Szegedi Tudományegyetem, Állam- és Jogtudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Karunkról  --  Szervezeti felépítés  --  Tanszékek / Intézetek  --  Nemzetközi Magánjogi Tanszék  --  Nemzetközi Magán- és Gazdasági Jogi TDK (NMGJ TDK)

Beszámoló a „Bevezetés a nemzetközi gazdasági kapcsolatok jogába” versenyről

Hallgatoi_versenyekA versenyt a Nemzetközi Magánjogi Tanszék és az ELSA (Európai Joghallgatók Egyesülete) szervezte közösen. Azok a nemzetközi tanulmányok szakos hallgatók vehettek részt, akik a „Bevezetés a nemzetközi gazdasági kapcsolatok jogába” című kurzust látogatták ebben a félévben. A versenyre háromfős csapatokban lehetett jelentkezni. A versenyen a hallgatók a tanórákon elhangzottakra, a kurzushoz kapcsolódó könyvre illetve egyéb ismereteikre támaszkodva oldhattak meg különböző nehézségű feladatokat.

A december elsején megtartott versenyen három csapat mérette meg magát, és ötfős zsűri követte figyelemmel, értékelte a teljesítményüket. A bemelegítő kérdések a diákok tanszékhez kapcsolódó általános ismereteit tesztelte, majd a tantárgyhoz és egyéb általános műveltséget is érintő kérdések, felsorolások következtek. A szervezők próbáltak némi játékot is belecsempészni a komoly versengésbe. Ez activity-vel valósult meg, de természetesen ezek a feladványok is a kurzushoz tartozóak voltak. Ezután a jogeset megoldási képességüket csillogtatták meg a részvevők. Különböző szituációkba kellett beleélniük magukat, és javaslatokat tettek az adott helyzet megoldására. A zsűri értékelte a csapatok feladatmegoldó készségét, de emellett figyelték az előadást és a tartalmat is. Az értékelés után kihirdették a harmadik helyezettet, melynek eredményeképpen a még versenyben lévő két csapat mérkőzött meg egymással egy vita keretében, amely a verseny záró feladata volt. A vitában az egyik csoport a globalizáció mellett, míg a másik ez ellen érvelt. Ennél a feladatnál is fontos szerepet játszott az előadásmód és a tartalom, ugyanakkor a zsűri azt is figyelte, hogy a hallgatók mennyire széleskörűen tudták az adott helyzetet megközelíteni. Nem csak a tárgy során elsajátított ismereteket kamatoztatták, hanem sikeresen használták fel a más kurzusokon tanultakat is.


Végül a zsűri értékelte ezt a feladatot és egyben az egész versenyt is. A pontok összesítése után hivatalosan is eredményt hirdettek. A helyezetteknek átadták az okleveleket, illetve a helyezéseknek megfelelően megajánlott jegyet is kaptak.

 

Köszönjük a szervezőknek (ELSA) és külön kiemelve a Nemzetközi Magánjogi Tanszéknek a lehetőséget.Dékány Enikő

Kovács Flóra

Juhász LucaA verseny végeredménye:


I. helyezett csapat: Dékány Enikő, Kovács Flóra, Juhász Luca

II. helyezett csapat: Tárkányi Evelin, Gömöri Roland, Medgyesi Zsolt

III. helyezett csapat: Bíró Ágota, Suhajda Edina, Szabó Alexandra  A verseny feladatai innen letölthetőek!A Tanszék gratulál a nyerteseknek!