Szegedi Tudományegyetem, Állam- és Jogtudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Karunkról  --  Szervezeti felépítés  --  Tanszékek / Intézetek  --  Nemzetközi Magánjogi Tanszék  --  Nemzetközi Magán- és Gazdasági Jogi TDK (NMGJ TDK)

Szegedi joghallgatók az ELSA WTO Moot Court Competition (EMC2) 2012-2013 angol nyelvű perbeszédversenyen

Kep_honlapra

2013 március 21-25. között Kolozsváron került megrendezésre az ,,EMC2 - ELSA Moot Court Competition on WTO Law” 2012-2013 perbeszédverseny, melyen az SZTE ÁJTK hallgatói sikeresen helyt álltak a nemzetközi mezőnyben.

ELSA___WTO_MCCAz ELSA International immár 11. alkalommal rendezte meg az EMC2-t, mely az egyik legnevesebb nemzetközi angol nyelvű perbeszédverseny. A verseny célja, hogy a résztvevők betekintést szerezzenek a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) működésébe, annak vitarendezési eljárásának modellezésével. A versenyen összesen 25 ország egyeteme képviseltette magát, azonban a nemzetközi mezőny ennél jóval szélesebb volt, hiszen az egyes egyetemek jelentős számban más országból érkező hallgatóikból álló csapatokat indítottak. Mint az már évek óta megszokott, a versenyen Magyarország képviseletében az SZTE ÁJTK csapata indult. 2013-03-23_16-43-21_128A csapat tagjai: Ágai Noémi, Bartos Csilla, Páldeák Áron Bence és Szabó Gyula Máté; a felkészítők Dr. Császár Mátyás Ph.D., egyetemi adjunktus és Dr. Tóth Benedek egyetemi tanársegéd voltak.

 

A versenyre való felkészülésre a Nemzetközi Magánjogi Tanszék által meghirdetett WTO Law in Practice nevű kurzus keretein belül került sor. Az első forduló, a jogesetben szembenálló két fiktív állam (Fixitania és Libertania) álláspontjának írásbeli kifejtéséről, elkészítéséről szólt, amely 2012 októberétől 2013 januárjáig tartott. A jogeset számos, jelenleg is rendkívül aktuális jogi problémával foglalkozott, úgy mint a kettős árfolyamgát rendszer megjelenése egy WTO tagállamban, vagy a nemzeti elbánás elvének megsértése azáltal, hogy egy tagállam kizárólag a belföldi többségű tulajdonnal rendelkező bankoknak nyújt garanciát.

 

2013-03-21_15-46-02_562A két írásbeli beadvány megírását és elküldését követően a csapatokat beosztották a regionális fordulók egyikébe. Idén a két helyszín Európában Kolozsvár és Portó volt, a magyar csapat a kolozsvári fordulóban vehetett részt.

 

Az első nap a hivatalos ELSA napra esett, amelyet egy rendkívüli fogadási ceremónia körében ünnepeltek a résztvevők. Sor került többek között egy fogadásra, a csapatok összesorsolására, illetve a helyiek több meglepetéssel is szolgáltak a versenyzőknek.

A második és harmadik nap folyamán került sor a perbeszédek előadására. A második nap a csapat a kérelmezetti pozícióban szerepelt, és ellenfélként a spanyol csapatot kapták, míg a harmadik napon kérelmezői pozícióban lépett fel a holland (végül győztes) csapattal szemben. Az előadásokat követően a WTO hivatásos munkatársaiból álló fórum, a nemzetközileg is kiemelten elismert paneltagok értékelték az előadottakat. A 12 csapatból azonban csak 4 juthatott tovább az elődöntőkbe, és bár a csapat kiemelkedően helytállt a nemzetközi, sok posztgraduális LL.M hallgatót is magában foglaló mezőnyben, az elődöntőbe sajnos nem jutott be.

2013-03-22_15-38-14_436


A verseny rendezésének színvonala kiemelkedő volt, úgy tűnt a résztvevőket diplomatáknak kijáró gondoskodással és rendkívüli kedvességgel kezelték. A forduló lefolyása közben egy probléma sem merült fel, esténként pedig csapatépítő programokkal segítettek levezetni a verseny során felmerült feszültséget. A paneltagok is rendkívül közvetlenek voltak, bármilyen kérdéssel lehetett hozzájuk fordulni, sőt ők is aktívan részt vettek a csapatépítő programokon. 2013-03-20_16-03-19_298Összességében a csapat egy olyan élménnyel gazdagodott, amelynek rendkívüli hasznát veheti majd a jövőben, mind tudás, mind tapasztalat terén. A csapat minden tagja bátorítja a hallgatókat a jövő évi nevezésre, hiszen bár kemény munka árán, de az öt hónapnyi belefektetett energia végül alaposan megtérült.

 

Ágai Noémi

Bartos Csilla

Páldeák Áron Bence

Szabó Gyula Máté

 

 

 

Az ELSA Moot Court Competition on WTO Law hivatalos honlapja itt érhető el.

 

Bővebb információ a Nemzetközi Magánjogi Tanszék honlapján itt található.