Bezár

Hírarchívum

koltovelnemjarnek

Heti könyvajánló - Költővel nem járnék

Heti könyvajánló - Költővel nem járnék

2023. augusztus 15.
2 perc

A padból a sorok mögé. Hetente megjelenő könyvajánló SZTE-s szerzők tollából származó művekről. Minden héten mutatunk egy könyvet, amelyre érdemes odafigyelni.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Ne érts félre, a verseket imádom. Tényleg. Nyertem szavalóversenyt is, emelteztem magyarból, szóval a költészettel nincs baj. De költővel nem járnék.”

Petőfi valóban csak annyi, mint a március 15-én ünnepelt Nemzeti Dal szerzője a mai diákok számára? Vajon van még olyan költőnk, akinek életútját ennyire betéve tudja a lakosság? Hogyan lehetséges, hogy mindössze 26 éve alatt olyan verseket alkotott, melyeket még napjainkban is kívülről fújunk? Az a kiállítás, amely jelenleg a Capa Központban tekinthető meg Petőfi utcák népe címmel, azt mutatja be, ahogy egy kilenc fős csoport másfél év alatt végig fényképezte Magyarország, Kárpátalja és a Vajdaság összes Petőfiről elnevezett utcáját. A 200 éve született Petőfi Sándor lehet-e még ma is érdekes? Nem kisebb feladatra vállalkozott a Költővel nem járnék projekt, mint ezekre a kérdésekre megtalálni a választ. Az utószó szerint „egy 2021-es felmérés alapján 1788 Petőfi vagy Petőfi Sándor utca van ma Magyarországon.” Grancsa Gergely szerkesztő felkérésére 15 novella született, amely helyet kapott az antológiában, Herbszt László illusztrálta a történeteket.

A 15 felkért szerző közül több alkotó is SZTE-s volt. A Zsoldos Péter-díjas Baráth Katalin egyetemi tanársegéd a Jelenkortörténeti Tanszéken, Sherlock&Sándor című írása található a válogatás kötetben. Rojik Tamás pedig Szegeden szerezte meg első diplomáját, Petőfi összehoz című novellájában hangzik el a kötet címét adó „Költővel nem járnék.” mondat is.

Lázárné Csernus Anikó

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek