Bezár

Hírarchívum

nyito

Újabb fejlesztés az SZTE Nőgyógyászati Klinikán

Újabb fejlesztés az SZTE Nőgyógyászati Klinikán

2024. január 16.
4 perc

A Richter Gedeon Nyrt. és a Korábban Érkeztem Alapítvány támogatásával egy új CTG géppel és vajúdókáddal bővült az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika háborítatlan szülőszobája. A fejlesztés illeszkedik az SZTE IKIKK Dél-Alföldi Demográfiai Programjába.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

- A Szegedi Tudományegyetemen biztonságosan és családbarát módon hozhatják világra gyermeküket az édesanyák – hangsúlyozta Rádi Kata, a Korábban Érkeztem Alapítvány elnöke 2024. január 15-én, az alapítvány által szervezett sajtótájékoztatón az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán.

IMG_7736

Rádi Kata, a Korábban Érkeztem Alapítvány elnöke.

- A Korábban Érkeztem Alapítvány a tavalyi évben kitűzött célját sikeresen teljesítette. A Szent Gellért Fesztivál programjaként megrendezett koncert által gyűjtött adományokból és a kiemelt támogatóink, a Richter Gedeon Nyrt. és a Szeged-Csanádi Egyházmegye, továbbá a számtalan nagylelkű felajánlók révén. Ennek köszönhetően a Dél-Alföldi régióban, az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán már két éve kialakított és átadott háborítatlan szülésvezetést lehetővé tevő szülőszobát tovább fejlesztette és kiegészítette egy mobil CTG eszköz beszerzéssel. Ez által a "Richter-szülőszoba" professzionálisabbá vált, még több igényt képes kielégíteni arra a kívánalomra, hogy az élet csodája, a szülés biztonságot, bizalmat, szeretet, elfogadást közvetítő közegben történjen – fogalmazott Rádi Kata.

IMG_7669

Megtudtuk: a Dél-alföldi régió csaknem minden szülészeti intézményében mentoraik és szakembereik a szülés körüli időszakban pszichoszociális támogató munkát végeznek. Ennek elsődleges célja, hogy a kórházi tartózkodásban a fokozott gondozást igénylő várandósok, valamint a koraszülésben érintettek informálása, pszichés támogatása megvalósulhasson.

Prof. Dr. Széll Márta, a Szegedi Tudományegyetem stratégiai rektorhelyettese hangsúlyozta, hogy a Szegedi Tudományegyetem Magyarország legjobb egyeteme. 2023 ősze után ez különösebb magyarázatot sem igényel, hiszen két Nobel-díjas professzorral is büszkélkedhet az intézmény. - Ez a kiválóság, amelyet Szent-Györgyi Albert és Karikó Katalin neve fémjelez, nemcsak a tudományban és a kutatásban kell, hogy megjelenjen a Szegedi Tudományegyetemen, hanem az oktatás minden területén és a gyógyító munkában is. Hiszen mi lehetne fontosabb a gyógyító munkán belül, mint az, hogy minél több kisgyermek minél egészségesebben szülessen meg a régióban. Ezért az egyetemnek, illetve a klinikai központnak kiemelt jelentőségű stratégiai célja a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán folyó betegellátó gyógyító, kutató- és oktatómunka fejlesztése – fogalmazott Prof. Dr. Széll Márta.

IMG_7706

Bogsch Erik, Lázárné Megyeri Zita, Rádi Kata, Prof. Dr. Csóka Ildikó, Prof. Dr. Széll Márta és Prof. Dr. Várbíró Szabolcs a megújult szülőszobában az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán.

Prof. Dr. Csóka Ildikó, az SZTE stratégiai főigazgatója elmondta, hogy a Szegedi Tudományegyetem feladata nem csak az, hogy a régió szellemi központja legyen. Ismertette a Dél-Alföldi Demográfiai Programot.

- Ez a jelenlegi fejlesztés is illeszkedik ezen programunkhoz. A cél, hogy minél több egészséges kisbaba szülessen a régióban, és számukra minden egészségügyi ellátást, oktatási lehetőséget biztosítsunk. Hogy a régióban maradjanak azok, akik itt születnek, megfelelő munkahelyeket és megélhetési körülményeket találhassanak itt – hallottuk Prof. Dr. Csóka Ildikótól.

IMG_7670

Prof. Dr. Várbíró Szabolcs, az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója rámutatott arra, hogy igen széles spektrumú az igény a klinikával szemben: van, aki a háborítatlan szülést pártolja, a természetes folyamatok híve, de ugyanakkor egyértelmű, hogy a 24., 25. hétre született koraszülöttek mentése beavatkozást igénylő szülészeti tevékenység. - Célom, hogy a klinika teljes spektrumon ki tudja elégíteni az igényeket. Remélem, hogy az új fejlesztésekkel még inkább meg tudunk felelni ezeknek az igényeknek – fogalmazott az igazgató.

IMG_7679

Dr. Bálint Balázs szülész-nőgyógyász, a szülészet-nőgyógyászat országos szakfelügyelő főorvosa, a természetes szülés elkötelezett híve a sajtótájékoztatón kifejtette, hogy a klinika dolgozói nagyon nyitottak az újfajta szemléletre. - A háborítatlan szülés vagy családbarát szülés tulajdonképpen „otthon szülés a kórházban”, mert az otthon szülés körülményeit ötvözzük a kórház biztonságával. A mostani fejlesztésnek köszönhetően már a vízben szülés is lehetőség lesz Szegeden, hiszen a baba szívhangját is monitorozni tudjuk – hallottuk a szülész-nőgyógyásztól.

IMG_7674

Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója érzékeltette, hogy mennyire fontos a szülés során a környezet, hogy minél biztonságosabb körülmények között jöhessen világra egy kisbaba. A cég legfontosabb területe a nőgyógyászat. Az Európában és Magyarországon is vezető vállalat a segítséget elsősorban itthon szeretné a megfelelő csatornákon keresztül a legmegfelelőbb helyre juttatni. Így történt ez most is.

A sajtótájékoztatón Rádi Kata, a Korábban Érkeztem Alapítvány elnöke bejelentette az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika szakembereivel közösen induló, szülésre felkészítő 6+1 alkalmas tanfolyamot. Az oktatást a klinika munkatársai pro bono vállalják. A résztvevők által nyújtott adományt az alapítvány a klinikai dolgozók mentális egészségének támogatására fordítja vissza.

Az esemény fővédnöke Kiss-Rigó László püspök és Lázárné Megyeri Zita volt.


Fotó és szöveg: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek