztük ezt a kirándulást, nagyon hasznos, tanulságos és életszerű volt.


(Készítette: Alagi Virág, Holkó Csenge és Kiss Beatrix)

Accel2