Szegedi Tudományegyetem, Állam- és Jogtudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Karunkról  --  Szervezeti felépítés  --  Tanszékek / Intézetek  --  Munkaügyi Kapcsolatok és Társadalombiztosítási Képzések Intézete  --  Tehetséggondozás  --  Konferenciák/ Szakmai versenyek  --  Munkajogi és Szociális Jogi Tanszék által szervezett konferenciák  --  SZTE-s hallgatók az IP Vadrimat Project-ben

SZTE-s hallgatók az IP Vadrimat Project-ben

Masolas_-_541195_459435310739999_1519294009_n

Az Európai Unió támogatásával minden évben megrendezésre kerül az Intenzív Erasmus Program, melynek a legfőbb célja, hogy elősegítse a hallgatók szakmai fejlődését, idegennyelv-tudását valamint fejlessze a kultúrák közötti nemzetközi kapcsolatokat.

Az idei évben a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának Munkajogi és Szociális Jogi Tanszéke kapta meg azt a megtiszteltetést, hogy saját hallgatóival részt vegyen a következő három év során a programban. Az idei, azaz az első évben, Bacau (Románia) adott otthont a két hetes szakmai felkészülésnek és megmérettetésnek. A tanszékről a legkiválóbb hallgatók lettek kiválasztva, akik megfelelő angol nyelvtudással is rendelkeztek ahhoz, hogy teljesítsék ezt a nehéz feladatot.

Felkészítő oktatók:

Prof. Dr. Hajdú József

Rossu Balázs

A csoport tagjai:

Aleksziev Péter (SZTE GTK)

Bárdon Magdolna (SZTE ÁJK MKTB/BA II. évf.)

Beke Zsuzsanna (SZTE ÁJK MKTB/BA II. évf.)

Hajdu Katalin (SZTE ÁJK MKTB/BA II. évf.)

Jorda Zoltán (SZTE ÁJK MKTB/BA II. évf.)

 

A projektről Jorda Zoltán résztvevő készített részletes beszámolót:

 

A Szegedi Tudományegyetem Állam – és Jogtudományi Karán belül működő Zöld – Munka – Csoportunk számára lehetőség nyílt, hogy Magyarországot, és nem utolsó sorban karunkat képviselhessük egy nagyszabású, nemzetközi projektben, amely Romániában került megrendezésre május 6 – 19-ig.

A bacau-i George Bacovia Egyetem volt a házigazdája a két hétig tartó nemzetközi programnak, amelyben Belgium, Hollandia, Spanyolország, Románia és Magyarország vett részt. Minden országot öt diák, és egy kísérő professzor vagy tanár képviselt.

A magyarországi tudományos kutatási munka egyik vezetője Prof. Dr. Hajdú József mellett, Rossu Balázs volt, aki elkísérte csapatunkat Romániába.

A csoport tagjai: Bárdon Magdolna, Beke Zsuzsanna, Hajdú Katalin, Jorda Zoltán és Aleksziev Péter, aki a Szegedi Gazdaságtudományi Karról csatlakozott e projekt erejéig a Zöld – Munka – Csoporthoz.

A projekt előzménye egy hosszú, nehézkes adatgyűjtés, kutatás, vállalatok látogatása volt. Egy hazai tanulmányt kellett elkészítenünk, amelyben kérésünkre különböző vállalatok, cégek vezetői egy központilag elkészített kérdőívet töltöttek ki, amivel nagyban hozzájárultak a tanulmány sikeres előmeneteléhez.

Az IP projekt már több alkalommal került megrendezésre az Európai Unió támogatásával. Minden évben más ország jogosult a rendezésre. Elmondható, hogy nem csak számunkra, hanem Magyarország számára is ez volt az első alkalom, hogy részt vett e rangos eseményen, aminek a fő témája az emberi erőforrás menedzsment, azon belül is a vállalatok belső működésének a tanulmányozása, különböző hazai és nemzetközi kutatások alapján.

Az intenzivitás a kezdetektől fogva érzékelhető volt.

Első nap, minden csapat bemutatta országát, egyetemét, hagyományos ételeit, italait egy kulturális est keretén belül. A következő napokban reggeltől délig különböző szakmai előadásokon vettünk részt. A megérdemelt ebédszünet után, délutánonként „workshop”-ok keretében (négy, 7 fős, vegyes nemzetiségű csapatot állítottak össze a szervezők) az első nap kiadott feladatot kellett teljesítenünk egy meghatározott időpontig. A csapatok témája közös volt, azonban mindenkinek más szemszögből kellett megvizsgálni az adott területet.

Természetesen nem csak szakmai programok voltak a két hét alatt. A szervezők bevonták az egyetemen tanuló diákok egy részét, hogy minden este különböző programokkal szórakoztassanak minket. A hétvége sem telt semmittevéssel. Egy hosszú és fárasztó kirándulásban volt részünk. Meglátogattuk a híres „Dracula várát”, majd Brassó városában gyönyörködhettünk.

A záró napon az elkészített munkákból tartottunk előadást. Az elhangzott prezentációk után a jelen lévő professzorok, tanárok kérdéseire kellett válaszolnunk.

Ezután, a záró ceremónia következett, ahol átvehettünk egy névre szóló Európai Uniós bizonyítványt.

A 2012-es IP Vadrimat Project egy záró vacsorával ért véget, ahol minden résztvevő kitűnően érezte magát.

A projekt alatt rengeteg baráttal, ismerőssel, tapasztalattal gazdagodtunk. Mindenki számára feledhetetlen élmény volt. Reméljük, hogy a közeljövőben számos nemzetközi projektben képviselhetjük Magyarországot és karunkat.

Folytatás 2013-ban, Rotterdamban…