Bezár

Hírarchívum

Boros_Mihaly2

Boros Mihály professzor 25 éves intézetvezetői jubileumát ünnepelték

Boros Mihály professzor 25 éves intézetvezetői jubileumát ünnepelték

2023. június 02.
3 perc

Tudományos üléssel ünnepelték június elsején Boros Mihály professzor 25 éves intézetvezetői jubileumát, valamint az SZTE SZAOK Sebészeti Műtéttani Intézet oktatási és tudományos tevékenységét.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A SZAB-székházban rendezett eseményen a Sebészeti Műtéttani Intézet oktatási tevékenységét, tudományos kutatási eredményeit és nemzetközi kapcsolatait mutatták be az intézet munkatársai és neves külföldi előadók közreműködésével.

A tudományos program résztvevőit és Prof. Dr. Boros Mihályt Prof. Dr. Lázár György az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar dékánja köszöntötte. – Negyedévszázados intézetvezetői korszakot ünneplünk és egy olyan intézetet, amelynek gyökerei egészen Petri Gábor nevéhez és az 1950-es évekig nyúlnak vissza. Petri professzortól Nagy Sándor, majd 1997-ben Boros Mihály vette át a tanszéket – emlékeztetett a dékán. A jelenlegi intézetvezetőhöz fűződő személyes kapcsolatáról azt is elmondta, hogy több éve dolgoznak már együtt, sok energia, elképzelés és ambíció jellemzi a jubiláló professzort.

SZAOK_dekan

Prof. Dr. Széll Márta, az SZTE stratégiai rektorhelyettese köszöntőjében azt emelte ki, hogy az egyetem és az orvosi kar egyik legkiemelkedőbb tudományos teljesítményét felmutató egysége a Sebészeti Műtéttani Intézet, amely szerteágazó nemzetközi kapcsolatrendszerben végzi munkáját. Hozzátette azt is, hogy Boros Mihály egy olyan időszakban vezeti az intézetet, amikor számos kihívással, újítással kell szembenézni, ugyanis Magyarországon az elmúlt 10-15 évben honosodott meg a skill képzés.

SZTE_SzellMarta

A Sebészeti Műtéttani Intézet oktatási tevékenysége kapcsán megtudtuk, hogy mind a graduális oktatásban, mind a rezidens és doktori képzésben jelentős szerepet vállalnak az intézet munkatársai – többek között – sebészeti, orvosi, sürgősségi betegellátási gyakorlati alapismeretek, mikrosebészeti, laparoszkópos és minimálisan invazív sebészeti alaptechnikák átadásával. Az intézetben állatkísérletes képzésre irányuló oktatási tevékenység is zajlik. Jelentős eredményekkel büszkélkedhetnek a tudományos eredmények kapcsán is, több száz magyar, angol és német nyelvű folyóiratcikk, absztrakt, konferenciaközlemény és könyv kötődik az intézethez.

tudomanyos_ules

A rendezvényen összegezték az Orvosi Készségfejlesztési Központ elmúlt 10 éves tevékenységét is, aminek megálmodásában, létrehozásában és működtetésében szintén részt vett Boros Mihály professzor. A központ 10 évvel ezelőtt kezdte meg működését, az egykori Dóm-téri hallgatói klub területén. A szervezeti egység oktatási eszköztára az akkor legfejlettebb technikát képviselte, a hagyományos belgyógyászati-, sürgősségi- és ápolási modellek mellett számítógép-vezérelt flexibilis endoszkópos rendszer, magas hűségű felnőtt és gyermek betegszimulátorok álltak a hallgatók rendelkezésére. A Dóm téri egység szinte változatlan formában működik ma is, fő profilja a sürgősségi medicina. A rendelkezésre álló infrastruktúra elsősorban a traumatológia, belgyógyászat és a gyermekgyógyászat sürgősségi kórképeinek, beavatkozásainak oktatási hátterét biztosítja. 2018-ban nyílt meg a Központ „B” részlege az egykori Szeged Városi I. Kórház területén. Itt működik a Mikrosebészeti Oktató Központ, valamint két teljesen felszerelt szimulációs sebészeti műtőblokk is.

Azt is megtudtuk, hogy a Sebészeti Műtéttani Intézet várhatóan 2023 nyarán költözik vissza korábbi működési helyére, a Szőkefalvi-Nagy Béla utca 6. szám alatti Egészségtudományi Képzési Tömb épületébe, ahol az Orvosi Készségfejlesztési Központ is helyet kap majd.

SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek