Szegedi Tudományegyetem, Állam- és Jogtudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Karunkról  --  Szervezeti felépítés  --  Tanszékek / Intézetek  --  Nemzetközi Magánjogi Tanszék  --  Nemzetközi Magán- és Gazdasági Jogi TDK (NMGJ TDK)

Megjelent Nagy Csongor István legújabb angol nyelvű könyve

Nagy_Csongor

"EU and US Competition Law: Divided in Unity? - The Rule on Restrictive Agreements and Vertical Intra-brand Restraints" címmel

A brit Ashgate Publishing kiadó gondozásában megjelent mű az USA és az Európai Unió trösztellenes és versenyjogi szabályozását összehasonlító szemszögből vizsgálja, azok egyik aspektusára, a korlátozó megállapodásokra fókuszálva a vertikális intra-brand árazás és a területi korlátozások összefüggéseiben.
Nagy Csongor István tanszékvezető egyetemi docens, a Nemzetközi Magánjogi Tanszék vezetőjének legújabb angol nyelvű könyve, a brit Ashgate Publishing kiadó gondozásában megjelent „EU and US Competition Law: Divided in Unity? - The Rule on Restrictive Agreements and Vertical Intra-brand Restraints” napjaink trösztellenes és versenyjogának illetve szabályozási politikájának egyik legaktuálisabb  és ellentmondásosabb kérdését, a korlátozó megállapodásokra vonatkozó szabályozást vizsgálja a vertikális intra-brand árazás és a területi korlátozások kontextusában, összehasonlítva az USA és az Európai Unió szabályozását.  

 

A könyv megvizsgálja a korlátozó megállapodásokra vonatkozó szabályozás szerkezetét a vertikális intra-brand árazás és a területi korlátozások összefüggéseiben, elemezve, összehasonlítva és kiértékelve ezek kezelését az Egyesült Államokban és az EU trösztellenes illetve versenyjogában. Megvizsgálja a "megállapodás" koncepcióját, mint a korlátozó megállapodások szabályozásának elsődleges kérdését, az antitröszt és versenyjogi elemzés célját és szerkezetét, a vertikális intra-brand megállapodások és területi korlátozások kezelését és ezek helyét a trösztellenes/versenyjogban.

 

A vertikális intra-brand korlátozások kezelése az egyik legvitatottabb kérdés napjaink versenyjogában és szabályozási politikájában, valamint ebben a tekintetben jelentős eltérések vannak a világ két vezető jogrendszere között. Az USA-ban, a viszonteladási árak rögzítése hatás-analízist von maga után, míg az EU-ban ez szinte teljesen tiltott. Ehhez hasonlóan az USA-ban a területi korlátozásokat lazábban kezelik, míg az EU-ban az abszolút területi védelem - az egységes piac imperatív alapelve miatt - ez szigorúan tilos.

 

A jogi elemzés újszerű megközelítését alkalmazó mű fokozott érdeklődésére számíthat elsősorban az üzleti és kereskedelmi jog, a nemzetközi jog és összehasonlító jog szakértői részéről.

 

 

Nagy_Csongor_Istvan_-_EU_and_US_Competition_Law_Divided_in_UnityAdatok:

 

Cím: EU and US Competition Law: Divided in Unity? - The Rule on Restrictive Agreements and Vertical Intra-brand Restraints

Szerző: Dr. Nagy Csongor István tanszékvezető egyetemi docens SZTE-ÁJTK

Kiadó: Ashgate Publishing

Megjelenés: 2013. január

Terjedelem: 234 oldal

ISBN: 978-1-4094-4230-1

 

 

Az Ashgate Publishing honalpja alapján