Szegedi Tudományegyetem, Állam- és Jogtudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Karunkról  --  Szervezeti felépítés  --  Tanszékek / Intézetek  --  Nemzetközi Magánjogi Tanszék  --  Nemzetközi Magán- és Gazdasági Jogi TDK (NMGJ TDK)

Beszámoló a „Tajvan története és a kínai-tajvani viszony” című közös TDK előadásról

Kina-Tajvan

2011. november 22-én Dr. Jordán Gyula, az ELTE nyugalmazott egyetemi docense tartott előadást a Kari Társalgóban „Tajvan története és a kínai-tajvani viszony” címmel, amely az Összehasonlító Jogi, az Alkotmányjogi, a Nemzetközi Jogi, a Nemzetközi Kapcsolatok valamint a Nemzetközi Magán – és Gazdasági Jogi TDK-k közös szervezésében valósult meg.

A társalgó asztalai körül a rendező TDK-k tagjain kívül a Kar több oktatója is figyelemmel kísérte az előadást. Dr. Jordán Gyula egyértelműen a tajvani téma szakértője és lelkes kutatója. Térképen szemléltette és határolta be először Tajvan szigetcsoportját, majd kronologikusan és mélyrehatóan elemezte Tajvan történelmi, kulturális, politikai és gazdasági hátterét, kitérve nem csak a kínai, de a japán és az amerikai viszonyokra is.


Tajvan_-_forras_-_kitekinto.huÖsszegezve Kína a történelmi és kulturális múltra hivatkozva ragaszkodik Tajvanhoz, bár céljai valójában politikaiak és gazdaságiak, és nem riad vissza a fegyveres erővel való fenyegetéstől sem ahhoz, hogy sakkban tartsa Tajvant. Az előadás egy jogászhallgató számára abból a szempontból is felüdülés lehetett, hogy az előadó a különböző tajvani korszakok leírásakor nem csak az akkori államberendezkedésre, politikai helyzetre tért ki, hanem arra is, hogy az adott korszak magára a tajvani társadalomra és kultúrára milyen hatással volt. Hogyan élték meg például a Japán uralmat a tajvaniak, és ezután a Kínához való visszakerülést. Szemléletesen erre azt a tajvani mondást hallhattuk, hogy ,,Elmentek a kutyák, jöttek helyettük a disznók”. Ez biztosan minden hallgató fülében megmaradt. Valamint az a konfliktus, ami Kína Tajvanhoz való ragaszkodásából és másfelől az Egyesült Államok támogatásából ered. Az előadást dr. Bóka János tanár úr vezetésével igen érdekes vita követte, amelyen az előadó a hallgatók e konfliktusra vonatkozó kérdéseire nagy örömmel válaszolt. A végén tehát előadó és hallgatósága együtt jutott arra az álláspontra, hogy érdemes Tajvanra odafigyelni, hiszen nem tudhatjuk pontosan, hogyan is alakul a helyzete a jövőben.
Kina-Tajvan_plakat


Kovács Anna Kaarina

NMGJ TDK titkár

demonstrátor