Bezár

Hírarchívum

Az_SZTE_tarsrendezesevel_elkezdodott_a_Nemzetkozi_Informatikai_Diakolimpia

Az SZTE társrendezésével elkezdődött a Nemzetközi Informatikai Diákolimpia

Az SZTE társrendezésével elkezdődött a Nemzetközi Informatikai Diákolimpia

2023. augusztus 30.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központja adott otthont a 35. Nemzetközi Informatikai Diákolimpia látványos nyitóünnepségének. Az International Olympiad in Informatics (IOI), a nagy nemzetközi tudományos diákolimpiák egyike, a középiskolás informatikai tehetségek számára a világ legrangosabb versenyprogramozási eseménye. A vasárnapig tartó versenyre 90 országból 360 versenyző és mintegy 300 nemzetközi kísérő és vendég érkezett.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Idén a 35. Nemzetközi Informatikai Diákolimpia (IOI 2023) szervezési jogát Magyarország nyerte el, melynek Szeged ad otthont 2023. augusztus 28. és szeptember 4. között. A nyitó ceremóniát 2023. augusztus 29-én, kedden, az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban tartották meg.

A nyitóeseményen bemutatták a nevezett nemzetek versenyzőit, valamint a szervezők egy szimbolikus gombnyomással hivatalosan is elindították a 35. Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát.

A Szegedi Tudományegyetem társrendezőként vesz részt a 35. Nemzetközi Informatikai Diákolimpia lebonyolításában és helyszínt biztosít a különböző aktivitások számára. Az SZTE-t a látványos nyitóünnepségen Prof. Dr. Csóka Ildikó, a Szegedi Tudományegyetem stratégiai főigazgatója képviselte, aki a házigazdák képviseletében - a hagyományokhoz hűen - kenyérrel és sóval fogadta a vendégeket, valamint részt vett a verseny jelképes indításában is.

ioi_ny


Látványos showműsorral indult a verseny, Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntőjében kitért arra, hogy az informatika szinte minden tudományágban kulcsfontosságú. Beszédében megemlítette az SZTE világhírű alumnáját is, akit példaként állított a fiatalok elé.

– Karikó Katalinnak, az SZTE korábbi hallgatójának, jelenlegi kutatóprofesszorának kulcsszerepe volt a Covid-19 elleni, mRNS-alapú vakcinafejlesztésben. Ő mesélte, hogy előfordult a pályafutása során, hogy húsz kísérletből egy sem hozott megfelelő eredményt, de a huszonegyedik már sikeres volt. Kövessék a példáját, és ha húsz megírt programból egy sem fut úgy, ahogyan elképzelték, akkor is folytassák a munkát és akkor biztosan jön majd az eredmény is – mondta el az SZTE prorektora.

 szg_ioi

A fizika és az informatika kapcsolatáról is beszélt Szabó Gábor, Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A nyitó ceremónián a szervezők népművészeti és zenei előadásokkal, Magyarországot és a hazai Nobel-díjasokat bemutató videófilmek vetítésével adtak ízelítőt a nemzetközi delegációknak a magyar kulturális hagyományokból és tudománytörténeti eredményekből.

A nyitóeseményen beszédet mondott Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára, aki köszöntőjében kiemelte, hogy a verseny egyfajta ünnepe a tehetségnek, a kemény munkának és az oktatásnak.

FG

Fábián Gergely nyilatkozik a 35. Nemzetközi Informatikai Diákolimpia megnyitóján, Fotó: Kovács-Jerney Ádám

– Büszke vagyok rá, hogy a jövő informatikatudományának képviselőit, alakítóit üdvözölhetem Magyarországon. Különösen fontos, hogy Neumann János születésének 120. évfordulóján lehetünk házigazdái a nemzetközi informatikai olimpiának, hiszen Neumann nagyon fontos szereplője, egyik első nagy felfedezője volt ennek a tudományágnak. A számítástechnológia korunk vezető világformáló ereje és a mindennapjaink nélkülözhetetlen része, ezért is stratégiailag fontos, akárcsak maga a verseny – húzta alá az államtitkár.

Jobbágy László, az IOI 2023 Hazai Szervező Bizottságának elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy körülbelül négy éve fogalmazódott meg először, hogy Neumann János születésének 120. évfordulójának évében méltó lenne megrendezni a világ egyik legnagyobb informatikai versenyét Magyarországon.

jl

Jobbágy László Fotó: Kovács-Jerney Ádám

–Középiskolások százmilliói érdeklődnek komolyan a programozás iránt és valószínűleg mindannyian szívesen lennének annak a tudásnak a birtokában, mint a versenyen résztvevők. Éppen ezért nagyon büszkék lehetnek magukra azok, akik hazájukat képviselhetik ebben a nyolc napban. Keményen dolgoztunk az elmúlt négy évben azért, hogy a következő napokban minden tökéletesen működjön és mindenki jól érezze magát. A számítástechnológiában azt szeretem a legjobban, hogy ott is működik az ok-okozati viszony, ha valaki valamit jól csinál, annak meglesz az eredménye. Abban bízom, hogy ez a nemzetközi informatikai diákolimpián is így lesz majd és akkor mindannyian elégedettek lehetünk vasárnap – mondta el Jobbágy László.

Prof. Benjamin Burton, az IOI elnöke arról beszélt, hogy 2019 óta ez az első teljes mértékben jelenléti formában megrendezett informatikai olimpia, hiszen a Covid miatt részben vagy egészben, de online formában versenyeztek a fiatal programozók. Éppen ezért a mostani esemény több, mint egy megmérettetés. Lehetőség arra, hogy különböző háttérrel, különböző kultúrákból érkező emberek megismerjék egymást. Különösen örömmel üdvözölte azokat a résztvevőket, akiknek a hazájában a helyzet nehéz, ennek ellenére részt tudnak venni a versenyen. Az elnök beszédében kitért arra is, hogy Magyarország matematikai és informatikai öröksége és jelentősége miatt kiváló helyszíne a versenynek.

 

ioi_huszarok

A IOI 2023 versenynapjait augusztus 30-án és szeptember 1-én tartják a Pick Arénában és ott derül majd ki a végeredmény is, szeptember 3-án. A záróesten kerül sor a Nemzetközi Informatikai Diákolimpia hagyományos zászlóátadására is, amely során a hazai szervezők továbbadják az IOI zászlóját a jövő évi szervezőnek, az Egyiptomi Arab Köztársaság delegációjának.

További információ a https://ioi2023.hu/ weboldalon.

SZTEinfo/Lévai Ferenc
Nyitókép: A 35. Nemzetközi Informatikai Diákolimpia megnyitója az SZTE JATIK-ben, Fotó: Kovács-Jerney Ádám
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek