Szegedi Tudományegyetem, Állam- és Jogtudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Karunkról  --  Szervezeti felépítés  --  Tanszékek / Intézetek  --  Munkajogi és Szociális jogi Tanszék  --  Nemzetközi kapcsolatok  --  Erasmus  --  Sevilla

SEVILLA, Spanyolország

2010. február 15.

Szeghalmi Zsolt, JNA

SEVILLA, Spanyolország

 

 

 1. A VÁROSRÓL

 

Sevilla a legnagyobb spanyol autonóm közösség, a tízmilliós Andalúzia, fővárosa. A város 1 millió lakos otthona. A flamenco és gasztronómia központja, továbbá az ország egyik legnagyobb bikaviadal arénája is itt található. A városban egyszerre van jelen a mór kultúra és a modern építészet. Itt rendezték meg a barcelonai olimpia számos eseményét, valamint a Világkiállítást (1992), mely utóbbi következtében egy egész új városrész jött létre.

Éghajlata miatt a spanyolok körében is kedvelt hely (a tél egy kéthetes esős időszakkal ki is merül, februártól folyamatosan emelkedik a hőmérséklet), így az utóbbi időben tendenciává vált az ország északi és középső részéről az ideköltözés. A június-júliusi 40 fok fölötti hőmérséklet miatt pedig ellentétes folyamat figyelhető meg: menekülés északra.:)

Sevilla „klasszikus egyetemi város”, több ezer külföldi diákkal. A sokszínűség egyébként is jellemző az Afrika közelsége miatt egyre erősödő, valamint dél-amerikai bevándorlás következtében.

Gyönyörű parkok, nyüzsgő utcák, pörgő éjszakai élet, temperamentumos, tipikus andalúz életmód, flamencótól hangos bárok, kimeríthetetlenül gazdag konyha, sok turista, Európa egyik legjobb focicsapata, felhő nélküli kék ég, állandó napsütés és narancs illat: ez Sevilla. A legenda szerint Herkules által alapított városban három világhírű opera játszódik: a Carmen, a Figaro házassága és a Sevillai borbély.

Két szintén világhírű és turisták tízezreit vonzó esemény otthona Sevilla: a húsvéti nagyhéti ünnepség (Semana Santa) és a flamenco ruhába öltözött nők, lóháton járó férfiak táncos, evős-ivós, mulatós, 1 teljes hétig tartó (!) „majálisa”, a Feria. Áprilisban tehát a város az ország vitathatatlan kulturális/szórakozási központja.

 

 1. AZ EGYETEMRŐL

 

Az egyetemi központ (Rectorado) a város szívében, a világ 3. legnagyobb katedrálisa tövében, a folyóparttól és főutcáktól 5 percnyi sétára található. A lektorátus egy gyönyörű, kertekkel körülvett kastélyszerű épület, ami korábban királyi dohánygyár volt. Itt játszódik a Carmen több jelenete. A Rectoradón működik többek között a „kinti NKI”, az egyetem bankja és a menza. A Karok a városban szétszórva helyezkednek el, a felújított jogi kar a centrumban található.

 

 1. AZ EGYETEMI KÖVETELMÉNYEKRŐL ÁLTALÁBAN

 

15 kredit a kötelező minimális keret, amit teljesíteni kell egy félév során. Ez elég könnyen kivitelezhető, hiszen a legkevesebb kredit, amit egy tantárgy ad, 4,5. Ezek fakultatív tárgyakkal (asignaturas optativas) gyűjthetők be.

További kreditkategóriák: 6, 9 és 12. Ezek a spanyolok számára kötelező tantárgyak, előadások (asignaturas troncales). A harmadik típus a bárki által választható tárgyak csoportja (libre configuración), ami lehet a focin keresztül a nyelvórákon át egészen a színjátszásig szinte bármi, szintén 4,5 kreditért. A 6 kredit fölötti órákat én nem ajánlom –ilyet nem is vettem föl. Teljesítésük nehezebb, az elvárás és az anyag nagyságrendekkel komolyabb. Sokkal kényelmesebben és lazábban letudható a félév 4-5 érdekes fakultatív tárggyal, ahol az ember nem csak kuksol egy nagy auditorium maximumban, hanem aktívan részt vesz a csoportmunkában, egy személyesebb környezetben. Így a tanárokkal is megismerkedik.

 

 1. AZ ÓRÁKRÓL

 

Előadásokról csak hallomásból tudok, de azok nem sokban különböznek a magyartól: az oktató beszél, a hallgatók ülnek és írnak. A fakultatív órákon viszont csapatmunka van, prezentációk, viták, beszélgetés. Az előadások hosszúak, de az optativák is 90 percesek.

 

 1. A VIZSGÁKRÓL

 

A tárgy típusától függ, hogy milyen a vizsga. A troncal nehéz, az optativa informálisabb, gyakran szóbeli vagy beadandó formájában teljesíthető. A tanárok általában tekintettel vannak arra, hogy nem spanyolok vagyunk: lazábban állnak hozzá az értékeléshez. Az osztályozás 10 jegyből álló skála szerint zajlik: 5-6-tól megfelelt, 6-8 általában a jó-jeles, 9-10 pedig a kiemelkedő minősítés.

 

 1. A NYELVTUDÁSRÓL

 

A spanyol nem az a nyelv, amit az ember tipikusan felsőfokon, vagy akár erős középfokon ismer. Így, nyilvánvalóan nagyobb kaland fejest ugrani ide, mint angol, német, francia nyelvterületre. Léteznek a külföldi hallgatók számára spanyol nyelvórák az egyetemen, de ezeket nem ajánlom. A létszám általában zavaróan nagy (40-60 fő), képtelenség haladni. Én ilyet nem is vettem föl. A nyelvet két helyen lehet legjobban megtanulni: a mindennapokban és az órákon. Beszélni biztos, hogy a kávézások, „tapas-olások” (kis adag ételek), „tintózások” (spanyol üdítószerű vörösbor) és bulik alatt tanulsz meg igazán, míg a szaknyelvet az optativákon lehet leginkább elsajátítani. Bár nem klasszikus Erasmus program, a tv-műsorok, filmek szintén nagyon hasznosak – már csak könnyebb elérhetőségük miatt is! Én ezekből is rengeteget tanultam.

 

Az igazsághoz hozzátartozik –és nem elrettentés céljából-, hogy Andalúzia egy külföldi nyelvet tanuló számára az igazi mélyvíz.:) Nagyon gyorsan beszélnek, magyar ember azt el nem tudja képzelni. Viszont, mivel ebben élsz, és ezt szokod meg majd, utána bármi mást játszi könnyedséggel értesz meg (tv-t, latin-amerikai v. más spanyol embert).

 

 1. A SZÁLLÁSRÓL

 

Sevillában kizárólag az albérlet jön szóba!!! A kolesz drága és amúgy sem fér össze nagyon a szertelen spanyol életmóddal (állandó bulizás, jövés-menés, ottalvás, nagy társaság). Mindenki albérletben lakik, a város tökéletesen ráállt a keresletre és megszámlálhatatlan lakást ad albérletbe. Az ár változó: az alsó határ 160-190 euró havonta, fölső határ egy diák számára általában 350 szokott lenni. Kárász utca szintű lakás nekünk természetesen szóba se jöhet, de egészen a központban, a folyóparton, továbbá pár perc sétára a központtól simán található lakás.

Én először harmadmagammal laktam 260-ért egy erkélyes 3 szobás lakásban, aminek a terasza éppen az Andalúz Parlament fölött-mellett volt. Olasz-francia barátomék pedig a folyóparton laktak 250-ért egy 5-6 szobás lakásban négyen-öten. Tehát ki lehet fogni ilyeneket, a lényeg, hogy időben kell keresni. Lakás mindig van, de jó lakás jó áron hamar fogy az albérletet kereső Erasmusos tömeg miatt.

Az esetek 99 százalékában (nekem nem kellett:)) a belépés a bérleti díjjal megegyező értékű kaució letételével kezdődik. (Előfordulhat, hogy a dupláját kérik, de ilyenbe szerintem nem érdemes belemenni, tovább kell állni.)

 

 1. AZ ÉTKEZÉSRŐL

 

Szigorúan otthoni sütés-főzés!!!:) Vagy másoknál.:) Nehéz megállni (és nem is mindig kell) a több száz féle tapas látványát, de a gatyánk is rámehet, ha mindig elcsábulunk. Olcsónak tűnik, mert 1,2-2,5 euró egy adag, de mivel a lényege pont az a tapasnak, hogy „kis falatok” és egymás után többfélét kell kipróbálni, eggyel nem nagyon lakik jól a pörköltön fölnőtt magyar. Kihagyni semmiképp se szabad őket! Nekem az egyik fogadalmam, hogy megfelelő vagyonnal rendelkezve teszek egy tapas-túrát Andalúziában majd, amikor visszamegyek.

Így marad a szupermarket és az otthoni főzés, ami magyar árakból megoldható. Itt már megvehetünk minden egzotikusat és –ha nem is hasonló színvonalon, de- magunk elkészíthetünk déli ételeket.

 

 1. A KÖLTSÉGEKRŐL – AVAGY MIRE ELÉG A 350 EURÓ?

 

Elöljáróban a mindenki által tudott tény: közel sem elég mindenre az ösztöndíj összege. Nyilvánvalóan. Albérlettől függően marad valamennyi, de nélkülözhetetlen az önerő. Úgyhogy, érdemes előre spórolni. Ráadásul Spanyolország a világ 2. számú turisztikai célpontja: itt minden van, amire egy kelet-európai szeret költeni egy nyaralás alkalmával. Gasztronómia, bikaviadal, óceán- és tengerpart, Madrid, Barcelona, focimeccs, flamenco. Két sarkalatos pontja az Erasmus létnek a buli és az utazás. Csak a pénz és energia szab határt a mennyiségnek. Sevilla nagyon jó helyen van: 1 óra az óceánpart (Cádiz), közel van a Costa del Sol, illetve belföldi repüléssel, egy-egy jó ajánlatot elcsípve bárhova el lehet jutni 1-2 óra alatt. Van olyan barátom, aki minden hétvégén utazott valahova, annyi minden látnivaló van.

Tehát költeni van mire – bőven. Hogy mennyi a minimális önerő, vagy hogy mennyiből lehet kijönni legjobban 1 hónapban, abba azért nincs nagyon értelme belebocsátkozni, mert az olyan életmódot feltételez, ami pont az Erasmus ellentéte. Spórolni lehet és kell is szerintem, de nagyon szorosra húzni a nadrágszíjat azzal jár, hogy sok mindent nem tapasztalunk meg. Egyszer van Erasmus, ne sajnáljuk rá a pénzt! (Én tudom: egy teljes nyáron keresztül nyögtem utána itthon a krach-ot, de soha nem bántam meg!:))

 

 1. „ERASMUS ÉLET” (ÉRDEKESSÉGEK) – AVAGY MITŐL PÁRATLAN?

 

Mindenki, aki megtapasztalja, élete egyik meghatározó élményeként tekint rá vissza. Sokan még siratják is a kint töltött évüket – akár egy teljes évig. Csalódott Erasmusossal én nem találkoztam; városi legendák keringenek, hogy volt már olyan, aki rosszul érezte magát.:)

Sokan kérdezik, hogy miért jó és megéri-e „emiatt” csúszni. A csúszásról annyit: én mindenkinek azt javaslom, 1 évig engedje el magát, hogy a kinti kötelezettségeire koncentrál. Ha csúszik itthon, csúszik. De kár gürizni az itthon tárgyakkal, ha ez korlátozza a kinti teljes életet. Én próbáltam magyar eljárásjogot tanulni a siesta alatt a pálmafák tövében a folyóparton 30 fokban, de valahogy nem fér össze a kettő.:) Jobb szívvel megy el az ember a barátokkal siestázni valahova.

Az ember kizökken az évtizedes tanulási és megfelelési rutinból és egy színes világba, egy új környezetbe kerül. Ugyanúgy, ahogy nyaralás alkalmáva1 1-2 hétre, csak most 1 teljes évre szakad ki az ember és töltődik fel élményekkel. Ha egy mondatban kéne megfogalmazni, hogy mit ad a program, amit máshonnan nagyon nehéz lenne „beszerezni”: az az, hogy az ember látásmódját hihetetlenül kitágítja. Emellett, sokan úgy vágnak bele, hogy még otthon élnek. Ez a másik ok, ami miatt egyedi az Erasmus: önállóságra tanít. Lakásod van, magad intézed a bevásárlást, főzöl, mosol, takarítasz, vendégeket fogadsz, vendégségbe mész, és teszed mindezt úgy, hogy közben megtanulsz egy nyelvet felsőfokon és minden nap más nemzetiségű embert ismersz meg. Magadba szívod a hétköznapjait egy idegen országnak, ami egyszer csak a Te országod is lesz.

Nem mellékesen szert teszel barátokra (akár szerelemre) a világ bármely tájáról, és Európában akárhol lehet később ingyen szállásod!:)

Végezetül egy személyes tanács. Az Erasmust követően szétszélednek az emberek, mindenki a saját országába. Ha szeretnéd, hogy egy felejthetetlen év mellett legyen egy kvázi „második városod” is, ahova bármikor úgy látogathatsz el, hogy sokan várnak, ne csak Erasmusosokkal legyél. Szerezz helyi barátokat is, mert ők évek múlva is ott lesznek, lesz kiért visszatérni a helyszínre.:)

 csoportcsoport2egyetemi_patioegyetemi_utcasevilla1sevilla2sevilla3tipikus_kisutca_es_bar

 1. HASZNOS LINKEK

 

Universidad de Sevilla

http://www.us.es/

 

Jogi Kar

http://www.derecho.us.es/

 

Cambalache (apró, lakáshirdetések)

http://www.cambalache.es/

 

TUSSAM (sevillai tömegközlekedés)

http://tussam.es/

 

Erasmus Universidad de Sevilla

http://www.facebook.com/photo.php?pid=2952793&id=694728349#/group.php?gid=19082767920&ref=ts

 

Erasmus Life Sevilla

http://www.facebook.com/photo.php?pid=2952793&id=694728349#/group.php?gid=29169528431&ref=ts