Bezár

Hírarchívum

nemzeti_tudoskepzo_akademia_SZTE

Nobel-díjas kutató társaságában boncoltak sertésszívet az SZTE Gyakorló Gimnázium diákjai

Nobel-díjas kutató társaságában boncoltak sertésszívet az SZTE Gyakorló Gimnázium diákjai

2023. december 14.
2 perc

Elkezdődött a Nobel-díjasok és tehetséges diákok XXI. találkozója Szegeden. Az esemény egyik programjaként laboratóriumi gyakorlatot látogattak meg a díszvendégek az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolában. Sertésszívet boncoltak a diákok, amikor belépett a tanterembe a Nobel díjas Randy W. Schekman és a Cardiffi Egyetem professzora, Ole Petersen.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

- A bal kamrát is megnyitjuk a szívsövény mellett. Nagyon vastag a bal kamra fala, vigyázzatok, mert könnyen el tudja csúsztatni az éles eszközöket – figyelmeztette a diákokat Csigér István NTA Szent-Györgyi vezető tanár. Laboratóriumi gyakorlaton jártunk az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolában, a Szegedi Regionális Természettudományos Diáklaboratóriumban (SzeReTeD). A december 14-i gyakorlatot a Nobel-díjasok és tehetséges diákok XXI. találkozója díszvendégei is megtisztelték jelenlétükkel: ott volt feleségével Randy W. Schekman, aki 2013-ban fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat vehetett át, valamint Ole Petersen, a Cardiffi Egyetem professzora. A Nemzeti Tudósképző Akadémiát (NTA) mások mellett Rakonczay Zoltán egyetemi képzési igazgató képviselte.


nobel-dijasok_tehetseges_diakok
Nobel-díjasok és tehetséges diákok XXI. találkozója az SZTE Gyakorló Gimnáziumban. Fotók: Kovács-Jerney Ádám

A vendégeket Dobi János iskolaigazgató köszöntötte, majd bemutatta őket a diákoknak. A fehér köpenybe öltözött tanulók boncoltak, a padokban tizenegyedikesek ültek, az emelt szintű biológia és természettudomány tagozatos osztály egy része vett részt a rendkívül látványos gyakorlaton. – Egy rövid előzetes elméleti áttekintés után kezdtük meg a szív konkrét vizsgálatát kívülről befelé haladva. Amikor megnyitottuk, akkor a belsőbb részeit tudjuk megnézni. A koszorúereket, a szívhez vezető ereket, a szív rétegződését, a billentyűket, az üregeket belülről. A pandémia alatt egy hasonló, videóra vett gyakorlattal vettünk részt egy korábbi konferencián – mondta Csigér István. A díszvendégek közvetlenek voltak, kedélyesen elbeszélgettek a fiatalokkal.

tudoskepzo_akademia_konferencia_az_SZTE-n_34

A sertés szíve hasonlít az emberi szívhez, és kellően nagy ahhoz, hogy vizsgálni lehessen. Van, ahol csak csirke- vagy pulykaszívet szoktak boncolni, azoknál nem figyelhetők meg annyira a részletek – fűzte hozzá az órát tartó pedagógus. A tanár úrtól megtudtuk, hogy a résztvevő diákoknak körülbelül a fele orvosnak készül. Vannak olyanok is, akik vegyészek, fizikusok lesznek, egy részük az egészségtudományok felé tendál, mások a kutatói pályát célozzák meg.

A december 13-15. között megvalósuló szegedi találkozóról Prof. Dr. Hegyi Péter kutatóorvossal, az NTA programigazgatójával beszélgettünk. Cikkünket hamarosan közöljük.

Vida-Szűcs Imre

Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek